Ελεύθεροι οι χρήστες, ισόβια στους εμπόρους

Ελεύθεροι οι χρήστες, ισόβια στους εμπόρους

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά. Τι προβλέπει για τις ποινές των χρηστών ναρκωτικών. Βαριές τιμωρίες για τους εμπόρους του θανάτου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποποινικοποιείται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή (για προσωπική χρήση) ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο η Πολιτεία αλλάζει στάση απέναντι στους χρήστες και αυστηροποιεί τις διατάξεις που αφορούν τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ετησίως σημειώνονται 300 θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, στις δε φυλακές της χώρας είναι έγκλειστοι (κατάδικοι και υπόδικοι) περίπου 4.500 για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Εάν δε ο αριθμός αυτός των παραβατικών ατόμων συνδυαστεί και με άλλα αδικήματα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, όπως είναι κλοπές, βιασμοί κ.λπ., τότε το περίπου 50% των κρατουμένων εμπλέκεται στη "σφαίρα" και τον "κόσμο" των ναρκωτικών ουσιών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το κόστος εφαρμογής του επίμαχου νομοσχεδίου είναι "ελάχιστο, μπροστά στο κοινωνικό όφελος" και προσέθεσε ότι όλα οδεύουν σύντομα ώστε μέσα στις φυλακές να χορηγείται η μεθαδόνη, ως υποκατάστατο των ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

*Δεν τιμωρείται όποιος για δική του αποκλειστική χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση.

*Όποιος για δική του αποκλειστική χρήση καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και με πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ.

Η διαπίστωση του σκοπού εξυπηρέτησης της ανάγκης για δική του αποκλειστικά χρήση γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της καθαρότητας και της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης, τον χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου δράστη.

*Όποιος κάνει χρήση ναρκωτικών σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και με πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ.

*Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος καταρτίζει πλαστή, νοθεύει ή χρησιμοποιεί πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών με σκοπό τη χρήση τους από τον ίδιο.

Όταν οι υποθέσεις ναρκωτικών οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, τότε δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η ιατρική γνωμάτευση (έκθεση πραγματογνωμοσύνης) προκειμένου οι δικαστές να εκτιμήσουν εάν ο κατηγορούμενος είναι χρήστης ή όχι, αλλά θα χρησιμοποιείται κάθε αποδεικτικό μέσο που θα προσκομισθεί στο δικαστήριο (παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης, χορήγηση υποκατάστατων κ.λπ.).

Τέλος, με το νομοσχέδιο εισάγεται το δικαίωμα στα δικαστήρια να επιβάλλεται ως εναλλακτικό μέτρο της ποινής η απεξάρτηση (κατοχύρωση της θεραπείας).

Βαριές ποινές για τους εμπόρους

"Ο χρήστης είναι ασθενής, δεν είναι εγκληματίας", τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και για το λόγο αυτό με το εν λόγω νομοσχέδιο "η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνον για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, δεν τιμωρείται". Τιμωρείται, όμως, "με κράτηση μέχρι τρεις μήνες και πρόστιμο μέχρι χίλια ευρώ, όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογείται μόνον για ατομική του χρήση και έξι μήνες και πρόστιμο μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ όποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο".

Προνομιούχο, όπως χαρακτηρίστηκε, πλημμεληματικού χαρακτήρα αντιμετώπιση θα έχουν οι διακινητές μικροποσότητας ναρκωτικών ή προμήθειας ναρκωτικών σε συγγενείς (πατέρας για το παιδί, αδελφός για την αδελφή του κ.λπ.) και το γνωστό "κέρασμα".

Οι λόγοι της ηπιότερης αυτής μεταχείρισης - τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου- είναι "η ιδιαίτερα μικρή απαξία - επικινδυνότητα της συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με την πιεστική ανάγκη εξασφάλισης της καθημερινής δόσης του δράστη, η έλλειψη σκοπού κέρδους και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στο δράστη από τον οικείο ή τον άλλο χρήστη".

Αντίθετα, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, ή με κάθειρξη 5-20 ετών και με χρηματική ποινή μέχρι 600.000 ευρώ.

Επίσης, απειλείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10 - 20 έτη) και χρηματική ποινή από 50.000 μέχρι 500.000 ευρώ η τέλεση διακίνησης από σωφρονιστικό υπάλληλο, φαρμακοποιό και κάθε άλλο πρόσωπο που νόμιμα ασχολείται με τα ναρκωτικά ή τη διακίνησή τους σε ευαίσθητους χώρους, όπως είναι στρατόπεδα, καταστήματα κράτησης, σχολεία κ.λπ.).

Με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και ο δράστης που έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειρισθεί ανήλικο ή όπου ο δράστης αναμιγνύει ναρκωτικά με τρόφιμα κ.λπ. ή είναι φαρμακοποιός και χορηγεί εν γνώσει του ναρκωτικά παράνομα ή γιατρός που εκδίδει, χωρίς ιατρική ένδειξη, συνταγή για ναρκωτικά ή ουσίες για να παρασκευαστούν ναρκωτικά.

SHARE:

24Media Network