Το διπλό “παιχνίδι” Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ

Το διπλό “παιχνίδι” Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Η ΝΔ ποντάρει στη "φαγωμάρα" ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα θέλει να κρατήσει τους πασόκους ψηφοφόρους και στις δεύτερες εκλογές.

Πρόσω ολοταχώς για δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε χρόνο dt.

Η Νέα Δημοκρατία προφανώς και θέλει οι δεύτερες κάλπες να στηθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αξιοποιησει το θετικό momentum του 41% και των 20 μονάδων διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. Στο γαλάζιο στρατόπεδο μάλιστα θεωρούν εφικτό όχι μόνο να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική, αλλά και να αυξήσουν τα ποσοστά τους, φτάνοντας ακόμη και τους 180 βουλευτές για να μπορέσουν να προχωρήσουν μόνοι τους σε συνταγματική αναθεώρηση.

Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος του εφησυχασμού. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη μετεκλογική σύσκεψη χθες το πρωί με συνεργάτες του, επισήμανε ότι οι κάλπες ξανά είναι άδειες και η νέα εκλογική διαδικασία ξεκινά από το μηδέν.

Η ΝΔ θα συνεχίσει με το αφήγημα της σταθερότητας, παρότι ουδείς βέβαια θεωρεί πλέον δυνατή μία ανατροπή, αλλά κυρίως θα εστιάσει για άλλη μία φορά στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 21ης Μαϊου έχασε 13,6% προς τη ΝΔ και πήρε 8% από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κρίσιμο επομένως για τη ΝΔ να κρατήσει τους πασόκους ψηφοφόρους, αλλά ταυτόχρονα ποντάρει στη “φαγωμάρα” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στο γαλάζιο επιτελείο ελπίζουν ειδικότερα ότι στις δεύτερες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα ψαλιδίσει κι άλλο το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να χάσουν εκείνοι ψήφους πίσω προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει λοιπόν να ισορροπήσει πάνω σε ένα λεπτό προεκλογικό σκοινί. Αναμένεται φυσικά να συνεχίσει το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και δη του σημιτικού, επαναλαμβάνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση “προοδευτικού εκσυγχρονισμού”.

Ταυτόχρονα για τη ΝΔ είναι κρίσιμο πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στις εκλογές της 21ης Μαϊου το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων άγγιξε το 16% και τρία εξ αυτών (ΜεΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) έφτασαν πολύ κοντά στην κοινοβουλευτική πηγή.

Εάν διαμορφωθεί αντίστοιχο σκηνικό και με ενισχυμένη αναλογική, δηλαδή πεντακομματική Βουλή με 15% ποσοστό εκτός Βουλής κομμάτων, ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει περίπου στο 37,5% και άρα καθίσταται και εφικτός ο στόχος των 180 εδρών. Υπενθυμίζεται ότι εάν στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν ίσχυε η απλή αναλογική, η ΝΔ θα είχε εκλέξει 171 βουλευτές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα