Νταλάρας για Αγία Σοφία: Επίδειξη ωμού φονταμενταλισμού

Νταλάρας για Αγία Σοφία: Επίδειξη ωμού φονταμενταλισμού
Γιώργος Νταλάρας. Eurokinissi

Για "προσβολή στη μνήμη, στην ιστορία, στην αισθητική, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε για πρώτη φορά" κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Γιώργος Νταλάρας αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Θέση για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί πήρε ο Γιώργος Νταλάρας. Σε ανάρτησή του στο facebook χαρακτηρίζει την κίνηση του προέδρου Ερντογάν “προσβολή στη μνήμη, διαστρέβλωση της ιστορίας” και “πολιτική κίνηση που γίνεται με πρόθεση”.

Ο γνωστός καλλιτέχνης κάνει λόγο για “επίδειξη ωμού φονταμενταλισμού απέναντι στον πολιτισμό και στην ιστορία” και εναποθέτει τις ελπίδες του στις δημοκρατικές φωνές της γείτονος, όπως του Ορχάν Παμούκ, τις οποίες χαρακτηρίζει παρηγοριά για τις νέες γενιές.

Όλη η ανάρτηση του Γιώργου Νταλάρα

“Η Αγία Σοφία τζαμί! Πέρα από την προσβολή της μνήμης και τη διαστρέβλωση της ιστορίας, είναι μια προκλητική πράξη, μια πολιτική κίνηση που γίνεται με πρόθεση κι αφορά όλους. Χρησιμοποιεί το θυμικό των ανθρώπων, όχι μόνο για να προκαλέσει την Ελλάδα και τους ορθόδοξους, αλλά κυρίως για να προκαλέσει την Ευρώπη. Επιδιώκει να μοχλεύσει τις σχέσεις με την Ευρώπη μέχρι να δει τα όρια της αντίδρασης. Η παλιά και πολύ γνώριμη τουρκική διπλωματία που ανασύρεται όποτε υπάρχει πολλαπλή κρίση και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Από τη μεριά μας απαιτείται άμεση και σταθερή αντίδραση, ψυχραιμία, διπλωματική δεξιότητα κι ενιαίο μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, γιατί σίγουρα υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης των προκλήσεων.

Η Αγία Σοφιά, λοιπόν, μετατρέπεται σε τζαμί… Πέρα από τη θλίψη και την οργή που προκαλεί σε εμάς, για άλλη μια φορά έχουμε επίδειξη ωμού φονταμενταλισμού απέναντι στον πολιτισμό και στην ιστορία, μια προσβολή στην οικουμενικότητα του μνημείου. Μια προσβολή στη μνήμη, στην ιστορία, στην αισθητική, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε για πρώτη φορά. Ας θυμηθούμε την τεράστια τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο… Ελπίζουμε ότι αυτή η έντονη διεθνής ανησυχία δε θα μείνει μόνο στα λόγια. Ακόμα και στη γειτονική χώρα, μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα υπάρχουν και δημοκρατικές φωνές, όπως ο Ορχάν Παμούκ, που ήδη έχουν εκφράσει την αμηχανία και την απέχθειά τους. Σκέφτομαι πως αυτό είναι κάπως παρήγορο ειδικά για τις νέες γενιές, γιατί το μέλλον και η ασφάλειά τους μπορεί πραγματικά να οικοδομηθεί μόνο μέσα από τη δημοκρατία και την ειρήνη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα