Άκης Κατωπόδης: Ο Βύρωνας στάθηκε όρθιος αφού γλίτωσε τη χρεοκοπία, έχουμε γνώση και σχέδιο για το μέλλον

Διαβάζεται σε 10'
Άκης Κατωπόδης: Ο Βύρωνας στάθηκε όρθιος αφού γλίτωσε τη χρεοκοπία, έχουμε γνώση και σχέδιο για το μέλλον

Την τρίτη του θητεία στο Δήμο Βύρωνα διεκδικεί ο Άκης Κατωπόδης και η παράταξη “Στάση Βύρωνα”. Στη συνέντευξή του στο NEWS 247, o δήμαρχος της ιστορικής προσφυγικής πόλης, επισημαίνει τον “άθλο της οικονομικής εξυγίανσης” των δημοτικών ταμείων από ένα χρέος περίπου 20 εκατ., μιλά για όσα πέτυχε και όσα όχι, αναλύοντας τις προτεραιότητες σε περίπτωση τρίτης επανεκλογής…

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Άκης Κατωπόδης, ο οποίος έχει διατελέσει εννιά χρόνια δήμαρχος Βύρωνα, μιλά στο NEWS 24/7 για τα επιτεύγματα της θητείας του, με κορυφαίο την οικονομική εξυγίανση ενός σχεδόν -όπως λέει- χρεοκοπημένου δήμου. Σημειώνει τις όποιες δυσκολίες και όσα δεν κατάφερε να πετύχει, θεωρώντας ωστόσο ότι η “Στάση Βύρωνα” εξακολουθεί να έχει το πιο ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο για την ιστορική προσφυγική πόλη, με πρόσθετα ατού τη γνώση και την εμπειρία…

Γιατί οι δημότες του Βύρωνα να εμπιστευτούν τη Στάση Βύρωνα και τον Άκη Κατωπόδη για τρίτη συνεχόμενη θητεία;

Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα που έχουμε εξασφαλίσει και δρομολογήσει για το αύριο τη πόλη μας, η οποία κλείνει το 2024 έναν αιώνα ζωής. Ο λόγος μας και οι προσπάθειες μας είναι καθαρά αυτοδιοικητικές. Εμείς δεν θα πάμε το Δήμο μας λάφυρο σε κάποιο κόμμα. Θέλω να δουλέψω για την καθημερινότητα των ανθρώπων, να διεκδικήσω χρήμα και έργα για αυτό το σκοπό και πιστεύω ότι η προσπάθεια μας θα επιβραβευτεί.

Πόσο δύσκολο ήταν για ένα Δήμο, όπως ο Βύρωνας, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σε ακραίες συνθήκες, όπως η οικονομική ασφυξία λόγω της κρίσης και η πανδημία που ακολούθησε.

Ήταν και είναι πολύ δύσκολο! Η γραφειοκρατία, η έλλειψη προσωπικού και κυρίως η πανδημία μας πήγαν πίσω όσον αφορά τους ρυθμούς των έργων. Παρόλα αυτά, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ετοιμάσαμε μελέτες και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα είναι πολύτιμες για το επόμενο διάστημα στην πόλη. Σχεδιάζουμε να πάμε με έναν πιο γρήγορο βηματισμό.

Σίγουρα όμως, η υποχρηματοδότηση των δήμων που εδώ και δέκα χρόνια, ύστερα από τη έλευση των μνημονίων, έχει μειωθεί στο μισό και παραμένει στάσιμη, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αν αυτό το συνδυάσουμε με την μεγάλη υποστελέχωση, την ίδια περίοδο, που όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται από μόνιμο προσωπικό, καταλαβαίνουμε ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην διαρκή αύξηση των αρμοδιοτήτων που τους παραχωρούνται από την κεντρική διοίκηση. Θέλουμε αρμοδιότητες αλλά μαζί με τους πόρους και το αναγκαίο προσωπικό για να τις εξυπηρετήσουμε!

–  Λέτε συχνά ότι η οικονομική εξυγίανση του Δήμου είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της θητείας σας…

Έτσι είναι. Παραλάβαμε το Δήμο Βύρωνα στα όρια της χρεωκοπίας. Όλο αυτό το διάστημα που ασκούμε διοίκηση στο Δήμο, έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια, αποπληρωμής χρεών που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία άφησε η προηγούμενη διοίκηση Χαρδαλιά, σε δάνεια και υποχρεώσεις.

Σήμερα πλέον είμαστε οικονομικά υγιείς καθώς ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις υποχρεώσεις μας άμεσα, έχοντας παράλληλα ενισχύσει σε πολλούς τομείς τον Δήμο, τόσο σε ανθρώπινους πόρους, όσο και σε εξοπλισμό. Πρέπει επίσης να τονίζουμε ότι όσα χρόνια διοικούμε το Δήμο σεβόμαστε, ευλαβικά θα έλεγα, το δημόσιο χρήμα και το διαχειριζόμαστε με πλήρη διαφάνεια.

Δυστυχώς όμως η ετήσια οικονομική «αιμορραγία» του 1,5 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων και τόκων, μας δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Αν δεν υπήρχε αυτή η δέσμευση τα χρήματα θα είχαν διατεθεί για άλλες ανάγκες του Δήμου και τα δίκαια αιτήματα των δημοτών.

Μιλώντας για το μέλλον έχω να πω ότι σοβαρή βελτίωσή των οικονομικών του Δήμου μπορεί να έρθει, μόνο με τη διεκδίκηση της αύξησης των κεντρικών αυτοτελών πόρων από την κεντρική διοίκηση, που έχουν μειωθεί από την εποχή των μνημονίων. Το «νοικοκύρεμα» που κάνουμε βελτίωσε την κατάσταση του Δήμου, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

 – Ποιά είναι τα έργα για τα οποία είστε υπερήφανος σε αυτά τα εννιά χρόνια;

Καταρχάς, είναι η ανάπλαση των προσφυγικών του Καρέα. Μεγάλο και πολύ ωραίο έργο. Επίσης η ανάπλαση της πλατείας Φατσέα – υπέροχο σημείο για να πιείς τον καφέ ή το ποτό σου. Ακόμα η ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου Μυρακτής, η ενεργειακή αναβάθμιση 4 σχολείων και του δημαρχείου, η τοποθέτηση 40 συστημάτων υπόγειων κάδων. Οι διαπλατύνσεις πεζοδρομίων που γίνονται στην πόλη μας, για να μπορούν να περπατούν οι πολίτες και να κινούνται με άνεση οι μητέρες με καρότσι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Να υπογραμμίσω επίσης τις κοινωνικές δομές που δημιουργήσαμε στην πρώτη μας θητεία (κοινωνικό συσσίτιο και παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές).

Θα αναφερθώ επίσης στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφήβων και Νέων στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο μαθητές από όλη τη χώρα. Τα έργα των παιδιών αποτυπώνονται σε ένα βιβλίο, που τυπώνει ο Δήμος Βύρωνα και το στέλνει σε όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας.

Τι σας αφήνει στενοχωρημένο γιατί δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε

Είχαμε σχεδιάσει να δημιουργήσουμε Μουσείο Ιστορίας της πόλης και βιβλιοθήκη στο παλιό δημαρχείο, μέχρι το 2024 που ο Βύρωνας κλείνει έναν αιώνα ζωής. Επειδή όμως ο χώρος είναι μικρός αποφασίσαμε να αποσυνδέσουμε το θέμα της βιβλιοθήκης από το παλιό δημαρχείο και το Μουσείο να γίνει ψηφιακό. Η ιστορία μας θα αναδεικνύεται μέσα από εικόνες με τα πιο σύγχρονα μέσα της οπτικοακουστικής τεχνολογίας. Το κτίριο έχει ήδη αναπαλαιωθεί και αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Για τη δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα έχει εκπονηθεί μελέτη ύψους 1,7 εκ. ευρώ από ειδικούς μουσειολόγους και ήδη κατατέθηκε για να εγκριθεί η χρηματοδότηση. Η βιβλιοθήκη θα εγκατασταθεί σε άλλο χώρο. Τα έργα αυτά θα γίνουν. Δεν άλλαξε κάτι στο σχεδιασμό μας. Απλά τα χρονοδιαγράμματα πήγαν λίγο πιο πίσω.

– Ποιά είναι η προτεραιότητα σας, σε περίπτωση επανεκλογής;

Θα σας το πω με ένα σύνθημα: αναπλάθουμε, φωτίζουμε, ψηφιοποιούμε. Πρώτον, θέλουμε να κάνουμε εκτεταμένες αναπλάσεις μέσα στην πόλη. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει μια μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για μεγάλες αναπλάσεις στο κέντρο του Βύρωνα, στις τρεις πλατείες Αγ. Λαζάρου, Σμύρνης και  Μαρτάκη, ένα ευρύτερο δίκτυο πεζοδρομίων και πεζοδρομήσεων, ήδη προχωράει η αντικατάσταση του οδοφωτισμού της πόλης με 2.800 λάμπες Led, ενώ έχει εγκριθεί μια μεγάλη χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ για ψηφιοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος “smart city”.

Προχωράμε επίσης, στην ανακατασκευή του νέου σχολείου στο 4ο Δημοτικό στην οδό Κολοκοτρώνη. Η μελέτη είναι έτοιμη, έχει κατατεθεί στην ΚΤΥΠ και υπολογίζουμε ότι τέλος του 2023, αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός νέου σχολείου.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε με ταχύτερους ρυθμούς έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι νέες ασφαλτοστρώσεις μεγάλης έκτασης, η βελτίωση της αγορά της πόλης στο πλαίσιο του έργου «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», ύψους κοντά στο 1,9 εκ. ευρώ, από τα οποία δώσαμε 500.000 ευρώ στα καταστήματα για να αναβαθμιστούν και με το 1,4 εκ. ευρώ κάνουμε πεζοδρόμια και όδευση και στην αγορά, για να διευκολύνεται ο κόσμος να κάνει τις αγορές του περπατώντας. Γνωρίζουμε ότι η πόλη μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Έχουμε την βούληση και την εμπειρία να οργανώσουμε την επίλυσή τους.

Από αυτά τα προβλήματα ποιο είναι το μεγαλύτερο απ’ όλα, κατά τη γνώμη σας και τι προτείνετε για την επίλυσή του;

Σίγουρα η στενότητα χώρου στο κέντρο της πόλης, όπου δημιουργήθηκε ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός. Η έλλειψη χώρων, από μόνη της, επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων και αυτό σκοπεύουμε να αλλάξουμε με τη μεγάλη ανάπλαση του Κέντρου και της Μεταμόρφωσης.

Από εκεί και μετά, μεγάλα προβλήματα, μας απασχολεί πολύ η στάθμευση γι΄ αυτό και σχεδιάζουμε να εντείνουμε τις αποσύρσεις εγκαταλελειμμένων οχημάτων αλλά και να δημιουργήσουμε ένα υπόγειο πάρκινγκ στην οδό Βουτζά.

Ακόμα τα προβλήματα της καθημερινότητας η αύξηση του πράσινου στην πόλη, η επέκταση της ανακύκλωσης, που είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα με ανακύκλωση στην πηγή και τώρα διπλασιάζουμε στις στάσεις και τα ρεύματα των υλικών, καθώς και η καθαριότητα. Σε όλους αυτούς τους τομείς, που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα και έχουμε δρομολογήσει ακόμα περισσότερα που ήδη υλοποιούνται, όπως η ανανέωση του εξοπλισμού της καθαριότητας με έξι νέα οχήματα τα οποία παραλάβαμε πρόσφατα.

– Τί απαντάτε στις κατηγορίες των αντιπάλων σας για έλλειψη έργων υποδομής στη διάρκεια της θητείας σας;

Αυτό είναι ένα σύνθημα της αντιπολίτευσης χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε, οπότε κάτι πρέπει να λέει, αφού δεν έχει σχέδιο με προτάσεις για την πόλη, ή τουλάχιστον δεν μας το έχει δείξει, μέχρι τώρα. Μιλάει λοιπόν γενικά και αόριστα χωρίς να προτείνει λύσεις. Δεν ισχυρίζομαι, βεβαίως, ότι τα κάναμε όλα σωστά. Όμως όπως προκύπτει από τα παραπάνω, κάναμε πολλά, σπουδαία και μεγάλα έργα και έχουμε σχέδιο και δρομολογημένες λύσεις, που θα αλλάξουν την πόλη μας την επόμενη πενταετία.

Όλα όσα κάναμε, τα κάναμε χωρίς να χρεώσουμε το δήμο, ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, τα υλοποιήσαμε ενώ παράλληλα ξεχρεώναμε τεράστια ποσά για τα «μεγάλα έργα» του παρελθόντος που οδήγησαν το δήμο μας στα όρια της χρεωκοπίας. Ξέρουμε τα προβλήματα του Δήμου από πρώτο χέρι, ακούμε τις ανάγκες όλων δημοτών και ανταποκρινόμαστε στο βαθμό που μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, χωρίς να υπονομεύουμε οικονομικά το μέλλον του δήμου και των παιδιών μας. Αυτό θέλω να ξέρουν οι συνδημότες μου!

–  Πόσο σημαντικό είναι για τον Βύρωνα το καλοκαιρινό φεστιβάλ στο Θέατρο Βράχων, σε ένα χώρο πολιτισμού (αλλά και αθλητισμού) που παρέμεινε δημόσιος;

Πράγματι το Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη διαφήμιση για την πόλη μας και πιστοποιεί κάθε χρόνο, ότι εμείς εδώ στο Βύρωνα αγαπάμε και υπηρετούμε τον πολιτισμό και την Τέχνη με κάθε τρόπο.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη λύση που δόθηκε, από την κυβέρνηση για να παραμείνουν στο δημόσιο τα 104 στρέμματα στον λόφο Κοπανά και την ευχαρίστησα δημόσια για αυτήν την απόφαση, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο για τον ενωτικό αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί.

Στα 100 χρόνια από την ίδρυση του συνοικισμού, είναι μια ευτυχής συγκυρία να ικανοποιηθούν οι αγώνες του λαού του Βύρωνα, που 40 χρόνια τώρα, παλεύει να κερδίσει αυτή τη μεγάλη έκταση, με μπροστάρηδες πάντα τους εμβληματικούς δημάρχους, τον Δημήτρη Νικολαΐδη του Βύρωνα και τον Ανδρέα Λεντάκη του Υμηττού, τον Μίνωα Βολανάκη που εμπνεύστηκε τα θέατρα στους βράχους αλλά και τη μεγάλη και πολύτιμη συμβουλή της Μελίνας Μερκούρη.

Είμαι πολύ περήφανος ως δήμαρχος Βύρωνα που μαζί με τον δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού Τάσο Μπινίσκο, τα Δημοτικά μας Συμβούλια και όλες στις παρατάξεις, αγωνιστήκαμε γι’αυτό, οργανώνοντας έναν ενωτικό αγώνα που έφτασε μέχρι τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή, τους βουλευτές και την κυβέρνηση. Και πήραμε τότε τις πρώτες εγγυήσεις ότι δεν θα μέναμε μόνοι.

Η λύση που δόθηκε προβλέπει: απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου χώρου, μετέπειτα παραχώρηση στους Δήμους με ταυτόχρονη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα θέατρα, τα γήπεδα, τους βοηθητικούς χώρους και το δημοτικό αναψυκτήριο «Τα Άστρα».

Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Αν δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις, προφανέστατα θα απαιτήσουμε με νέους αγώνες από την κυβέρνηση, την πραγματοποίησή τους.

– Ποιό είναι το μήνυμα σας στους Δημότες Βύρωνα εν όψει των εκλογών

Αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη πόλη, ένα νέο Βύρωνα και αυτό είναι κάτι που το οφείλουμε, τόσο στους ανθρώπους που δημιούργησαν τον πρώτο προσφυγικό συνοικισμό αλλά κυρίως στους σημερινούς κατοίκους του Βύρωνα και τις μελλοντικές γενιές. Αγαπάμε το Βύρωνα, ζούμε στην πόλη και έχουμε γνώση, εμπειρία, δρομολογημένο και υλοποιήσιμο σχέδιο για να φτιάξουμε την πόλη που θέλουμε να ζούμε

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα