Οι Έλληνες ψήφισαν: Στο χρονοντούλαπο τα δύο μεγάλα κόμματα

Οι Έλληνες ψήφισαν: Στο χρονοντούλαπο τα δύο μεγάλα κόμματα

Το NEWS 247 συνεχίζει το οδοιπορικό του στην περιφέρεια. Πρώτη στάση τα Γιάννενα. Πώς σχολιάζουν οι πολίτες το εκλογικό αποτέλεσμα; "Δώσαμε την ψήφο διαμαρτυρίας μας", υποστηρίζουν. Ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας

Αποκαλυπτικό ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στο νομό Ιωαννίνων.

Το οριακό προβάδισμα της ΝΔ με ποσοστό 22,90%, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ που κατέλαβε και τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 17,61% και η οριστική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ με 16,21% απέδειξαν ότι οι Γιαννιώτες έκαναν τελικά την ανατροπή... Γύρισαν οριστικά την πλάτη στα Μνημόνια και τα απανωτά μέτρα λιτότητας που υποβάθμισαν το επίπεδο ζωής τους και πλέον ζητούν άμεσες λύσεις στην καθημερινότητά τους.

Η μαζική συμμετοχή τους στις κάλπες, αγγίζοντας σε ποσοστό το πρωτοφανές 73% σηματοδότησε την τάση ανατροπής του πολιτικού κατεστημένου.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα στο νομό έχασαν περίπου 54.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Ακόμα και η "νικήτρια" ΝΔ απώλεσε 18.000 ψηφοφόρους περίπου.

Με την σταυροδοσία, ο νομός έστειλε στη Βουλή πέντε πρόσωπα, δύο παλιούς εκλεγμένους από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τρεις νέους από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Μειωμένη απήχηση κατέγραψε η Χρυσή Αυγή σε σχέση με τον άθλο της σε πανελλήνιο επίπεδο. Στο νομό συγκέντρωσε μόλις το 4,22% και βρέθηκε στην έβδομη θέση, πίσω από τη Δημοκρατική Αριστερά. Ωστόσο, στην ιστορική κοινότητα του Κομμένου Άρτας, την περιοχή που έζησε με ένταση τη ναζιστική βαρβαρότητα, η Χρυσή Αυγή αναρριχήθηκε στην πέμπτη θέση, με 5,7%.

Το NEWS 247 ταξίδεψε για δεύτερη φορά στην πόλη των τεχνών και των γραμμάτων και σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό " Ήπειρος TV" και το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό σάιτ palmosipirou.gr ζήτησε από απλούς πολίτες να σχολιάσουν το αποτέλεσμα - ανατροπή, αλλά και το εάν βλέπουν με αισιοδοξία την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

"Το καλύτερο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά αν δεν τα βρουν μεταξύ τους, τότε δεν βλέπω άλλη λύση από τις επαναληπτικές εκλογές. Τουλάχιστον ο κόσμος απέδειξε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα ήταν αντιλαϊκά και τα καταψήφισε", σχολιάζει κάτοικος στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Αν και στην πλειοψηφία τους οι Γιαννιώτες αισθάνονται δικαιωμένοι από την συσπείρωση ενάντια στην πολιτική του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, τρέμουν το σενάριο της ακυβερνησίας και ζητούν από όσους εξελέγησαν να καθίσουν στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου για να βρουν τον τρόπο διεξόδου της χώρας από την κρίση.

"Θα δείτε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν θα παίζουν πλέον κανένα ρόλο. Με τον καιρό θα μπουν στο χρονοντούλαπο. Θα αναπηδήσει κάτι καινούργιο από όλο αυτό τελικά και καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα", υποστηρίζει κάτοικος στην περιοχή.

Ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί υποστηρικτές των δύο μεγάλων κομμάτων δεν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος της πολιτικής ανατροπής.

"'Είναι λάθος. Ο κόσμος δεν έπρεπε να ψηφίσει έτσι". Αυτή είναι η γνώμη άλλου κατοίκου στην περιοχή, ενώ σημειώνει ότι "οι Έλληνες πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν".

Άλλος κάτοικος σημειώνει: "Η πολιτική είναι όχι τι θέλω, αλλά τι μπορώ να κάνω. Είναι η τέχνη του εφικτού. Η κρίση είναι πολύ βαθύτερη και δύσκολα θα βγούμε από το τούνελ. Το μόνο εύκολο ήταν να γίνουν εκλογές. Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε;".

Η απάντηση είναι αναγκαίο να δοθεί άμεσα...

* Ευχαριστούμε θερμά τον τηλεοπτικό σταθμό " Ήπειρος TV ", το ειδησεογραφικό πόρταλ palmosipirou.gr και τη δημοσιογράφο Αθηνά Μπαμπάκου για το ρεπορτάζ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι Έλληνες ψηφίζουν: Τέλος στον πολιτικό φανατισμό στα Γιάννενα

Οι Γιαννιώτες σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα

SHARE:

24Media Network