Άρση μέτρων: Μάσκες τέλος από σήμερα – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Άρση μέτρων: Μάσκες τέλος από σήμερα – Τι αλλάζει από Δευτέρα
Πολίτες με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνάθροιση, από σήμερα Πέμπτη. Τέλος και η απαγόρευση κυκλοφορίας από 28/6. Τι άλλο αλλάζει από Δευτέρα.

“Άρωμα” κανονικότητας από σήμερα, η οποία επιστρέφει για τα καλά από Δευτέρα, όπου, μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, θα πέσουν “τίτλοι τέλους” και στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από σήμερα, Πέμπτη, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να μη φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνάθροιση.

Συγκεκριμένα, μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων και απόφαση της κυβέρνησης, από σήμερα:

 • Δίνεται η δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί
 • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις
 • Το παραπάνω μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης (24/06).

Τέλος και η απαγόρευση κυκλοφορίας από Δευτέρα – Τι άλλο αλλάζει

Η επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο, θα γίνει ακόμη πιο αισθητή από Δευτέρα, 28/6, όταν και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας που παραμένει σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, από 28/6 αναμένονται τα εξής:

 • άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας
 • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
 • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
 • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν επίσης εισηγηθεί τα ακόλουθα:

 • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
 • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
 • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
 • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα