Το σφυροκόπημα Μητσοτάκη σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

Το σφυροκόπημα Μητσοτάκη σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον News 24/7 στους 88,6 Eurokinissi

Μέσω του ραδιοφώνου News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος της ΝΔ ενέτεινε την πίεση προς τα δύο κόμματα του κέντρου, θέτοντας όλο και πιο εμφατικά το δίλημμα των ευρωεκλογών. Ο Μητσοτάκης διεκδικεί για τη ΝΔ το στίγμα της αλλαγής και της προοδευτικής δύναμης και αποφεύγει την πόλωση στον άξονα αριστερά- δεξιά

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρχίσει να στήνει γέφυρες προς τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού, σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ευρωεκλογών.

Το δίλημμα της 26ης Μαΐου κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι ή με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το δίλημμα θέτει όλο και πιο εμφατικά στην τελική ευθεία της κάλπης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος της ΝΔ ενέτεινε την πίεση προς τα δύο κόμματα του κέντρου και απευθύνθηκε πλέον ευθέως στους ψηφοφόρους τους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ αλήθειας και ψέματος. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα διεκδικεί για τη ΝΔ το στίγμα της αλλαγής και της προοδευτικής δύναμης και αποφεύγει την πόλωση στον άξονα αριστερά- δεξιά, ακριβώς για να διευκολύνει τους ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων που απεχθάνονται το ΣΥΡΙΖΑ, να έρθουν στη ΝΔ.
 

Ήταν χαρακτηριστική η φράση του “Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία δυσκολία σε έναν ψηφοφόρο του ΚΙΝΑΛ ή του Ποταμιού να ψηφίσει ΝΔ.” Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε επίσης: “Τι θα πει ίση απόσταση; Όταν γνωρίζουμε τη ζημία που έκανε αυτή η κυβέρνηση, πως μπορεί ένας προοδευτικός πολίτης να λέει ότι είναι το ίδιο Τσίπρας και Μητσοτάκης;” Υποστήριξε ότι: “Σήμερα η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή στη χώρα” και το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, στο Περιστέρι, διεμήνυσε ότι αλλαγή θα έρθει μόνο με ψήφο στη ΝΔ.

“Δεν καταλαβαίνω από κάποια κόμματα την τακτική των ίσων αποστάσεων”

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ δεν εκχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά την έννοια προοδευτικός, θέλοντας να επαναπροσδιορίσει τον όρο. Χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ μία οπισθοδρομική δύναμη και αρνήθηκε να της επιτεθεί ως αριστερά, ακόμη και να χρησιμοποιήσει τον όρο αριστερά για περιγράψει το κυβερνών κόμμα. Αντίθετα αποκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ μόρφωμα χωρίς συνεκτικό ιδεολογικό αρμό και με κύριο χαρακτηριστικό το λαϊκισμό. Μία στρατηγική πολύ διαφορετική από τη ρητορική στελεχών όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με τους πύρινους αντικομμουνιστικούς του λόγους αντισυσπειρώνει.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια βαθιά οπισθοδρομική δύναμη”

  

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ άλλωστε επανέλαβε και χθες ότι εκείνος δε θέλει να διχάσει, αλλά να ενώσει, ενώ το βράδυ από το Περιστέρι θέλησε να αδρανοποιήσει οποιαδήποτε αρνητικά αντανακλαστικά ψηφοφόρων της βάσης του πάλαι πότε ΠΑΣΟΚ απέναντι του λόγω ονόματος, σχολιάζοντας ότι αλλάζουν οι καιροί και ένας Μητσοτάκης μιλά στο Κλειστό Ανδρέας Παπανδρέου. 

Η φράση “προοδευτική αλλαγή” που χρησιμοποίησε μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ήταν επίσης απόλυτα ενδεικτική του στίγματος που θέλει να δώσει προκειμένου να προσεγγίσει αυτό το ακροατήριο. “Οι πολίτες θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Εάν αισθάνονται ότι έγινε η ζωή τους καλύτερη τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα. Εάν νομίζουν όμως ότι χρειάζεται μία προοδευτική αλλαγή, θα το κάνουν πράξη ψηφίζοντας ΝΔ” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως έθεσε και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να συζητήσει για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ ή και το Ποτάμι την επόμενη ημέρα: Επικαλέστηκε το κείμενο των 64 για το τι είναι προοδευτικό σήμερα και είπε ότι πάνω σε αυτό μπορεί να γίνει ένας διάλογος με τις “προοδευτικές δυνάμεις”.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως προτεραιότητα του μετά τις εκλογές την αλλαγή του εκλογικού νόμου, έστω και με απλή πλειοψηφία και εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής. Και αυτό υπό μία έννοια συνιστά μήνυμα κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ, το οποίο δηλώνει ότι δε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση παρά μόνον εάν μετέχουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς προσδοκώντας σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Εφόσον όμως ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει, εάν οι δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική δε βγάλουν κυβέρνηση, θα ακολουθήσει και άλλη εκλογική αναμέτρηση με ένα νόμο που θα ενισχύει το πρώτο κόμμα. Έτσι εντείνεται η πίεση προς το ΚΙΝΑΛ απο τη ΝΔ , να αναλαβει τις ευθύνες του για τη συγκρότηση κυβέρνησης και αποφυγή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. 

Θα καταργήσουμε άμεσα την απλή αναλογική

Τα υπόλοιπα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη: 

Οραματίζομαι ανάπλαση του Αρχαιολογικού Μουσείου, αναβάθμιση του Πολυτεχνείου

Το ποιος θα τα βάψει μαύρα θα το δούμε το βράδυ της Κυριακής

Το ζήτημα είναι ποιος μπορεί να βρει δουλειά στα παιδιά των συνταξιούχων

Διεκδικούμε τη μείωση των πλεονασμάτων

Η μείωση του αφορολόγητου δεν θα ισχύσει με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Ο Ρουβίκωνας δρα με την απόλυτη ανοχή της κυβέρνησης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα