18 Οκτωβρίου 1934: Ο φονικός σίφωνας στον Αστακό

18 Οκτωβρίου 1934: Ο φονικός σίφωνας στον Αστακό

Βάρκες βγήκαν στη στεριά και πολλά σπίτια γκρεμίστηκαν από το πέρασμα του σίφωνα το 1934 από τον Αστακό που οδήγησε στον θάνατο τρεις ανθρώπους.

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Οκτωβρίου 1934 και η Δυτική Ελλάδα δέχονταν ένα σφοδρό πλήγμα από την μανία ενός ισχυρού σίφωνα ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο σε τρία άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης δημιουργήθηκε ένας υδροστρόβιλος ο οποίος εισήλθε στην Αιτωλοακαρνανία στην περιοχή του Αστακού  και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 39, με αποτέλεσμα να φέρει βαρύ πένθος στη τοπική κοινωνία.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Το ψυχρό μέτωπο που πέρασε από τη δυτική Ελλάδα ενισχύθηκε από την θερμή θάλασσα του Ιονίου και δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για να παρουσιαστεί υδροσίφωνας (υδροστρόβιλος) στην περιοχή.  Ξέρουμε πλέον όλοι μας ότι αυτοί οι θαλάσσιοι “γίγαντες” μπορεί να έχουν παράστημα που μπορεί να φτάσει τα 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ταχύτητα περιδίνησης αέριων μαζών μεγαλύτερη από 200 χλμ την ώρα .

Με το πέρασμα του υδροστροβίλου οι βάρκες βγήκαν στην στεριά (φωτό) ενώ γκρεμίστηκαν πολλά σπίτια στην παραλιακή πόλη. Ο σίφωνας πολύ γρήγορα εξασθένησε αλλά ήδη είχε προκαλέσει τον θάνατο σε 3 άτομα.

 

Ο ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΣΙΦΩΝΑΣ

Πάντως ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην Ελλάδα, συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου 1959, όταν κατέστρεψε μια βάρκα στη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 20 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους. Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος  τον πλήρωσε το παραλίμνιο Νεοχώρι καθώς οι 17 εκ των θυμάτων κατάγονταν από αυτό.

 

Σκοπός της δημιουργίας της λίμνης, ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με την πάροδο του τα οφέλη από την άρδευση και την ύδρευση του θεσσαλικού κάμπου καθώς και η εκτεταμένη τουριστική αξιοποίηση των παραλίμνιων οικισμών  βοήθησε σημαντικά τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Ο τελευταίος ισχυρός ανεμοστρόβιλος που εμφανίστηκε στην Ελλάδα που από υδροσίφωνας έγινε σίφωνας ξηράς, έπληξε πριν 4 χρόνια τη Σκάλα Λακωνίας (21/9/2015), τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. 

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ

Στη χώρα μας έχουμε καταγράψει περίπου 30 ανεμοστρόβιλους που μπορούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια των κατηγοριών EF2 – EF3 από το 1843 μέχρι σήμερα και εμφανίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα,. Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 29 άτομα (με τους εργάτες στη λίμνη Πλαστήρα)  και 154 έχουν τραυματιστεί στη χώρα μας από ανεμοστρόβιλους τα τελευταία 150 χρόνια.

ΠΗΓΕΣ: Wikipedia, Nastos & Matsagouras, Εθνική Βιβλιοθήκη, https://www.thessaliatv.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα