Κ. Κούνεβα στο NEWS 24/7: Το σύστημα επιμένει σε αναχρονιστικούς θεσμούς όπως ο γάμος, το ΚΚΕ μόνη λύση για τα λαϊκά συμφέροντα

Κ. Κούνεβα στο NEWS 24/7: Το σύστημα επιμένει σε αναχρονιστικούς θεσμούς όπως ο γάμος, το ΚΚΕ μόνη λύση για τα λαϊκά συμφέροντα
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα Eurokinissi

Η υποψήφια βουλεύτρια με το ΚΚΕ και σύμβολο του αγωνιστικού συνδικαλισμού Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κόμμα της ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι μία γυναίκα που υπερασπίστηκε τα εργατικά δικαιώματα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της. Παλεύοντας πια για τις θέσεις της από το μετερίζι του ΚΚΕ, η άλλοτε ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα υποψήφια με το Κομμουνιστικό Κόμμα μιλά για το πήχη των προσδοκιών ενόψει της μάχης της 25ης Ιουνίου, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ποιος είναι ο στόχος του ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική;

Ο στόχος του ΚΚΕ είναι με την ψήφο του ελληνικού λαού να φτάσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Να διατηρήσει και μακάρι να αυξήσει τις 26 έδρες που κατέκτησε στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται πολλοί περισσότεροι να ψηφίσουν το ΚΚΕ, καθώς εξαιτίας του νέου εκλογικού νόμου το πρώτο κόμμα, που όπως φάνηκε θα είναι η ΝΔ, θα «κλέβει» έδρες από τα υπόλοιπα για να βγάλει την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει μια πολιτική που θα είναι ενάντια στην πλειοψηφία του λαού μας και θα έχει σαν βασικούς άξονες τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός νέου μνημονίου όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης, το οποίο μαζί με τη ΝΔ υπερψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι στη δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική ο λαός μας πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι βουλευτές θέλει να τον εκπροσωπήσουν την επόμενη μέρα των εκλογών. Θέλει βουλευτές που θα ενισχύσουν την κυβερνητική αντιλαϊκή πλειοψηφία ή τη βολική «αντιπολίτευση» των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που θυμίζει συμπολίτευση, ή θέλει βουλευτές που θα αποτελούν στο 100% τη λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση, βουλευτές που θα βάλουν το κορμί τους ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλειάς, σε όλα αυτά που πλήττουν τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας. Αν θέλει πραγματική εκπροσώπηση η λύση είναι μία: ΚΚΕ!

Στις κάλπες της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, αλλά το ΚΚΕ ανέβηκε μόλις δύο μονάδες. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, συνέβη αυτό;

Η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ, έστω και αυτή που καταγράφηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που είναι άνοδος της τάξης του 40% σε σχέση με το ποσοστό που είχε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν περνάει απαρατήρητη από το ίδιο το σύστημα. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ανακαλύπτει «νέα» κόμματα που επιδιώκουν να ανακόψουν την περαιτέρω ενίσχυση του ΚΚΕ, και μάλιστα απολαμβάνουν υπερπροβολής τις τελευταίες μέρες.

Κόμματα που θα παίξουν το ρόλο παρόμοιων κομμάτων που γνωρίσαμε στο παρελθόν που μπήκαν στη βουλή και τελικά το μόνο πρόσφεραν είναι στήριξη του δρόμου που μας έφερε ως εδώ. Θυμηθείτε το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΜΑΡ που συγκυβέρνησαν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή και άλλα κόμματα που οι βουλευτές τους σκόρπισαν στα κόμματα του συστήματος, όπως πχ το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων.

Σήμερα είναι ευκαιρία να μην σκορπίσουμε την ψήφο μας δεξιά και αριστερά, αλλά να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί η σίγουρη δύναμη, η έντιμη και αγωνιστική φωνή του ΚΚΕ. Μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα, για να τρομάξει όσους τρομοκρατούν το λαό μας. Εγώ που βρισκόμουν πριν λίγα χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που στήριξαν και πίστεψαν το ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αγνοί προοδευτικοί άνθρωποι και που απογοητεύθηκαν από την θητεία του ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση, τώρα να κάνουν το βήμα, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Μια κίνηση που μπορεί να γίνει με περηφάνια και κανείς μας δε θα μετανιώσει.

Εσχάτως γίνεται πολύς λόγος για τη φορολογία. Μπορείτε να μας δώσετε συνοπτικά τις θέσεις του ΚΚΕ για τη φορολογία, τόσο των λαϊκών στρωμάτων, όσο και του κεφαλαίου;

Ναι γίνεται πολύ συζήτηση για τη φορολογία, αλλά δε γίνεται καμία συζήτηση για το γεγονός ότι ο λαός στα φορολογικά έσοδα του κράτους συμμετέχει με ποσοστό 95% και το μεγάλο κεφάλαιο με 5%. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών από τη μία και για υπέρογκη φορολογία του λαού μας από την άλλη.

Και αν δείτε η όλη συζήτηση που διεξάγεται είναι ότι το μεγάλο κεφάλαιο δεν γίνεται να φορολογηθεί γιατί αυτοί είναι οι επενδυτές και δε γίνεται να χάσουν από τα υπερκέρδη τους, και έτσι συνεχίζει να χάνει ο λαός. Όμως σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν μόνο οι ισολογισμοί του μεγάλου κεφαλαίου που με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων είναι θετικοί, υπάρχουν και οι ισολογισμοί της λαϊκής οικογένειας που είναι μονίμως αρνητικοί, που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα.

Άρα το ζήτημα είναι ποιος θέλεις να κερδίσει και ποιος θέλεις να χάσει. Να κερδίζουν και οι δύο δε γίνεται. Το ΚΚΕ είναι με το λαό, και αυτό το έκανε πράξη με μια σειρά τροπολογίες με φιλολαϊκά μέτρα, που όμως όλα τα άλλα κόμματα απέρριψαν μέσα στη βουλή.

Το ΚΚΕ φαίνεται να μην συναινεί στο γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου. Το θεωρείτε δίκαιο; Δεν θα έπρεπε οι ομοφυλόφιλοι συμπολίτες μας να έχουν αυτό το δικαίωμα;

Δεν είναι έτσι ακριβώς. Το ΚΚΕ καταψήφισε για παράδειγμα το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια, γιατί θεωρεί ότι οι σχέσεις πρέπει να στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό και στην αμοιβαία αγάπη. Το διαχωρισμό λοιπόν τον συντηρεί το ίδιο το σύστημα και τα κόμματα που κυβέρνησαν που επιμένουν σε αναχρονιστικούς θεσμούς, όπως πχ του γάμου και αρνούνται να λύσουν ζητήματα υπαρκτά με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η συζήτηση που γίνεται από πολιτικές δυνάμεις γύρω από αυτό το ζήτημα είναι υποκριτική. Γιατί δεν γίνεται η ίδια συζήτηση για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, στη δημόσια δωρεάν παιδεία, στην εξασφάλιση εισοδήματος, ώστε να μπορούμε όλοι να ζούμε με αξιοπρέπεια. Η εξασφάλιση αυτών των κοινωνικών δικαιωμάτων που όλες οι κυβερνήσεις τσάκισαν είναι το βασικό για να εξασφαλίζεται η ισότιμη σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Για όλα αυτά μόνο το ΚΚΕ επιμένει να είναι στη συζήτηση και βέβαια μόνο το ΚΚΕ είναι στη διεκδίκηση, χωρίς να κοιτάει σεξουαλικό προσανατολισμό, χρώμα δέρματος και θρησκεία.

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε το θάνατο του εργαζόμενου στο Πέραμα, έναν ακόμη μέσα στο 2023. Τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να σταματήσουν να σκοτώνονται εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας τους παλεύοντας για ένα μεροκάματο;

Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια που αποδεικνύει ότι δεν είναι η “κακιά η ώρα”, όπως θέλουν να μας πείσουν οι εργοδότες και το κράτος. Πίσω από τα νούμερα βρίσκονται οικογένειες που τραβάνε το δράμα τους και που το μόνο που ζητάνε είναι να είναι ο δικός τους άνθρωπος ο τελευταίος. Η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι συνεχείς αλλαγές σε πόστα, η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης και όλων όσων είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής και της υγείας μέσα στους χώρους δουλειάς είναι οι αιτίες.

Οι εργοδότες κοιτάνε το κόστος τους, αλλά οι εργάτες πρέπει να κοιτάξουμε τις ζωές μας. Μέσα σε αυτά τα τραγικά περιστατικά έχουμε την αχτίδα φωτός που είναι η δράση των συνδικάτων, ο αγώνας των εργαζομένων που έχουν νίκες και κατακτήσεις. Το τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στη Ζώνη του Περάματος που αναφέρατε και εσείς.Προσωπικά συνεχίζω να δίνω μια μεγάλη μάχη για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που έχουν αιτήματα δίκαια και αναγκαία που δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν ικανοποίησε. Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Πότε θα καταφέρει, κα Κούνεβα, το ΚΚΕ να πείσει μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος για τις θέσεις του και να παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας;

Το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από εκλογικά ποσοστά, παίζει και θα συνεχίζει να παίζει τον πιο ουσιαστικό ρόλο στην υπεράσπιση του δίκιου του λαού μας, στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Μόνο τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πλειστηριασμούς και εξώσεις, όπως πχ στα Πετράλωνα σε μονογονεϊκή οικογένεια με ανάπηρο παιδί, οργανώθηκε ο μεγάλος αγώνας στη Ζώνη του Περάματος, όπου μετά από πολλά χρόνια βρίσκονται κοντά στο να υπογράψουν ΣΣΕ υποχρεωτική για το κλάδο.

Αυτός είναι ο ουσιαστικός ρόλος του ΚΚΕ σήμερα, που ανοίγει το δρόμο για πιο ριζικές αλλαγές με βάση το πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησης που αυτό έχει. Το εκλογικό αποτέλεσμα στις 25 Ιούνη, το πόσο πιο ψηλά θα είναι το ΚΚΕ, το πραγματικό αντίπαλο δέος στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, θα παίξει σημαντικό ρόλο για να το κάνουμε από καλύτερες θέσεις. Για αυτό η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι προς όφελος του ίδιου του λαού. Ας το δοκιμάσουμε, όλα τα άλλα δοκιμάστηκαν. Μη χάνουμε άλλο χρόνο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα