Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έλεγχοι στα διόδια, πρόστιμο 300 ευρώ σε επίδοξους εκδρομείς και αφαίρεση πινακίδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έλεγχοι στα διόδια, πρόστιμο 300 ευρώ σε επίδοξους εκδρομείς και αφαίρεση πινακίδας
Έλεγχοι στις εθνικές οδούς για την τήρηση των μέτρων περιορισμού Eurokinissi

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα διόδια ενόψει των εορτών του Πάσχα. Τσουχτερό πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδας και αποκλεισμός στο χωριό σε όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν.

Την ανάγκη περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού μέσω των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την συνέντευξη τύπου της Τετάρτης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη ειδικά την περίοδο του Πάσχα να τηρήσουν όλοι τα μέτρα ώστε να διαφυλαχθεί ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης πολιτών δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς και περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό και για την προστασία των πολιτών της επαρχίας, των νησιών και κυρίως των ηλικιωμένων, αποφασίστηκε η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού άσκοπων μετακινήσεων με την επιβολή από την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα έως και τις 27 Απριλίου, απαγόρευσης εξόδου στην επαρχία και στα νησιά με εξαίρεση τους μόνιμους κατοίκους τους.

Από το απόγευμα της Τετάρτης τοποθετήθηκαν σημεία ελέγχου και μπλόκα της Αστυνομίας και της Τροχαίας σε όλα τα Διόδια της χώρας, στις Εθνικές Οδούς και στους παραδρόμους, στους εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε δρόμους προς και από τα αστικά κέντρα θα ελέγχονται συστηματικά όλοι οι οδηγοί όλων των οχημάτων που θα επιχειρήσουν διέλευση σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα, το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και δημιουργεί ελέγχους σε όλα τα λιμάνια. Όσο αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικού σταθμούς και στα ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων με επίδειξη του Ε1 στο οποίο θα φαίνεται η μόνιμη βάση κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι και την λήξη των γενικών μέτρων όποτε και αν αυτά τερματιστούν.

Εξαίρεση υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων υγείας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας και προσωπικού κρισίμων υποδομών του Κράτους και μόνο για τις περιπτώσεις που οι μετακινήσεις τους γίνονται στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους και εφόσον έχουν στην κατοχή τους σχετικό φύλλο πορείας και σχετική έγγραφη υπηρεσιακή βεβαίωση.

Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται και κανείς πολίτης δεν θα επιβιβάζεται κάπου χωρίς το Ε1 ή την ειδική βεβαίωση κατοικίας. Επίσης από σήμερα το απόγευμα και όλο το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι τελείται καταχρηστικά προσπάθεια υπεραστικής μετακίνησης και για λόγους μετάβασης σε εξοχικές κατοικίες ή για λόγους αναψυχής το πρόστιμο άσκοπης μετακίνησης διπλασιάζεται στα 300 ευρώ θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ’ όπου ξεκίνησε.

Ο Υφυπουργός προειδοποίησε μάλιστα «όσους φαντάζονται ότι θα φορτώσουν τα οχήματά τους και θα εξαντλήσουν την ευρηματικότητά τους σε πιθανές διαδρομές για να μετακινηθούν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας προς τα εξοχικά τους καλό είναι να το ξανασκεφτούν».

Για το ίδιο χρονικό διάστημα δηλαδή μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και από τα νησιά συγκοινωνία τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς με εξαίρεση την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου Δήμου και λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης Β1, Β2 και Β3.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για φαρμακείο, σουπερμάρκετ και τράπεζα, οι κάτοικοι της Ρόδου όμως δεν θα μπορούν να πάνε στη Σύμη ή οι κάτοικοι των Ψαρών στη Χίο και οι κάτοικοι της Νισύρου στην Κω, αλλά όχι αντίστροφα και μόνο για τους προαναφερόμενους λόγους.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι καινούργια, βρίσκονται ήδη σε ισχύ όπως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας τα γνωρίζει και τα εφαρμόζει. Αυτό που αλλάζει είναι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους.

Βαρύς ο πέλεκυς σε εργοδότες που έθεσαν σε αναστολή εργασίας το προσωπικό τους και τους καλούν στην εργασία τους

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι στην Πολιτική Προστασία όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί, σε ελέγχους πολιτών που μετακινούνται να έχουν μαζί τους βεβαίωση τύπου Α εργοδότη ότι μεταβαίνουν στην εργασία τους, ενώ στην πραγματικότητα τελούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο περί ανασφάλιστων εργαζομένων ήτοι 10.500 ευρώ στον εργοδότη και θα ασκούνται σχετικές ποινικές διώξεις και στον εργαζόμενο.

«Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις να ελέγξουν ξανά όλες τις βεβαιώσεις τύπου Α και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί και να το πράξουν άμεσα εντός των επομένων 24 ωρών», προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο ο Υφυπουργός.

Πρόσθετα, όσοι εργαζόμενοι σε αστικά κέντρα π.χ. σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη έχουν μόνιμη κατοικία εκτός πόλεων, σε άλλους νομούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της αδείας τους και μετακινούνται προς την μόνιμη κατοικία τους δηλαδή προς τα χωριά τους για τις ημέρες του Πάσχα δεν θα έχουν δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους αφού η βεβαίωση εργοδότη αφορά αποκλειστικά την μετακίνηση για εντός νομού εργασία και μόνο για τις ώρες εργασίας. Άρα να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν ότι με δική τους ευθύνη θα παραμείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Απαγορεύεται η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τους Δήμους σε δημότες

Με αφορμή την πρόθεση του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού το βράδυ της Ανάστασης να φροντίσει ο Δήμος να μοιράσει το Άγιο Φως στους δημότες του κατ’ οίκον, αυτό τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς πως θα ήταν επικίνδυνο από την ανεξέλεγκτη μετακίνηση των υπαλλήλων του Δήμου ή όποιων άλλων Δήμων θα ήθελαν να πράξουν το ίδιο, θα ακύρωναν στην πράξη όσες προσπάθειες έχουν γίνει ήδη και ύστερα από σχετική επικοινωνία του Υφυπουργού με την ΚΕΔΕ, τον ενημέρωσε για την απόφαση απαγόρευσης που ελήφθη και ότι δεν θα επιτραπούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

“Να μπει τέλος στα Fake News”

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε διάφορα «fake news» που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό. Όπως ανέφερε, το τελευταίο είναι για ένα «δήθεν σχέδιο άρσης μέτρων με διάφορες ημερομηνίες που βγήκαν όμως από την φαντασία αυτού που το έγραψε». Πρόκειται για παντελώς ανυπόστατο, αβάσιμο και επικίνδυνο νέο και κάλεσε όσους το κάνουν αυτό να πάψουν να παίζουν με τις αντοχές και την υπομονή των πολιτών, προειδοποιώντας ότι τέτοιες πρακτικές επισείουν και προβλέψεις του νόμου για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Ο κ. Χαρδαλιάς έκλεισε την σημερινή συνέντευξη τύπου με μία φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Κερδίζεις την ζωή από αυτά που δίνεις» και σήμερα όπως χαρακτηριστικά είπε, μένοντας στο σπίτι, δίνουμε ανάσα σε αυτούς που κινδυνεύουν.

Συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για τις άσκοπες μετακινήσεις

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 665 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, 238 στην Αττική, 78 στη Θεσσαλονίκη, 54 στα Ιόνια Νησιά, 51 στην Κεντρική Μακεδονία, 50 στη Δυτική Ελλάδα, 36 στην Πελοπόννησο, 33 στη Θεσσαλία, 30 στο Νότιο Αιγαίο, 27 στη Στερεά Ελλάδα, 24 στην Ήπειρο, 17 στην Κρήτη, 14 στο Βόρειο Αιγαίο, 9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 4 στη Δυτική Μακεδονία.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 25.422 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα