Ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τον Ερντογάν ως προεκλογικό επιχείρημα

Ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τον Ερντογάν ως προεκλογικό επιχείρημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Eurokinissi

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει προβάδισμα στις τουρκικές εκλογές δίνει την αφορμή στο Μαξίμου να επιχειρήσει συσπείρωση της ΝΔ και να απορρίψει εκ νέου μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ερώτημα “ποιον και τι είδους κυβέρνηση θέλετε απέναντι στην Τουρκία” θέτει το Μαξίμου με αφορμή το προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές και με στόχο τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, επικαλέστηκε μάλιστα μία ενδεχόμενη νίκη Ερντογάν και την εκτίμηση πως η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει και ως επιχείρημα κατά μίας κυβέρνησης συνεργασίας, απευθυνόμενος εν προκειμένω και στους πασοκογενείς κεντρώους ψηφοφόρους που επιθυμούν σταθερότητα.

Ο κ. Σκέρτσος καταρχήν επέμεινε πως μία “κυβέρνηση ηττημένων” μεταξύ του δεύτερου, του τρίτου και ενός πρόθυμου τρίτου κόμματος είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. 

“Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση του υπεύθυνου εκσυγχρονισμού του κράτους, των θεσμών και της οικονομίας, αλλά και του υπεύθυνου πατριωτισμού για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων με πνεύμα ανοιχτό αλλά χωρίς να υποχωρούμε ούτε εκατοστό από τα εθνικά μας δίκαια και τις πάγιες διεκδικήσεις μας”, είπε επίσης και πρόσθεσε: 

“Έχει σημασία ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα χειριστεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα απειλές και προκλήσεις σαν αυτές που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια. Ποιος θα κάθεται δηλαδή στη θέση του πρωθυπουργού για να χειριστεί έναν ασταθή και απρόβλεπτο γείτονα όπως η Τουρκία όπου φαίνεται ξανά το σαφές προβάδισμα του κ. Ερντογάν;” 

Ο κ. Σκέρτσος στη συνέχεια τόνισε: “ Σε ό,τι αφορά στη γείτονα Τουρκία, θα αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση ωστόσο δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι παρά την ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική της Τουρκίας των τελευταίων μηνών, ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής, οι κεντρικές πολιτικές της επιλογές δεν αλλάζουν. Έχουμε μια και μόνη διαφορά να μας χωρίζει, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εμείς θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες χτίζοντας σταθερά νέες συνεργασίες με ισχυρούς διεθνείς συμμάχους. Αυτή είναι η καθαρή θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.” 

Διερωτήθηκε μάλιστα ότι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ “πόσο χρόνο θα χρειάζονται άραγε οι κυβερνητικοί εταίροι για να ομονοήσουν σε μια γραμμή αν -ο μη γένοιτο- υπάρξει μια νέα κρίση, διπλωματική ή στο πεδίο;”. Ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε επομένως ότι: “Αυτό πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολίτες προσερχόμενοι στις κάλπες.” 

Επικαλέστηκε άλλωστε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και η Χαριλάου Τρικούπη έχουν “αποκλίνουσες προσεγγίσεις και στην εξωτερική πολιτική”, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα