"Στον αέρα" το ντιμπέιτ- Δεν συμφωνούν τα κόμματα σε ημερομηνία- Αιχμές ΝΔ για Τσίπρα 

Φωτό αρχείου: Στιγμιότυπο απο τηλεμαχία (debate)
Φωτό αρχείου: Στιγμιότυπο απο τηλεμαχία (debate) EUROKINISSI

Τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέα ημερομηνία, καθώς ο πρωθυπουργός αδυνατεί να μετάσχει σε τηλεμαχία την 1η Ιουλίου λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Επίθεση της ΝΔ στον πρωθυπουργό. Τι απαντάνε οι κυβερνητικές πηγές.

Η διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είναι αμφίβολη, καθώς τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε νέα ημερομηνία μετά τη διαπίστωση ότι την 1η Ιουλίου, που αρχικά είχε οριστεί από τη διακομματική ως ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, το πρωί επικοινώνησε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία του κ.Τσίπρα να μετάσχει στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου. Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου, προσθέτουν πηγές της ΝΔ. Ο κ.Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν βαρύνει την αξιωματική αντιπολίτευση η ευθύνη για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το ντιμπέιτ βρίσκεται στον αέρα.

“Κατά τα λοιπά οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν” σχολιάζουν επίσης πηγές της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "μπορεί να βγω με skype από τις Βρυξέλλες" συμπληρώνοντας ότι "υπάρχει ένα υπαρκτό στην περίπτωση που δεν θα μπορώ να είμαι εγκαίρως στην Αθήνα και την ημέρα που έχει οριστεί αυτή η τηλεοπτική αντιπαράθεση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα βγει λευκός καπνός για την επόμενη ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Σχολίασε όμως επίσης ότι: "Έτσι όπως την ετοιμάζουν την τηλεοπτική αναμέτρηση, παράλογοι μονόλογοι θα γίνουν”, φράση που προκάλεσε και την αντίδραση της ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές

Με δεδομένη την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής το βράδυ της 30ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενημερώσαμε όλα τα κόμματα για την ανάγκη αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας εξαρχής ότι από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία" σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης και προσθέτουν: "Η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά μας δηλώσαμε προφανώς διαθέσιμοι και για τις δυο. Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου".

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το αδιέξοδο με το ντιμπέιτ έβγαλε και το ΚΚΕ:  "Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε το θέμα του ντιμπέιτ στην αρμόδια διακομματική επιτροπή προσπάθησε εποικοδομητικά να συμβάλει στην πραγματοποίησή του. Παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, στη Θεσσαλονίκη, την 1 Ιουλίου, δέχτηκε να  μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει . Επίσης με προτάσεις στη διακομματική επιτροπή συνέβαλε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή. 

Με βάση αυτό το δεδομένο το ΚΚΕ καθόρισε την προεκλογική του δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα σύντομο χρόνο που δεν τον επέλεξε το ίδιο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής ανέτρεψε την αρχική συμφωνία των κομμάτων. Το ΚΚΕ πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει." 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκλογές 2019, Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Εθνικές Εκλογές 2019, Debate, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας για το ντιμπέιτ: Μπορεί να βγω με skype από τις Βρυξέλλες

SHARE:

24Media Network