Τα 7 βήματα για την Ελλάδα του 2027 που ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Διαβάζεται σε 9'
Τα 7 βήματα για την Ελλάδα του 2027 που ανακοίνωσε ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος eurokinissi

Οι προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για Ανάπτυξη, Εισόδημα, Εργασία, Δημόσια Υγεία, Δημόσια Παιδεία, Κοινωνική Προστασία και Στέγαση

Το πολιτικό στίγμα των 7 βημάτων που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών των πολιτών ανέλυσε στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε οι θέσεις αυτές είναι προαπαιτούμενα «για μια οικονομία συμπεριλιπτική, δυναμική, πράσινη και βιώσιμη».

Βήμα Πρώτο: Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Για μια οικονομία που θα βασίζεται στην γνώση, την καινοτομία, την δίκαιη πράσινη μετάβαση και θα διεκδικεί το δικό της μερίδιο στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Με ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα. Μια οικονομία που θα αξιοποιήσει επιτέλους το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τους νέους επιστήμονες, τους εξειδικευμένους τεχνίτες, την συσσωρευμένη εμπειρία των αγροτών. Με ένα Τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της Δημόσιας παρέμβασης. Με ισχυρό δημόσιο Πυλώνα, από την ανάκτηση του ελέγχου μιαςσυστημικής Τράπεζας αλλά και με πρωταγωνιστικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με στόχο ο Δημόσιος Πυλώνας να κατευθύνει τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα. Με στόχο να επιβληθεί μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων. Ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Γιατί καμία οικονομία δε μπορεί να ανθίσει χωρίς πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία και το τραπεζικό και χρηματοδοτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνεται ούτε με μπαλοθιές, ούτε με ψευτο μπινελίκια και τζάμπα μαγκιές. Αλλά με σχέδιο, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Thomas Zikos

Βήμα Δεύτερο: Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη

Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών: Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Βάζοντας τέλος στην πολιτική τροφοδότησης της αισχροκέρδειας. Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Απρόσμενα κέρδη είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών.Αν όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγηση τους. Βάζοντας, επίσης, πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας και στις λιανικές τιμές. Αλλά και κινητοποιώντας το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ώστε να σπάσουμε τα καρτέλ που ναρκοθετούν την συλλογική προσπάθεια για την δίκαιη ανάπτυξη και την συλλογική ευημερία. Γιατί πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις και τα passθα σταματήσουν και οφείλουμε να επιβάλουμε τη μείωση των τιμών πριν εξαϋλωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.

Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμά μας που λέει ότι οι «Έλληνες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»

Thomas Zikos

Βήμα Τρίτο: Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία.

Η εργασία για εμάς δεν είναι απλώς ένας συντελεστής παραγωγής. Είναι το επίκεντρο της οικονομίας. Γιατί μόνο η εργασία παράγει πλούτο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον καρπώνεται. Στόχος μας είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς. Το κράτος στη δική μας αντίληψη δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρατηρητής της ασυδοσίας. Πρέπει να βάλει και θα βάλει κανόνες: Για να εξαλείψουμε την επισφαλή, την ανασφάλιστη, τη μαύρη εργασία και ναενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση των εργαζόμενων. Για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Γιατί δίκαιη κοινωνία σημαίνει κανόνες στην εργασία και ευημερία για όλους θα έχουμε μόνο με εργασιακή ασφάλεια, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.

Thomas Zikos

Βήμα Τέταρτο: Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

Το ΕΣΥ είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι του. Οι άνθρωποι που πάλεψαν σε τραγικές συνθήκες μέσα στην πανδημία. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξάντλησης αλλά δεν ανταμείβονται ανάλογα της προσφοράς τους. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίξουμε. Με αυξήσεις των απολαβών τους, με αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του και ο νέος εθνικός μας στόχος είναι η σύγκλιση, αυτός περνάει μέσα από την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του. Είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα. Για υπηρεσίες υγείας καθολικά προσβάσιμες και ποιοτικές για όλες και όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.

Βήμα Πέμπτο: Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία

Δεσμευόμαστε για ποιοτικά Δημόσια και Δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών. Γιατί για εμάς η παιδεία, η ποιοτική εκπαίδευση, σχολική, πανεπιστημιακή ή τεχνική δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμα των παιδιών μας και υποχρέωση της πολιτείας. Είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία, προϋπόθεση δημοκρατίας και πολιτισμού. Αλληλεγγύης και σεβασμού.

Thomas Zikos

Βήμα έκτο: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

Για εμάς η κοινωνική πρόνοια, η κρατική φροντίδα δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια. Αφορά το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων, την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη και αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Γι αυτό στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας.

Βήμα έβδομο: Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία.

Το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας. Και είναι γιαυτό που απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση. Τώρα χωρίς άλλη χρονοτριβή και επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως: Αν η αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τα funds σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας δεν αποτραπεί, το αποτέλεσμα θα είναι μη αντιστρέψιμο και θα είναι οδυνηρό για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη. Ένα ολιστικό σχέδιο για την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και μια δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της Τράπεζας στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέους και τις νέες.

Σκέρτσος: Ξέχασαν τις επενδύσεις και την ασφάλεια των συνόρων

«Το μαύρο δεν ταιριάζει στην Ελλάδα, αλλά ταιριάζει δυστυχώς ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος.

«Στη σημερινή παρουσίαση του ‘’νέου’’ παλιού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η στροφή του κ. Τσίπρα σε έναν πιο θετικό και λιγότερο τοξικό λόγο κράτησε μετά βίας 5 έως 7 λεπτά. Αμέσως μετά επέστρεψε στον παλιό γνώριμο εαυτό του, που βλέπει μονίμως όπου κι αν γυρίσει το βλέμμα του μια μαύρη Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερη ‘’απόκλιση από την Ευρώπη’’».

«Το ότι διαφωνεί μαζί του το 53% των ψηφοφόρων που είτε ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία είτε εγκατέλειψαν το κόμμα του δεν μοιάζει να τον απασχολεί καθόλου. Επαναλανσάροντας, σήμερα, το παλιό τους πρόγραμμα με τις ίδιες παλιές ιδέες που καταδικάστηκαν στην κάλπη με τη μορφή ενός συνοπτικού επικοινωνιακού φυλλαδίου, απέδειξαν ότι κάνουν μόνο αλλαγές ‘’βιτρίνας’’ και όχι ουσίας» σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Μάλιστα, αναφέρει, στη βιασύνη τους ξέχασαν να συμπεριλάβουν δύο από τα τρία βασικά και μόνιμα ζητούμενα κάθε διακυβέρνησης: τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας με προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων ιδιωτικών επενδύσεων, και την ασφάλεια στα σύνορα και τις πόλεις μας, με δίκαιη αλλά αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Προφανώς, δεν τους απασχολούν ως θέματα, και έτσι ίσως εξηγείται γιατί δεν λένε τίποτα για αυτά στις 9 ενότητες του ‘’νέου’’ παλιού τους προγράμματος.

«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ιδέες του και όχι η επικοινωνία τους. Διότι, τελικά, αναπαράγουν το αναχρονιστικό οικονομικό μοντέλο που χρεοκόπησε την περασμένη δεκαετία χωρίς να λένε τίποτα για την Ελλάδα του 2030 που οραματιζόμαστε και αξίζουμε. Μια περήφανη, ευρωπαϊκή χώρα, πιο παραγωγική, με υψηλότερα εισοδήματα, πιο πράσινη, ψηφιακή, κοινωνική και ισχυρή» καταλήγει ο κ. Σκέρτσος.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα