Οικονομικό debate: Πέντε κόμματα, ένα μνημόνιο, στη σκιά της ανεργίας

Οικονομικό debate: Πέντε κόμματα, ένα μνημόνιο, στη σκιά της ανεργίας

Οι οικονομικές θέσεις των πέντε κομμάτων που υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Στόχος, η ανάπτυξη εν μέσω συμφωνίας. Οι προοπτικές σύγκλισης για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση, οι αντιθέσεις και τα όπλα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η εκτίμηση του κ. Σταθάκη για τα capital controls και η παραδοχή για άρση, προς το τέλος του χρόνου (Vids)

Ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, επενδύσεις στην Ελλάδα με παράλληλη κοινωνική πολιτική, μετά τις εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου. Πόσο εφικτά είναι τα παραπάνω εν μέσω τρίτου μνημονίου, την ώρα που τα περισσότερα ισοδύναμα μέχρι πρόσφατα επέστρεφαν στη βάση τους ως “μονομερείς ενέργειες”;

Παρακάτω θα δείτε να αναπτύσσεται το οικονομικό πρόγραμμα των πέντε κομμάτων που υπέγραψαν και στήριξαν τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ– εταίρων και το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο που εφαρμόζεται στη χώρα. Κόμματα που πλέον καλούνται να επωμιστούν τη διαχείριση της επόμενης τετραετίας για να μην πληγεί περισσότερο η ελληνική κοινωνία, είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε ως αντιπολίτευση.

Όλα αυτά, την ώρα που διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική μιας διευρυμένης συγκυβέρνησης, κάτι που θα εξαρτηθεί φυσικά από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ δέχθηκαν την πρόσκληση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μέσω των αντιπροσώπων τους, για να παρουσιάσουν τα πλάνα τους για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα κόμματα εκπροσωπήθηκαν από τους Γ. Σταθάκη, Κ. Μητσοτάκη, Χ. Θεοχάρη, Α. Λοβέρδο και Δ. Καμμένο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν, αφενός να μπει στην προεκλογική ατζέντα το φλέγον ζήτημα της ανεργίας, και αφετέρου να εξεταστεί το αν και πώς μπορεί να υπάρξει σύγκλιση θέσεων ανάμεσα στα πέντε κόμματα.

Χαιρετίζοντας το debate, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι πρώτη φορά Επιμελητήριο παίρνει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης debate με προσανατολισμό την άντληση απαντήσεων για τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και της Ελληνικής οικονομίας. “Παράλληλα, είναι άλλη μια απόδειξη της αδιαπραγμάτευτης θέσης του υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης”, τόνισε.

Στα βίντεο, θα δείτε τους εκπροσώπους των κομμάτων να αναπτύσσουν σε τρία λεπτά ο καθένας, το οικονομικό τους πλάνο διακυβέρνησης και μεταρρυθμίσεων με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη δική του μεριά ο Γ. Σταθάκης στάθηκε στο “αρνητικό ρεκόρ”, όπως είπε, που “έχει σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια σε ό,τι αφορά το πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Παράδειγμα είναι οι Σκουριές. Μέχρι πρότινος δεν είχαμε καν νόμο για τα ορυχεία. Λύση είναι να αποσαφηνίσουμε τους περιβαλλοντικούς κανόνες και το χωροταξικό πεδίο και να απλοποιηθούν παράλληλα οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Επενδύσεις να γίνουν μεν, με σεβασμό όμως στους κανόνες”, ανέφερε.

Κατά την ομιλία του μάλιστα, τόνισε πως τα capital controls θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. “Αδύνατο να απαντήσω για το πότε θα αρθούν, αλλά επειδή η προσαρμογή της οικονομίας ήταν σχετικά ήπια ως προς τους ελέγχους, εκτιμώ πως η άρση θα γίνει αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση, μετά δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2016 και την ένταξη στο ενιαίο τραπεζικό σύστημα”.

Ερωτηθείς για την προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ, ο Γ. Σταθάκης είπε πως δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχει “σύγκρουση του παλιού με το νέο”.

“Το νέο, εμείς δηλαδή, σημαίνει αλλαγή και τομές. Όχι επιστροφή στα πριν του 2009 δεδομένα. Οι τομές που θέλουμε εμείς, δεν έγιναν ποτέ από το παλιό κομματικό σύστημα”.

Ο πρώην υπ. Οικονομίας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς θεωρεί πως θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη μεσαία τάξη. 

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

“Η φορολογία των επενδύσεων στη χώρα είναι όντως υψηλή. Πρέπει να βρούμε ισοδύναμα περικοπής δαπανών, παρεμβάσεις που θα θίξουν όμως άτομα με ισχύ στο συνδικαλιστικό κατεστημένο. Παράδειγμα είναι το ενιαίο μισθολόγιο που δεν έγινε η προσαρμογή του με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανισορροπίες μισθολογικές στο δημόσιο. Επίσης πρέπει να αναθεωρηθεί η ρύθμιση των συντάξεων της ΔΕΗ”.

Τόνισε επίσης πως η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων μπορεί να φέρει ξένους φοιτητές και χρήματα στην Ελλάδα.

Το οικονομικό πρόγραμμα του Ποταμιού

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η λύση για την ανεργία είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή του μνημονίου και η ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει υπαλλήλους. Σχετικά με τις επενδύσεις υποστήριξε ότι “σημαντική είναι η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να συμπεριλάβουν: 1.περιβαλλοντικές  μελέτες, 2. όχι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, 3. Δικαιοσύνη-αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας, 4. Να οργανωθεί καλά το κτηματολόγιο”.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και δη αυτά των επιχειρήσεων σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των εταιρειών και πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις επιχειρήσεις “ζόμπι” οι οποίες όπως σημείωσε διαλύουν τον ανταγωνισμού και απορροφούν πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν στις υγιείς επιχειρήσεις.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε ευρύτατη πλειοψηφία σε κυβέρνηση συμμαχίας που θα μπορεί να συγκεντρώνει 220 με 230 βουλευτές “για να είναι βιώσιμη τέσσερα χρόνια. Ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα”, είπε. “Το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Είναι πολύ δύσκολο πολιτικά. Χρειάζεται μεγάλη και ισχυρή κυβέρνηση, 220 βουλευτών. Συμφωνία 2 μεγάλων κομμάτων. Είναι μια κοροϊδία η συζήτηση περί ισοδυνάμων”.

“Οι οριζόντιες περικοπές που κάναμε στο πρώτο μνημόνιο ήταν απολύτως δικαιολογημένες για να μην απολύσουμε κόσμο. Τα 50 δις για τις αποκρατικοποιήσεις του Ταμείου, δεν υπάρχουν. 4,5 δις κάνει μόνο το Χρηματιστήριο, όποιος θέλει το αγοράζει τώρα”, δήλωσε, ενώ προκρίνει την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Το οικονομικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ, τόνισε ότι “το κράτος να ιδωθεί σαν επιχείρηση και όχι σαν νοικοκυριό. Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές” και ότι “οι φόροι να φύγουν και να πάνε στην κατανάλωση και να βρει άμεσα η Ελλάδα την θέση της στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάρτη”.

Για τις επενδύσεις απάντησε πως “πρέπει να υπάρχει σταθερότητα. Να τεθεί η βάση και μετά οι προτάσεις. Σταθερότητα ακόμα και στη φορολόγηση. Δεν μπορεί να αλλάζει το ΦΠΑ συνέχεια. Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα σαν χώρα και πρέπει να βρει τον ρόλο της αλλά και να έχει σταθερή στρατηγική”.

Για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστήριξε ότι “η Ελλάδα πρέπει να έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και κυρίως στους 2 σημαντικότερους τομείς στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό”.

Μέτρα ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία

Αναφορικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Γ. Σταθάκης εξήρε τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη “διάσωση” του προηγούμενου ΕΣΠΑ και τη συμφωνία για την εφαρμογή του νέου, το οποίο μπορεί να “ξεκλειδώσει” πολλές θέσεις εργασίας.

Για την ανεργία πρότεινε: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, Ενίσχυση νεανικής επιχειρηματικότητας, Ανασχεδιασμός προγραμμάτων, Έκτακτα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, Αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων τόνισε ότι απαιτείται απλοποίηση αδειοδοτήσεων και αποσαφηνισμός περιβαλλοντολογικού, χωροταξικού και φορολογικού.

Μέτρα ΝΔ για την ανεργία

Πρώτο μέτρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι η επανεκκίνηση των εργασιών στις Σκουριές και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων με κυβέρνηση ΝΔ.

Ζήτησε τέλος να ξεμπλοκαριστούν μια σειρά από επενδύσεις από τις περιβαλλοντολογικές αδειοδοτήσεις, στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, στήριξη νέων επιχειρήσεων, πολιτική συμφωνία και συναίνεση στα βασικά θέματα, έμφαση στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα