Επιστολική ψήφος: Η διαδρομή των σάκων από το εξωτερικό έως το Περιστέρι

Διαβάζεται σε 4'
Επιστολική ψήφος: Η διαδρομή των σάκων από το εξωτερικό έως το Περιστέρι
ΙΝΤΙΜΕ

Στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου συγκεντρώνονται οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού

Οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου.

Οι εκλογικοί φάκελοι καταφθάνουν στον στεγασμένο χώρο των 6.600 τ.μ. μέσα σε ταχυδρομικούς σάκους που έχουν φέρει υπάλληλοι ταχυμεταφορών. Η παράδοση των σάκων γίνεται μέσω ΕΛΤΑ και ACS, μία φορά την ημέρα.

Σάκοι που περιέχουν φακέλους επιστολικής ψήφου
ΙΝΤΙΜΕ

Τους σάκους παραλαμβάνουν 15 υπάλληλοι, οι οποίοι, αφού τους ανοίξουν και διαπιστώσουν τη γνησιότητα των φακέλων, τους μετρούν και τους επισημαίνουν με ταινία γνησιότητας.

Την Τετάρτη 5/6 παρελήφθησαν συνολικά πάνω από 13.500 φάκελοι, που προστίθενται στους πάνω από 155.000 που είχαν παραληφθεί μέχρι την Τρίτη 4/6.

Ο γενικός έφορος Χρήστος Κατσιάνης και ο βοηθός του Γιάννης Ποντίκης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι ο τελικός αριθμός των επιστολικών ψήφων μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις και να φτάσει τις 180.000 – 190.000, επί συνόλου 202.000 εγγεγραμμένων.

Οι εκλογείς επιστολικής ψήφου έχουν κατανεμηθεί με γεωγραφικά κριτήρια σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία με τη σειρά τους κατανεμήθηκαν σε 12 επιτροπές συλλογής επιστολικής ψήφου. Αφού ολοκληρώσουν το έργο τους, οι υπάλληλοι παραδίδουν τους φακέλους στην ανάλογη επιτροπή, η καθεμία από τις οποίες αποτελείται από τρεις δικαστικούς υπαλλήλους.

ΙΝΤΙΜΕ

Αυτοί με τη σειρά τους σκανάρουν τον κάθε φάκελο και τον ρίχνουν στην ειδική κάλπη φύλαξης που είναι ξεχωριστή για κάθε εκλογικό τμήμα. Με το σκανάρισμα ενημερώνονται αυτόματα με sms ή email τόσο ο αποστολέας ότι ο φάκελός του μόλις παραλήφθηκε, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τον ακριβή αριθμό.

Οι φάκελοι οφείλουν να παραληφθούν από την κάθε επιτροπή συλλογής την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως τις 17:00 του Σαββάτου. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί έως και έξι ώρες εφόσον διαπιστώνεται ότι για τους φακέλους, οι οποίοι παρελήφθησαν εμπρόθεσμα, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή.

Για όσους εκλογείς ο φάκελος δεν φτάσει έγκαιρα στο κτίριο του εκθεσιακού κέντρου και σε όσους εγγράφηκαν αλλά δεν έστειλαν τον φάκελο, θα ενημερωθούν με μήνυμα το βράδυ του Σαββάτου ότι μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκουν, μετά τις 11:00 το πρωί.

Ο χώρος συλλογής επιστολικής ψήφου, εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου φυλάσσεται διακριτικά από άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι χώροι όπου βρίσκονται οι κάλπες παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ωρο.

ΙΝΤΙΜΕ

Την Κυριακή, στις 06:00 το πρωί οι επιτροπές συλλογής παραδίδουν τις κάλπες στις επιτροπές διαλογής που συστάθηκαν για κάθε εκλογικό τμήμα και υπογράφεται μεταξύ τους πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.

Το διάστημα που θα διεξάγεται η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες όλης της χώρας, δηλαδή από τις 07:00 έως τις 19:00, οι επιτροπές διαλογής θα ανοίξουν την κάλπη του εκλογικού τμήματος που τους αναλογεί, θα μετρήσουν τους φακέλους και στη συνέχεια θα τους ανοίξουν για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, δηλαδή το αντίγραφο της ταυτότητας και συμπληρωμένο το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης.

Εάν διαπιστωθεί η αρτιότητα του εκλογικού φακέλου τότε ρίχνεται ο κλειστός φάκελος που περιέχει το ψηφοδέλτιο στην οριστική κάλπη. Εάν λείπει κάποιο συνοδευτικό έγγραφο, το ψηφοδέλτιο μένει εκτός κάλπης και καταγράφεται ως άκυρο.

Στις 19:00 που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, ανοίγουν οι κάλπες και αρχίζει η διαλογή των ψήφων όπως θα συμβαίνει παράλληλα σε κάθε εκλογικό τμήμα της επικράτειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα