ActionAid: “Ας μιλήσουμε για εμάς” – Εργαστήριο ενδυνάμωσης γυναικών

ActionAid: “Ας μιλήσουμε για εμάς” – Εργαστήριο ενδυνάμωσης γυναικών
Γυναικεία δικαιώματα shutterstock

Γυναίκες η καθεμία με μια διαφορετική ιστορία, από το Εργαστήρι Ενδυνάμωσης Γυναικών στο Επίκεντρο της ActionAid «σηκώνουν το κεφάλι» και μιλάνε για όσα δεν αντέχουν. Μιλάνε για όσα τις θυμώνουν.

Η καταπίεση, η παρενόχληση και η βία είναι φαινόμενα με τα οποία ζουν καθημερινώς εκατομμύρια γυναίκες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η διαφορετική αντιμετώπιση λόγω φύλου αποτελεί ένα βίωμα στον δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι. Η ενδυνάμωση και το να συνεχίσουν να πιστεύουν στον εαυτό τους, να μη σταματούν να διεκδικούν ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον, να αναγνωρίζουν συμπεριφορές που τις υποτιμούν και να τις σταματούν άμεσα είναι η καλύτερη απάντηση.

Και είναι αυτά που πολλές βρήκαν στο εργαστήριο ενδυνάμωσης γυναικών που πραγματοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στο Επίκεντρο της ActionAid, ένα κέντρο στήριξης στον Κολωνό για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η ανατροπή αντιλήψεων που μπορεί να τις κρατούν μακριά από τα «θέλω» τους. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο, το εργαστήρι υποστηρίζει τις γυναίκες να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και δράσης τους. Οι συμμετέχουσες καλούνται να μιλήσουν από καρδιάς για το τι τις θυμώνει και τι ονειρεύονται για το μέλλον τους. Φωνάζοντας δυνατά το όνομά τους καθεμία μιλάει για όσα δεν αντέχει και οι αλήθειες που έχουν ακουστεί είναι πολλές. «Με θυμώνει που η κακοποίηση στις γυναίκες μένει ατιμώρητη», «με θυμώνει που το 2020 υπάρχει ακόμα διαφορετική αντιμετώπιση στον εργασιακό τομέα απέναντι στις γυναίκες», «με θυμώνει να μου δίνουν προσταγές» μερικά μόνο απ’ όσα έχουν ειπωθεί.

Οι γυναίκες αυτές ωστόσο, κουβαλώντας η καθεμία μια διαφορετική ιστορία έχουν καταφέρει μέσα από τα εργαστήρια ενδυνάμωσης να πιστέψουν στον εαυτό τους και να σηκώσουν το κεφάλι λέγοντας ότι «το φύλο μας δεν καθορίζει ούτε την αξία ούτε την δύναμη μας», ότι «έχουμε πολλή δύναμη μέσα μας», ότι «ο καθένας μας είναι ένας και μοναδικός», ότι «για να έχω φωνή πρέπει να τολμάω».

Το Επίκεντρο της ActionAid μέσα από ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προγραμμάτων που προσφέρονται δωρεάν στοχεύει ώστε ενήλικες, παιδιά και οι οικογένειές τους να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες αλλά και τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version