Κλιμακώνεται η σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: “Νομίζουν ότι γεννήθηκαν σήμερα”

Κλιμακώνεται η σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: “Νομίζουν ότι γεννήθηκαν σήμερα”
ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση εστιάζοντας στην επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στη θέση του δεύτερου κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν από τα αίτια της ήττας του έχει να αντιμετωπίσει και έναν "νέο", παλιό αντίπαλο. "Αρνητική η έπαρσή τους" λέει ο Θ. Δρίτσας.

Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ, προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με είκοσι μονάδες, στη Χαριλάου Τρικούπη “βλέπουν” αισιόδοξα τη δική τους πορεία που κατέγραψε εντέλει διψήφια ποσοστά. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε τη διερευνητική εντολή καθώς κρίθηκε πως είναι κενή περιεχομένου στην εν λόγω συγκυρία, ενώ μένει να δούμε τι θα πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πρακτικά βέβαια, το αποτέλεσμα της 21ης Μαίου “τελείωσε” οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε πολύ πιο χαμηλά από τα ποσοστά που μπορούσε να προβλέψει, το δε ΠΑΣΟΚ έκανε μια πορεία θετικότερη από τις δικές του προσδοκίες. Η πρώτη αντίδραση της Τρικούπη ήταν να προσπαθήσει να επανατοποθετήσει το κόμμα στον χώρο της διεκδίκησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αυτό φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος έδωσε το “σήμα”. Το μήνυμά του ήταν πως το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει τον παραδοσιακό του “ρόλο”, να γίνει δηλαδή ο έτερος πόλος έναντι της ΝΔ, όπως συνήθιζε στο παρελθόν πριν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν αντιστοίχως επιθετική με “βέλη” προς το σοσιαλιστικό κόμμα. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πέρασε στην αντεπίθεση μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Σε δήλωσή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη στη μέση ενός δύσκολου αγώνα και τόνισε ότι “στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού”.

Ωστόσο, είπε με νόημα και με σαφή στόχευση προς το ΠΑΣΟΚ: “Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι”.

Αμέσως μετά, η Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση. “Θα μείνετε στη μνήμη ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη”, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, με απεύθυνση προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στα εθνικά ζητήματα. Θέτει το εαυτό του δε ως τη μόνο “προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλο στη Νέα Δημοκρατία”.

Φυσικά, δεν αναιρείται το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη τετραετία ψήφισε τα 2/3 εκ των νομοσχεδίων που έφερε στη Βουλή η ΝΔ, ενώ διάθεση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε παρατηρηθεί, παρά τις όποιες αξιώσεις της Κουμουνδούρου (οι οποίες πρέπει να καταγραφούν και ως μέρος της στρατηγικής της ήττας). Ωστόσο, η διάθεση της Χαρ. Τρικούπη είναι σαφής, να εξοβελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή του “κέντρου” και να διεκδικήσει περαιτέρω άνοδο για την παράταξη.

Κόντρα το πρωί της Τρίτης

Το “σκληρό ροκ” συνεχίστηκε άλλωστε και το πρωί της Τρίτης στα τηλεοπτικά πάνελ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, επέμεινε στη ρητορική που θα κλιμακωθεί από το κόμμα του, πως ο μόνος προοδευτικός αντίλογος με θετικό πρόσημο μπορεί να έρθει από το σοσιαλιστικό κίνημα. “Εμείς καλούμε θετικά τους δημοκρατικούς πολίτες για να χτίσουμε το κίνημα της αλήθειας”, είπε, ενώ επέμεινε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε “το μάτι” σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, κάτι που διατυπώθηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος. “Οι ασυναρτηρίες χαρακτήρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτά τα λέγαμε από πριν”, ισχυρίστηκε, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν είχαν ρεαλιστικά σκεφτεί συνεργασία με την Κουμουνδούρου.

Από τη δική του μεριά ο Θεόδωρος Δρίτσας, προσπαθώντας να εξηγήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια δημοκρατική πρόταση με την απλή αναλογική που θα έφερνε συνεργασίες “για να ενωθεί η κοινωνική βάση”. “Είναι ένα δημοκρατικότερο σύστημα που για πολλούς λόγους αποδείχθηκε πως δεν δούλεψε”. “Δεν ήταν έτοιμο το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία εισέπραξε πως αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει, και εγώ θέλω αύριο διακυβέρνηση”, πρόσθεσε. “Η ουσία είναι ότι ο ελληνικός λαός θέλει να λύσει τα προβλήματά του και δικαίως. Εμείς προτείναμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα και θα επιμείνουμε ως αντιπολίτευση σε αυτό. Θα μπορούσαμε την πολιτική μας να τη δείξουμε με έναν πιο κατανοητό τρόπο”, είπε και έκλεισε οποιοδήποτε σενάριο περί ζητήματος ηγεσίας Τσίπρα.

Είναι πολύ αρνητική η έπαρση του ΠΑΣΟΚ που νομίζει ότι γεννήθηκε σήμερα

“Θα είναι πολύ αρνητικό να έχει στις επόμενες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης τέτοια πλειοψηφία που να μπορεί η ΝΔ να κάνει μόνη της συνταγματική αναθεώρηση και είναι πολύ αρνητική η έπαρση του ΠΑΣΟΚ που νομίζει ότι γεννήθηκε σήμερα. Αυτοκριτική για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και για όλη την πορεία του ΠΑΣΟΚ δεν έχετε κάνει. Δεν γεννηθήκατε σήμερα, μην κάνετε ότι είστε κάτι νέο, δεν είστε κάτι νέο”, κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Νωρίτερα, μιλώντας και στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάντζος επανέλαβε ότι είναι “εθνική ανάγκη” “να έχουμε ξανά μια ισχυρή, αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική εναλλακτική, μια ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ”. Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν υπήρξε αξιόπιστη αντιπολίτευση”, “άρα η ανάγκη είναι να ενισχύσουμε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που είναι ο γνήσιος προοδευτικός ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ”.

Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 21ης Μαϊου έχασε 13,6% προς τη ΝΔ και πήρε 8% από το ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ ποντάρει στο περαιτέρω “ψαλίδισμα” του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας όμως να κρατήσει και τους ψηφοφόρους που κέρδισε από το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα