Δίκη για τη δολοφονία Καμπανού: Την Τετάρτη η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές

Δίκη για τη δολοφονία Καμπανού: Την Τετάρτη η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές
Τελετή μετονομασίας της οδού Γαζή σε "Άλκη Καμπανού" ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου πρόκειται να συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, καθώς η έδρα χρειάστηκε παραπάνω χρόνο για να εξετάσει τα ελαφρυντικά που αιτήθηκε η υπεράσπιση των 12 κατηγορουμένων.

Με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών θα συνεχιστεί την Τετάρτη (12/07) η διαδικασία απαγγελίας της απόφασης στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά τη διάρκεια άγριου οπαδικού επεισοδίου. Μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά θα ακολουθήσει η απόφαση για τις ποινές.

Ήδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ετυμηγορία του ως προς την ενοχή των 12 κατηγορούμενων, κρίνοντας ομόφωνα ένοχους τους 7 ως αυτουργούς και τους 5 ως συνεργούς στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων στους 12 καταδικασθέντες.

Στο σύνολό τους οι δικηγόροι αιτήθηκαν προς το δικαστήριο τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του σύννομου βίου, ενώ, κατά περίπτωση, αυτά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Καθώς η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να υποβάλει την πρότασή της ως προς τη χορήγησή τους ή μη, το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση επί της ενοχής

Η 48η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου την Πέμπτη (06/07) ξεκίνησε με την εκφώνηση της απόφασης. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε έναν έναν τους κατηγορούμενους να σηκωθούν από τη θέση τους προκειμένου να τους απαγγείλουν την απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

  • Ο 10ος κατηγορούμενος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (φίλο του) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο νεαρό τραυματία). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
  • Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
  • Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο ενδεχόμενος δόλος

Οι δικαστές (τρεις τακτικοί και τέσσερις ένορκοι) διαφοροποιήθηκαν στην απόφασή τους τόσο ως προς το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης όσο και ως προς την εισαγγελική πρόταση. Έκριναν ότι οι πράξεις της ανθρωποκτονίας, τετελεσμένης και σε απόπειρα, τελέστηκαν με ενδεχόμενο δόλο, ενώ η απαγγελθείσα κατηγορία αφορούσε άμεσο δόλο. Το δικαστήριο δέχθηκε δηλαδή ότι οι 12 καταδικασθέντες δεν επιδίωξαν το εγκληματικό αποτέλεσμα των πράξεών τους, αλλά αποδέχθηκαν το παραγόμενο αποτέλεσμα αυτών.

Επιπλέον, με την απόφασή του το Κακουργιοδικείου έκρινε τους 7 ως αυτουργούς και τους υπόλοιπους πέντε ως συνεργούς στις πράξεις της ανθρωποκτονίας (με το βούλευμα όλοι κατηγορούνταν ως αυτουργοί). Εξάλλου, δεν έγινε δεκτή η εισαγγελική πρόταση για την ηθική αυτουργία στο πρόσωπο του 1ου κατηγορούμενου για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας.

Στις περιπτώσεις που προέκυψε πλειοψηφία, όπως γνωστοποίησε το δικαστήριο, μειοψήφησαν οι δύο τακτικές δικαστές που είχαν την άποψη ότι η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο φίλο του Άλκη θα έπρεπε να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ένταση και αποδοκιμασίες

Ένταση προκλήθηκε προς στιγμήν, όταν μετά την εκφώνηση της απόφασης και κατά την ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας, συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τους 12 καταδικασθέντες φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα εναντίον τους και ζητώντας την καταδίκη τους σε ισόβια κάθειρξη. Αποδοκιμασίες υπήρξαν και προς συγγενικά πρόσωπα των 12 κατά την αποχώρησή τους από το Δικαστικό Μέγαρο.

Τα 33′ πριν τη δολοφονία του Άλκη

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα