Αγρότες: Ορίστηκε η επιτροπή που θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 3'
Κινητοποιήσεις αγροτών
Κινητοποιήσεις αγροτών SOOC Stringer

Ορίστηκε η 15μελης επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Τη σύνθεση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη, αποφάσισε η παναγορτική συνεδρίαση των αγροτών, μετά την τετράωρη συνεδρίαση στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Η Επιτροπή θα είναι δεκαπενταμελής, έξι μέλη από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά κι ένας από την Πελοπόννησο. Οι αγρότες δηλώνουν ότι όλα τα αιτήματά τους θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Τη γνωστοποίηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες γνωστοποίησε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, καθώς τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι. Αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευθεί ξανά.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
  • Οχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Ενισχύονται τα μπλόκα πριν την συνάντηση με Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, πάντως, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Κιλκίς προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου Κιλκίς που εδρεύει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεταλλικού επί του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης.

Παρατάσσοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα έβαλαν φρένο στη διέλευση φορτηγών οχημάτων και τον εκτελωνισμό εμπορευμάτων.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού του νομού, Δημήτρης Βαφειάδης, δήλωσε ότι η σημερινή «κινητοποίηση είναι συμβολικού χαρακτήρα και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι επιτέλους να μας ακούσουν οι κυβερνώντες και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας».

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει «εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας, τον οποίο θα ακολουθούν όλοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της χώρας τωρινοί και επόμενοι, ώστε να πάψουν έτσι οι αποσπασματικού τύπου κινήσεις και ενέργειες που λειτουργούν τελικά ως ασπιρίνη στα συσσωρευμένα μας προβλήματα. Δεν είμαστε ζητιάνοι, αυτό που θέλουμε είναι να καταστούμε βιώσιμοι και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την ελληνική γη, παράγοντας ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα για τους Έλληνες καταναλωτές, στηρίζοντας την ελληνική ύπαιθρο που βαίνει προς ερημοποίηση».

“Μονόδρομος η ικανοποίηση των αιτημάτων μας”

Ο Ρίζος Μαρούδας, Μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πλατυκάμπου και της Πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων τόνισε σε δηλώσεις του: «Ο μόνος δρόμος είναι να ικανοποιηθούν τα αίτηματά μας. Πρόκειται για αιτήματα επιβίωσης. Θέλουμε να υπάρξουν λύσεις για να συνεχίσουμε να παράγουμε στα χωριά μας. Μέχρι τη συνάντηση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Μάλιστα το Σάββατο θα ενισχυθούν οι κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα».

Από μέρους του ο Κώστας Χατζηπαρεδείσης, υπεύθυνος επικοινωνίας μπλόκου Δερβενίου δήλωσε πως: «Δε ζητάμε επιδοτήσεις αλλά διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση. Πρέπει να καθίσουνε στο τραπέζι και να τα συζητήσουμε από την αρχή. Στον τομέα μας αποτελούν ζητούμενα, πράγματα που στη Ευρώπη είναι αυτονόητα. Τα αιτήματά μας κινούνται σε 4 βασικούς άξονες που περιμένουμε να τους συζητήσουμε με την κυβέρνηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα