Γιατί το Κίνημα Αλλαγής λέει “ναι” σε ψήφο ανοχής αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λάβει αυτοδυναμία

Γιατί το Κίνημα Αλλαγής λέει “ναι” σε ψήφο ανοχής αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λάβει αυτοδυναμία
Ο Κυριακός Μητσοτάκης με τη Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Εγκαταλείπεται η έως τώρα στρατηγική της τρίτης εντολής, κάτω από την πίεση των διαρροών ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία.

Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο -“υπό προϋποθέσεις”- θα παράσχει το Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, όπως αποκάλυψε με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ο φέρελπις Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η Χαριλάου Τρικούπη λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές τροποποιεί την έως τώρα θέση της που έλεγε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα δεν θα δεχόταν σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο εάν η Φώφη Γεννηματά έπαιρνε την τρίτη εντολή, με κάποια στελέχη της μάλιστα-όπως πχ ο Σταμάτης Μαλέλης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου- να υποστηρίζουν πρόσφατα μέσω του Νews24/7 στους 88,6 “γιατί όχι και πρωθυπουργός η Φώφη;”.

Τροποποιεί ,επίσης τη θέση της για συμμετοχή σε κυβέρνηση και των δυο μεγάλων κομμάτων, υιοθετώντας εν μέρει-και σε μεγάλο βαθμό- την πολιτική Βενιζέλου, παρά τον εξοστρακισμό του από το Κίνημα Αλλαγής.

Επιπλέον, με τη βούλησή της για  ψήφο ανοχής σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αποκλείει τη συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής σε κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε σε αλλαγή θέσης κάτω υπό την πίεση των διαρροών ψηφοφόρων της στη Νέα Δημοκρατία, καθώς κυριαρχεί πολύ το δίλημμα της ακυβερνησίας που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που έχει καλλιεργηθεί σε τμήμα της -άλλοτε;- “αντιδεξιάς” βάσης του χώρου. Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μάλιστα, φέρεται βεβαία πως η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία και συνεπώς μάλλον δεν θα χρειαστεί η ψήφος εμπιστοσύνης,πιστεύοντας ταυτόχρονα πως έτσι θα κοπούν οι διαρροές ψηφοφόρων προς το “γαλάζιο” στρατόπεδο. Σύμφωνα, ωστόσο με κάποια διαφωνούντα στελέχη, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία και εμφανιζόμενος πρόθυμος να παράσχεις ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη, διευκολύνεις τις διαρροές, ενώ αδυνατίζεις το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκείς σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι “προϋποθέσεις” που θα θέσει προεκλογικά η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ως προς την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μη αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μεταξύ αυτών φέρονται να είναι η μη μείωση των συντάξεων, η αλλαγή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής κοκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα