Ευρωεκλογές: Μπορεί το κέντρο να εξομαλύνει την Ακροδεξιά;

Διαβάζεται σε 8'
Καρνάβαλος που απεικονίζει τον ακροδεξιό πολιτικό του AfD, Bjoern Hoecke
Καρνάβαλος που απεικονίζει τον ακροδεξιό πολιτικό του AfD, Bjoern Hoecke AP Photo Martin Meissner

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και οι κυβερνήσεις σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ αποδεικνύουν την ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πόσο διατεθειμένο είναι το κέντρο να εξομαλύνει αυτή την τάση.

Δεν πρόκειται για μια εκτίμηση που αποδίδεται αποκλειστικά στις δημοσκοπήσεις. Είναι μια πραγματικότητα που αφορά την Ευρώπη γενικότερα, αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα. Η Ακροδεξιά ανεβαίνει ανησυχητικά.

Αν τα στοιχεία που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές επιβεβαιωθούν, τότε η μόνη άμεσα εκλεγμένη διεθνής συνέλευση στον κόσμο θα έχει γείρει, σαφώς, προς τα δεξιά.

Ωστόσο, παρ’ όλη τη συζήτηση για μια σημαντική αύξηση της υποστήριξης των δυνάμεων της σκληρής δεξιάς της Ευρώπης, τα κέρδη τους θα πρέπει να αποδειχθούν -σε γενικές γραμμές- σύμφωνα με μια σταθερή εξέλιξη κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή και περισσότερο. Η διαφορά θα έγκειται στην αντίδραση.

«Το ζήτημα δεν είναι η συνεχής προέλαση των σκληροδεξιών κομμάτων. Είναι ο βαθμός στον οποίο η κεντροδεξιά είναι διατεθειμένη να εξομαλύνει ορισμένα από αυτά», δήλωσε στον Guardian ο Alberto Alemanno, καθηγητής δικαίου της ΕΕ στο HEC Paris και στο College of Europe.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, εθνικοσυντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση σε αρκετά από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ: Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία και Σλοβακία.

Στη Σουηδία, ένα σκληροδεξιό κόμμα στηρίζει έναν άλλο δεξιό συνασπισμό με αντάλλαγμα πολιτικές παραχωρήσεις για τη μετανάστευση και την επιβολή του νόμου και της τάξης. Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία του Geert Wilders έχει κλείσει συμφωνία για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Οι επερχόμενες εκλογές στην Αυστρία φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του ακροδεξιού FPÖ. Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι δεύτερη στη Γερμανία, πάνω και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα.

Οι οπισθοδρομήσεις για τα ακροδεξιά και εθνικοσυντηρητικά κόμματα στις εκλογές στην Ισπανία και την Πολωνία πέρυσι δείχνουν ότι η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα μονόδρομος. Αλλά η κυρίαρχη τάση φαίνεται σαφής.

Το “ξεφτισμένο cordon sanitaire”

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο όρος “cordon sanitaire” στην πολιτική χρησιμοποιείται για την άρνηση συνεργασίας με ορισμένα πολιτικά κόμματα.

Σε επίπεδο ΕΕ, ένας “μεγάλος κυρίαρχος συνασπισμός” κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και φιλελεύθερων κομμάτων κατείχε πάντα την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, διατηρώντας – λίγο πολύ – ένα cordon sanitaire γύρω από τη σκληρή δεξιά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη φορά το κέντρο θα διατηρήσει την πλειοψηφία του, αν και σε μειωμένη μορφή. Μαζί, τα κόμματα της σκληρής δεξιάς θα επιστρέψουν το ένα πέμπτο ή και περισσότερο από τους 720 ευρωβουλευτές της συνέλευσης – που θεωρητικά δεν αρκούν για να επιβληθούν.

Ωστόσο, αναλυτές και παρατηρητές συμφωνούν ότι για πρώτη φορά τα εθνικοσυντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης θα μπορέσουν να ασκήσουν πραγματική επιρροή στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ: αυτό το cordon sanitaire φθείρεται γρήγορα.

“Η δυναμική θα είναι πολύ διαφορετική. Τμήματα της σκληρής δεξιάς στοχεύουν σαφώς να μεγιστοποιήσουν την επιρροή τους συνεργαζόμενα, αντί να πολεμούν. Και είναι σαφές ότι τμήματα του κυρίαρχου ρεύματος είναι πολύ ανοιχτά σε αυτό”, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, ιδίως στους τομείς όπου οι θέσεις της ακροδεξιάς έχουν μεγαλύτερη απήχηση: μετανάστευση, δράση για το κλίμα, διεύρυνση, θεσμική μεταρρύθμιση, πολιτιστική ταυτότητα και ενδεχομένως κράτος δικαίου.

Η κατάσταση θα ήταν πιο ανησυχητική αν η ακροδεξιά δεν ήταν διασπασμένη σε πολλαπλές φατρίες, που συμφωνούν σε ορισμένα θέματα, αλλά είναι έντονα διχασμένες σε άλλα.

Τα περισσότερα από τα σκληρά δεξιά κόμματα της Ευρώπης θέλουν να μειώσουν την εξουσία της ΕΕ, να μειώσουν τη μετανάστευση και να καθυστερήσουν την πράσινη συμφωνία. Πέραν αυτού, όμως, βρίσκονται σε αντιπαράθεση: ορισμένα είναι επικριτικά προς την ΕΕ αλλά κυρίως εποικοδομητικά- άλλα είναι θεμελιωδώς αντι-ΕΕ και πολύ παρεμποδιστικά.

Ορισμένοι, κυρίως στην εθνικοσυντηρητική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), της οποίας ηγείται η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τάσσονται σταθερά υπέρ της Ουκρανίας – άλλοι, στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) της Λεπέν, είναι φιλικοί προς τη Μόσχα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Ακόμη περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού AfD – που εκδιώχθηκε από την ID επειδή ήταν πολύ ακραίο – και του Fidesz του Όρμπαν, δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο ομάδες. Κάποιου είδους αναδιαμόρφωση, ίσως με την ένταξη του Fidesz στο ECR και τη δημιουργία μιας νέας ομάδας γύρω από το AfD στα δεξιά του ID, φαίνεται αναπόφευκτη.

Μια ακροδεξιά «υπερ-ομάδα» που θα ενώνει όλες ή ακόμη και πολλς από τις παρατάξεις, όπως πρότεινε στη Μελόνι η Λεπέν και χαιρέτισε ο Όρμπαν, δεν φαίνεται να είναι εφικτή. “Είναι ασύμβατες και πολύ εθνικιστικές για να συνεργαστούν διασυνοριακά”, δήλωσε ο Alemanno.

Επιπλέον, δήλωσε ο δρ Νικολάι φον Οντάρζα, επικεφαλής της έρευνας για την ΕΕ στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (SWP), “για τη Μελόνι, μια συγχωνευμένη υπερ-ομάδα απλώς θα επαναπροσδιόριζε το σήμα της. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον γι’ αυτήν να συνεργαστεί με την κεντροδεξιά”.

Ωστόσο, η επίσημη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων σκληροδεξιών παρατάξεων μπορεί να μην είναι απαραίτητη για να αντικατοπτρίζονται ορισμένες από τις βασικές τους θέσεις στις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ και, στην πορεία, στις πολιτικές επιλογές του μπλοκ σε μια σειρά από κρίσιμους φακέλους.

Το φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν, για παράδειγμα, είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χρειάζεται μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μια δεύτερη θητεία, αλλά μπορεί κάλλιστα να μην την έχει, επειδή έως και το 15% των ευρωβουλευτών του «μεγάλου συνασπισμού» θεωρείται απίθανο να την ψηφίσουν.

Ψάχνοντας για ψήφους, η φον ντερ Λάιεν φλερτάρει την Μελόνι – η οποία αντίθετα με όλες τις προσδοκίες έχει αποδειχθεί, επιφανειακά τουλάχιστον, αφοσιωμένη Ευρωπαία.

Η λογική της φον ντερ Λάιεν φαίνεται ξεκάθαρη. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της, που αναμένεται να τερματίσει και πάλι πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα αρκεί να είναι “υπέρ της ΕΕ, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου”.

Αυτό αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ταυτότητας. Αλλά η προσέλκυση της Μελόνι, και ενδεχομένως κάποιων άλλων μελών του ECR, θα εξυπηρετούσε πολλούς σκοπούς: θα διασπούσε ακόμη περισσότερο τη σκληρή δεξιά, θα της έφερνε τις επιπλέον ψήφους που μπορεί να χρειάζεται – και, το κρίσιμο, θα ευθυγραμμιζόταν με πολλαπλούς πολιτικούς στόχους του ΕΛΚ.

Ένα σημείο καμπής;

Από το Ελσίνκι μέχρι τη Χάγη, τα κεντροδεξιά κόμματα – κυρίως μέλη του ΕΛΚ – ήταν περισσότερο από πρόθυμα να συνεργαστούν με λαϊκιστικά σκληροδεξιά κόμματα σε εθνικό επίπεδο, ανταλλάσσοντας υποστήριξη για πιο σκληρές πολιτικές για τη μετανάστευση και τη δικαιοσύνη και πιο χαλαρές για τη δράση για το κλίμα.

Αυτή η διαδικασία, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο στις Βρυξέλλες. Όχι επισήμως: οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι φιλελεύθεροι της Renew και οι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι θα “τορπιλίσουν” τη φον ντερ Λάιεν αν συνάψει συμφωνία με τη σκληρή δεξιά.

Αλλά η Δρ Στέφανι Λουκ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε ότι δεδομένων των προβλεπόμενων κερδών της ακροδεξιάς και «των αυξανόμενων τομέων πολιτικής επικάλυψης μεταξύ του ΕΛΚ και του ECR/ID, φαίνεται πιθανό… ότι οι δεξιές “θεματικές συμμαχίες” θα είναι πιο συχνές».

Στην πραγματικότητα, μια δεξιά πλειοψηφία – που συνδυάζει τμήματα του ΕΛΚ, του ECR και του ID – έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, με τις τρεις ομάδες να συνεργάζονται, για παράδειγμα, εναντίον του σχεδιαζόμενου νόμου της ΕΕ για το περιβάλλον, που τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το ΕΛΚ θα πρέπει να είναι προσεκτικό, δήλωσε ο von Ondarza. «Αν πάρει το μέρος της σκληρής δεξιάς πολύ συχνά, θα μπορούσε να χάσει κάθε υποστήριξη από το κέντρο. Ταυτόχρονα, όμως, θα δέχεται ισχυρές πιέσεις για να προωθήσει αυτό που μπορεί να θεωρεί ως “αληθινά δεξιές” πολιτικές», δήλωσε.

Απογοητευμένα από τα χρόνια συμβιβασμού με την κεντροαριστερά, τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους, πολλά μέλη του ΕΛΚ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις ψήφους της ακροδεξιάς για να καθυστερήσουν, για παράδειγμα, την προγραμματισμένη από την ΕΕ για το 2035 απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα.

Αυτός ο νέος δεξιός συσχετισμός δυνάμεων θα ίσχυε μόνο στο κοινοβούλιο, όχι στην Επιτροπή, σημείωσε ο Alemanno. «Έτσι, η σκληρή δεξιά θα μπορεί μόνο να καθυστερεί ή να επιβραδύνει πρωτοβουλίες, όχι να κάνει νέες προτάσεις πολιτικής, που είναι δουλειά της Επιτροπής», είπε.

Αλλά, πρόσθεσε, αυτό «θα μπορούσε κάλλιστα να ωθήσει την Επιτροπή να πει: κοιτάξτε, δεδομένου αυτού του κοινοβουλίου, δεν έχει νόημα ούτε καν να προτείνει». Ο αντίκτυπος στην πολιτική της ΕΕ θα ήταν σταδιακός αλλά πραγματικός.

Η αγνόηση της ακροδεξιάς, είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ, θα γίνει πολύ πιο δύσκολη μετά από αυτές τις εκλογές: «Το αισθάνομαι, ίσως, σαν ένα είδος καμπής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα