Ήττα ΝΔ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 Περιφέρειες – “Πρόσωπο της ημέρας” ο Χάρης Δούκας

Διαβάζεται σε 10'
Αποτελέσματα του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.
Αποτελέσματα του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Χάρης Δούκας καρπώθηκε τη φθορά του Κώστα Μπακογιάννη. Μεγάλη ανατροπή στη Θεσσαλονίκη. Οι πλημμύρες “έφαγαν” τον Αγοραστό. Νίκες Πελετίδη – Ρούσσου. Το πολιτικό συμπέρασμα του β’ γύρου των εκλογών.

Αλλαγή σκυτάλης στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης προέκυψε από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ στα ίδια χέρια παρέμεινε ο Δήμος Πατρέων. Συνολικά η ΝΔ πήρε μόλις μία περιφέρεια στον β’ γύρο, εκείνη της Πελοποννήσου, καταγράφοντας επί της ουσίας την πρώτη καθαρή της ήττα τα τελευταία επτά χρόνια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ γύρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “δεν ήταν μια πολύ καλή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία“, ενώ στάθηκε στην ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή στην όλη διαδικασία, η οποία έφτασε μόλις στο 34% στις περιφερειακές και στο 40% στις δημοτικές.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν 52% στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Στα αξιοσημείωτα πως σε 47 από τους 84 δήμους που πήγαν σε δεύτερο γύρο, είχαμε ανατροπή, δηλαδή ο δεύτερος του πρώτου γύρου κατάφερε τελικά να κερδίσει τον εκάστοτε αντίπαλό του.

“Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη”, ανέφερε από τη δική του μεριά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογραμμίζοντας: “Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους”.

Θρίαμβος Δούκα

Στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας ο Χάρης Δούκας έκανε την ανατροπή κερδίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη, κάνοντας ένα εντυπωσιακό “ράλι” εκμεταλλευόμενος και το debate που προηγήθηκε μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Σε απόλυτα νούμερα ο κ. Δούκας έλαβε 64.055 ψήφους έναντι 54.403 του αντιπάλου του.

Στον πρώτο γύρο ο κ. Μπακογιάννης είχε λάβει 57.800 ψήφους έναντι 19.842 του κ. Δούκα και 18.668 του κ. Ζαχαριάδη.

Την ευθύνη της ήττας του στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (56-44%) πήρε ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέροντας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος:

“Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και του έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη. H ομάδα μου κι εγώ είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα, όλες και όλους όσους μας στήριξαν, η ευθύνη του αποτελέσματος βαραίνει αποκλειστικά εμένα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε μια ευκαιρία ζωής. Φεύγω από το δημαρχείο όπως ήρθα, με το κεφάλι ψηλά”.

Είναι παραπάνω από σαφές πως οι παλινωδίες γύρω από τον Μεγάλο Περίπατο καθώς και η τηλεοπτική αναμέτρηση με τον κ. Δούκα, κόστισαν τελικά στον κ. Μπακογιάννη ο οποίος οριακά δεν είχε εκλεχθεί στον πρώτο γύρο.

Για “πρώτη ήττα Μητσοτάκη αλλά και ήττα της αλαζονείας και της αμετροέπειας” έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως “ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια αξιόπιστη προοδευτική δύναμη που θα δώσει μια άλλη πνοή στον ελληνικό λαό, για αξιοπρέπεια, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δίκαιη ανάπτυξη”. “Ο Χάρης Δούκας είναι ένας επιστήμονας, ένας άνθρωπος ηθικός που θα βελτιώσει την πόλη μας και θα την κάνει πιο ανθρώπινη”, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης εν μέσω επιδοκιμασιών από συγκεντρωμένους, φίλους του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη στο εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού του κ. Δούκα στην πλατεία Κοραή όπου το κλίμα ήταν πανηγυρικό.

Ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι τα αποτελέσματα στέλνουν σαφές πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση και επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στην Αυτοδιοίκηση. Για την επιτυχία του κ. Κουρέτα, σημείωσαν ότι “προήλθε παρά τον στυγνό εκβιασμό που ασκήθηκε για τον υποψήφιο της κυβέρνησης”.

Από τη δική του μεριά ο Χάρης Δούκας ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν, μεταξύ εκείνων τον Ν. Ανδρουλάκη αλλά και τον Κ. Ζαχαριάδη, ενώ τόνισε πως θα φέρει εις πέρας εκείνα για τα οποία δεσμεύθηκε προεκλογικά για μια “πράσινη και ασφαλή” Αθήνα.

Όπως είπε:

“Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους συνεργάτες, την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες, που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή, καθαρή και δημιουργική, στο όραμά μας πως μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε. Βεβαίως, οφείλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, να ευχαριστήσω το ΒΟΛΤ, τους ανθρώπους από την Οικολογία, τους ανθρώπους από δημοτικές παρατάξεις της Πράσινης Αθήνας, από τα Δικαιώματα.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Ζαχαριάδη και τη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης, που μας στήριξαν στον β’ γύρο και οφείλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους πολίτες, οι οποίοι ήρθαν να ψηφίσουν σε αυτήν τη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Και θέλω να δεσμευτώ ότι θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου και θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίο, για να μπορέσουμε μαζί να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει και όπως της αξίζει. Μαζί θα τα καταφέρουμε”.

 

Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωσαν: “Μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, μεγάλη ρωγμή στην αλαζονεία, την μονοκρατορία και την οικογενειοκρατία ΜητσοτάκηΉττα της αλαζονείας ΝΔ- Κ. Μητσοτάκη, που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών και να χρωματίσουν τον εκλογικό χάρτη της χώρας (αφού είχαν προηγουμένως φροντίσει να μειώσουν στο 43% το ποσοστό εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο).

Μεγαλειώδης και ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, στον δήμο Αθηναίων, τον δήμο Θεσσαλονίκης και σε κομβικές περιοχές της χώρας. Στο πολιτικό μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτυπώνεται η πολιτική αξία του σημερινού αποτελέσματος για την πορεία της πολιτικής αλλαγής: “Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη”.

Τα συγχαρητήρια Ζαχαριάδη που βρέθηκε στο περίπτερο του κ. Δούκα:

Νίκες Αγγελούδη – Πελετίδη

Στη Θεσσαλονίκη ο Στέλιος Αγγελούδης επικράτησε επί του Κωνσταντίνου Ζέρβα που έφτασε σε ποσοστό της τάξης μόλις του 33%.

“Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί, για μία καλύτερη καθημερινότητα, για μεγαλύτερη φροντίδα και δράση, για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Τώρα ξεκινάμε, δεν περισσεύει κανείς, τώρα είναι η ώρα να ανταποδώσουμε στην πόλη όλα αυτά που της χρωστάμε”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελούδης. Στο εκλογικό του περίπτερο έδωσε το “παρών” εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο πρώην δήμαρχος της πόλης, κ. Ζέρβας είπε: “Δεν κρύφθηκα ποτέ και πήρα προσωπικό κόστος. Τέσσερα χρόνια είμαι υπηρήφανος η Θεσσαλονίκη είναι όρθια σε ένα περιβάλλον που ναρκοθετήθηκε από την απλή αναλογική. Δεν είμαι πολιτικός αλλά πολίτης ανάμεσα σε λίγους. Η προτίμηση των πολιτών είναι απολύτως σεβαστή”.

Στον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης εξασφάλισε τρίτη θητεία με ποσοστό κοντά στο 57%, έναντι του αντιπάλου του Κωνσταντίνου Σβόλη.

“Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος και των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν έγινε κατορθωτή. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, δεν μένουμε στην περιγραφή, οι ανάγκες της πόλης μας και τα βάσανα του λαού έχουν αιτίες. Μπορούμε και πρέπει να παραμερίσουμε τα εμπόδια. Ό,τι χάνουμε εμείς, το κερδίζουν οι λίγοι. Η μαχητική διεκδίκηση των δίκιων μας από την εκάστοτε κυβέρνηση θα συνεχιστεί, οι στόχοι που έχουμε βάλει για την προκοπή της πόλης, μάς χρειάζεται όλους. Δεν περισσεύει κανείς”, σχολίασε μετά τη νέα νίκη του ο κ. Πελετίδης.

“Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που και στον β’ γύρο τίμησαν με την ψήφο τους τη “Λαϊκή Συσπείρωση” με το γαρύφαλλο. Το βήμα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή, ενισχύθηκε αυτή την Κυριακή παραπέρα με την εκλογή δημάρχων της “Λαϊκής Συσπείρωσης”: Στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, ενώ τη στιγμή αυτή δίνεται η μάχη ψήφο την ψήφο και στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή” τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του β’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ανατροπή είχαμε στον δήμο Ζωγράφου όπου επικράτησε η Τίνα Καφατσάκη Βλάχου με 54% που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Χαλάνδρι ο Σίμος Ρούσσος επανεξελέξη με ποσοστό στο 60% έναντι της Κρίστη Αγαπητού. Στο Δήμο Βύρωνα επικράτησε ο Αλέξης Σωτηρόπουλος με 59,4% έναντι του Μιλτιάδη Μπαντή που είχε την υποστήριξη της ΝΔ και του Νίκου Χαρδαλιά προσωπικά. Στο Αιγάλεω εκλέχθηκε ο Λάμπρος Σκλαβούνος με 75% έναντι του απερχόμενου δημάρχου Ιωάννη Γκίκα που έλαβε μόλις 24,69%.

Αλλαγή σκυτάλης είχαμε και στον δήμο Ιωαννίνων όπου πρώτος ήρθε τελικά ο Θωμάς Μπέγκας έναντι του απερχόμενου Δημήτρη Παπαγεωργίου. Στην Αλεξανδρούπολη που επλήγη από τις φωτιές, επανεκλέχθηκε ο Γιάννης Ζαμπούκης με ποσοστό 60% έναντι του Σταύρου Σταυράκογλου. Αντιστοίχως στη Ρόδο, εξελέγη νέος δήμαρχος ο Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος υπερίσχυσε στον δεύτερο γύρο του νυν δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη.

Στον πολύπαθο δήμο Παλαμά έχουμε αλλαγή σελίδας μετά από δύο θητείες του Γ. Σακελλαρίου, με νέο δήμαρχο να εκλέγεται τον Σωκράτη Δασκαλόπουλο. Η μάχη των δύο ήταν πάντως θρίλερ, με τον κ. Δασκαλόπουλο να κερδίζει για μόλις 11 ψήφους.

Οι περιφέρειες – Κέρδισαν οι “γαλάζιοι αντάρτες”

Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός “πλήρωσε” τη διαχείριση επικοινωνιακά και πρακτικά, των πρόσφατων καταστροφών, χάνοντας από τον Δημήτρη Κουρέτα.

Θυμίζουμε πως λίγο πριν τον δεύτερο γύρο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωνε με νόημα πως: “το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε”. Είναι σαφές πως η εν λόγω δήλωση μαζί με το κλίμα αγανάκτησης στην περιοχή, δεν βοήθησαν εντέλει τον κ. Αγοραστό. Παράλληλα, ο πρώην περιφερειάρχης είχε εμφανιστεί με χαρακτηριστική καθυστέρηση στις πλημμυρισμένες περιοχές, όπου τον υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες, ενώ ο ίδιος θυμήθηκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2018.

Η Θεσσαλία είναι πληγή

“Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της περιφέρειας στην κυβέρνηση της χώρας και στους θεσμούς και αυτό θα κάνω από αύριο το πρωί. Δεν υπάρχουν κόμματα υπάρχει μόνο μία Θεσσαλία τίποτα άλλο”, είπε μεταξύ άλλων ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Παράλληλα είπε ότι δεν μπορεί να πανηγυρίσει αυτή τη νίκη “γιατί η Θεσσαλία είναι μία πληγή” όπως ανάφερε, ενώ σημείωσε ότι θα βάλει όλες τις δυνάμεις του για να μπορέσει να τη “θεραπεύσει”.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Γιάννης Τρεπεκλής επικράτησε με ποσοστό 65,97% έναντι 34,03% της κ. Ρόδη Κράτσα η οποία υποστηρίχτηκε επίσημα από τη ΝΔ. “Ο λαός αγκάλιασε το πολυσυλλεκτικό μου ψηφοδέλτιο και το τίμησε με την αγάπη του, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε αυτήν τη διαδρομή” τόνισε ο κ. Τρεπεκλής που θεωρήθηκε “αντάρτης” της ΝΔ.

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη επικράτησε ο Χριστόδουλος Τοψίδης με 51,19%. Στο Βόρειο Αιγαίο επικράτησε ο Κώστας Μουτζούρης με 52,63%. Στη Δυτική Μακεδονία νίκησε ο Γιώργος Αμανατίδης με 56,40%.

Στην Πελοπόννησο τέλος, μεγάλος νικητής ήταν ο Δημήτρης Πτωχός με 52,14%.

Σημειώνεται πως η αλλαγή “σκυτάλης” σε Δήμους και Περιφέρειες λαμβάνει χώρα στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα