Κουμουτσάκος στο NEWS 247: Το μείζον που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν η διάσωση της χώρας το 2012

Κουμουτσάκος στο NEWS 247: Το μείζον που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν η διάσωση της χώρας το 2012

Το διακύβευμα των εκλογών και το μεγάλο στοίχημα με ανεργία κι επενδύσεις. Τα περιθώρια συνεργασίας, η φυγή των νέων και το γήπεδο της ΑΕΚ. "Δεν πιστεύω ότι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ", δηλώνει στο NEWS 247 ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών και τα περιθώρια συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τη διαρκή πολιτική αβεβαιότητα πίσω από το “πάγωμα” των επενδύσεων, μιλά ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στο NEWS 247.

Τι απέγινε το “success story”; Τι πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πώς κρίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανότητες να το εφαρμόσει, εάν κερδίσει στις εκλογές.

“Δεν πιστεύω ότι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλήγαμε σε σκληρότερα μνημόνια, ρήξη με τους εταίρους μας, απομόνωση, έξοδο από την Ευρωζώνη, χρεοκοπία”, σημειώνει.

Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Κουμουτσάκου στο NEWS 247:

Κύριε Κουμουτσάκο, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την πολιτική της συγκυβέρνησης τα τελευταία 2,5 χρόνια. Για ποιον λόγο να ψηφίσουν ΝΔ σε αυτές τις εκλογές;

“Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που παρουσιάζει συγκροτημένο, συγκεκριμένο και απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και βέβαια για ολόκληρη την τετραετία. Στους αμέσως επόμενους στόχους μας είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η έξοδος από το μνημόνιο χωρίς άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις”.

Τι διακυβεύεται στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Η κυβέρνηση έκανε λόγο για “ανάπτυξη”, “πλεόνασμα”, “success story”. Κι όμως συζητάμε πάλι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πώς φτάσαμε ξανά στην αρχή;

“Είναι οι πιο κρίσιμες της Μεταπολιτευτικής Περιόδου. Είναι ιστορικής σημασίας. Στις 25 Ιανουαρίου, η χώρα μας είτε θα βγει για πάντα από την οικονομική κρίση, είτε θα μπει σε εθνική περιπέτεια. Το μείζον που πέτυχε η πολιτική της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά- βασισμένη φυσικά στις θυσίες των Ελλήνων- ήταν η διάσωση της χώρας το 2012. Τότε όλοι στην Ευρώπη περίμεναν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Η χώρα όμως στάθηκε όρθια και άρχισε μια ανηφορική πορεία, ενδεχομένως και με λάθη. Είμαστε στο σημείο που πλέον η ύφεση υποχωρεί, η ανάπτυξη μπαίνει διστακτικά μεν, αλλά σε ανοδική τροχιά, η ανεργία αρχίζει σιγά – σιγά να μειώνεται. Αυτό μας επιτρέπει να πούμε πως πρόκειται για μια επιτυχία. Όταν η χώρα όμως μπαίνει σε δίνη απόλυτης πολιτικής αβεβαιότητας, όταν οι αγορές αντιδρούν, όταν οι εταίροι δεν ξέρουν τι θα συμβεί με την νέα κυβέρνηση, τότε υπάρχει πρόβλημα. «Success story» υπάρχει υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα είναι σοβαρή, ότι θα ακολουθήσει σοβαρά, σταθερά και προβλέψιμα βήματα”.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με ποια επιχειρήματα μπορεί η ΝΔ να αντιστρέψει το σε βάρος της αρνητικό κλίμα;

“Η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς πόσες δύσκολες αποφάσεις λήφθηκαν, πόσες θυσίες έγιναν, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή καταγράφει αυτή τη δημοσκοπική ισχύ είναι ένδειξη αποτυχίας να πείσει τους πολίτες. Υπάρχει και ένα 11%, κατά μέσον όρο βάσει όλων των δημοσκοπήσεων, αδιευκρίνιστης ψήφου, που μπορεί η ΝΔ να κερδίσει. Έχοντας περιγράψει το διακύβευμα των εκλογών δηλαδή είτε θα βγούμε για πάντα από την οικονομική κρίση, είτε θα μπούμε εκ νέου σε μια νέα εθνική περιπέτεια. Οι επιλογές είναι δύο: Είτε ρισκάρουμε όσα με τεράστιες θυσίες κατακτήσαμε, είτε επιμένουμε στο δρόμο της σιγουριάς και της ευθύνης. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Το σίγουρο είναι ένα: Ότι με ψέματα δεν κυβερνιέται κανένας τόπος. Πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ο πολιτικός χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Μόνον η τόλμη της αλήθειας θα μας βγάλει οριστικά από την κρίση. Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την «επόμενη μέρα». Στους αμέσως επόμενους στόχους είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η έξοδος από το μνημόνιο. Είναι ακόμη η νέα συμφωνία για τη πιστοληπτική γραμμή και τη βελτίωση του χρέους. Εμείς εξασφαλίσαμε στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 τη δέσμευση αυτή των εταίρων μας και εμείς θα την κάνουμε πράξη. Στη συνέχεια σταδιακά και μέχρι το τέλος της τετραετίας θα προχωρήσουμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς”.

Πιστεύετε ότι εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει όσα λέει περί καταγγελίας του Μνημονίου και αλλαγής πολιτικής;

“Δεν πιστεύω ότι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ωστόσο γινόταν ποτέ κυβέρνηση και εάν δοκίμαζε να κάνει αυτά που λέει η χώρα θα γύριζε εκεί που ήταν πριν δυόμιση χρόνια, θα τινάζονταν στον αέρα οι θυσίες που κάναμε και θα καταλήγαμε είτε σε ακόμη σκληρότερα μνημόνια είτε σε ρήξη με τους εταίρους μας, απομόνωση, έξοδο από την Ευρωζώνη, χρεοκοπία”.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, πώς θα διαχειριστείτε τη διερευνητική εντολή; Με ποια κόμματα μπορεί να συνεργαστεί η ΝΔ, για να μην οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές;

“Θα συνεργαστούμε με τις πολιτικές δυνάμεις, που είναι πιστές στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε έχει τη δεξαμενή να συνεργαστεί με αυτές τις δυνάμεις, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με καμία από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις εκτός του ΚΚΕ, που εκ των προτέρων γνωρίζει ότι ο Περισσός απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όσον αφορά το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απευθύνεται αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι απελπιστικά μόνος του. Έχει μια μοναξιά στην οποία έχει βάλει ο ίδιος τον εαυτό του, λόγω του ανεδαφικού των πραγμάτων τα οποία ισχυρίζεται  και είναι επικίνδυνα. Θα είναι επικίνδυνη διακυβέρνηση στο βαθμό που έχει πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Η ουσία του διλήμματος είναι εάν θα επιλέξουμε μια προβλεψιμότητα στις εξελίξεις και μια ασφάλεια ή θα πάμε σε ένα ταξίδι, σε μια πορεία απολύτως αγνώστου αποτελέσματος, πράγμα το οποίο αυτή την στιγμή η χώρα δεν το αντέχει”.

Σε ποια σημεία του προγράμματός του πρέπει να κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει μία ενδεχόμενη συνεργασία;

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταδικάσει μια οποιαδήποτε συνεργασία. Επομένως, το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απευθύνεται όπως ήδη ανέφερα στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Οι ψηφοφόροι της Ν. Φιλαδέλφειας εξέλεξαν δήμαρχο (και) με βάση τις προεκλογικές υποσχέσεις για νέο γήπεδο, ωστόσο τώρα ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ για να μπλοκάρει τη διαδικασία, ενώ οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατικές. Ποια η θέση σας; Είστε υπέρ της χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια;

“Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για την ΑΕΚ και την ιστορία της, διότι η μητέρα μου έχει ρίζες από την Κωνσταντινούπολη. Η ΑΕΚ είναι ένας ιστορικός σύλλογος που δεν μπορεί να μην έχει το δικό του γήπεδο. Αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα, αλλά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους νόμους του κράτους”.

Είστε από τους υπέρμαχους της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων. Τι δεν έχει γίνει σωστά και έχει “παγώσει” το θέμα τόσα χρόνια;

“Η διαρκής πολιτική αβεβαιότητα ήταν εκείνη που ευθύνεται κατά βάση για το «πάγωμα» των επενδύσεων. Δεν μπορείς να κρίνεις την πορεία των επενδύσεων σε μια κυβέρνηση θητείας μόλις δυόμιση χρόνων. Στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την «επόμενη μέρα» υπάρχει σαφής αναφορά στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και ριζικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την αγορά. Στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έτσι ώστε να πάρει ανάσα η κοινωνία”.

Νέοι, ανεργία και μετανάστευση πτυχιούχων στο εξωτερικό. Πώς μπορεί να πείσετε αυτούς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΔ;

“Η αλήθεια είναι πως η ανεργία είναι το μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα. Η Ελλάδα βίωσε τα τελευταία δυόμιση χρόνια μια κρίση, που δεν έχει προηγούμενο σε ειρηνική περίοδο. Γυρνώντας όλο αυτό το διάστημα σε γειτονιές της Β’ Περιφέρειας Αθηνών ο κόσμος μου μεταφέρει την αγωνία και την ανησυχία του για την ανεργία. Οι επώδυνες κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες της κρίσης όμως δεν αντιμετωπίζονται με λόγια τ’ αέρα και αντιγραφή του ‘’λεφτά υπάρχουν’’. Ούτε με πειραματισμούς, που μόνο αστάθεια, αβεβαιότητα και επιστροφή στους κινδύνους προκαλούν. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο που πλέον η ύφεση υποχωρεί, η ανάπτυξη μπαίνει διστακτικά μεν, αλλά σε ανοδική τροχιά, η ανεργία αρχίζει σιγά – σιγά να μειώνεται. Είναι πραγματικό «στοίχημα» για τη ΝΔ και κορυφαία προτεραιότητα η συνέχιση της μείωσης της. Είναι «πληγή» για την Ελλάδα η μετανάστευση νέων και ιδιαίτερα εκείνων, που χρειάζεται η χώρα την «επόμενη μέρα»”.

* Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Β’Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα