Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα του Μιχαλολιάκου

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα του Μιχαλολιάκου
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε συγκέντρωση της εγκληματικής οργάνωσης τον Μάρτιο του 2018 Eurokinissi

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου έχει κληθεί να απολογηθεί ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκος. Τι αναμένεται να υποστηρίξει στην απολογία του και ποια τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει.

Η μεγάλη ώρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι πλέον γεγονός. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, ο -κατά το κατηγορητήριο- απόλυτος ηγέτης, Νικ. Μιχαλολιάκος την ερχόμενη Τετάρτη θα βρεθεί για πρώτη φορά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να απολογηθεί για την πράξη της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Νικ. Μιχαλολιάκος είναι ο τελευταίος κατηγορούμενος που εκτός απροόπτου, θα απολογηθεί στην πολύκροτη δίκη που μετρά τέσσερα και πλέον χρόνια διαδικασίας. Αυτή άλλωστε ήταν και η επιδίωξη της υπεράσπισής του, προφανώς για να έχει στη διάθεσή του μία συνολική εικόνα για τους ισχυρισμούς των συγκατηγορουμένων του και να απαντήσει πειστικά σε όλα τα ζητήματα.

Το βέβαιο είναι πως και αυτός θα αναδείξει την υπερασπιστική γραμμή της πολιτικής δίωξης, αλλά και τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως άλλωστε έπραξαν ανεξαιρέτως όλοι οι πρώην βουλευτές του κόμματός του. Παράλληλα, θα κληθεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που θα του θέσουν δικαστές και εισαγγελείς, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν και μικρό, να μη θελήσει να δώσει διευκρινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να ζητηθεί η τοποθέτησή του, είναι το πότε ακριβώς ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Για το ζήτημα, από τη μία η σύζυγός του, Ελένη Ζαρούλια, απολογούμενη έχει αναφέρει πως και οι δύο ενημερώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ενώ ο Νικ. Μίχος που έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, έχει καταθέσει ότι ο Νικ. Μιχαλολιάκος γνώριζε από το μοιραίο βράδυ.

Παράλληλα, βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στην αλυσιδωτή τηλεφωνική επικοινωνία που ξεκινά από το Γ. Ρουπακιά και φτάνει στο Νικ. Μιχαλολιάκο, το βράδυ της δολοφονία του Π. Φύσσα. Στη δικογραφία υπάρχει αναφορά στην «τριαδική επικοινωνία» η οποία ενισχύει την κατηγορία της ιεραρχίας, καθώς ο Γ. Ρουπακιάς, από το χέρι του οποίου σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας, επικοινώνησε με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γ. Πατέλη, αυτός με τη σειρά του φαίνεται πως μίλησε με το Ιω. Λαγό, ο οποίος φέρεται να κάλεσε το Νικ. Μιχαλολιάκο. Να σημειωθεί πως για το ζήτημα ρωτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιω. Λαγός, ο οποίος για πρώτη φορά υποστήριξε ότι πράγματι μίλησε με το γενικό γραμματέα, ωστόσο δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για το φονικό και προτίμησε να μην τον ενημερώσει καθόλου

“Ο απόλυτος ηγέτης”

Φυσικά, ο Νικ. Μιχαλολιάκος, που εμφανίζεται ως ο απόλυτος ηγέτης της Χρυσής Αυγής τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, αναμένεται να ερωτηθεί για την οργάνωση, τη δράση και την ιδεολογία τους, αφού φέρεται να γνώριζε και να συντόνιζε την έκνομη δράση. Μάλιστα, κατά το κατηγορητήριο, όλες οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες και οι απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης φέρονται να ήταν προγραμματισμένες.

Χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο αναφέρεται για τον κ. Μιχαλολιάκο: «Εσύ δε υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνες αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».

Συλλαλητήριο στο Εφετείο

Την ίδια ώρα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής καλούν σε συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο της Αθήνας ανήμερα της απολογίας Μιχαλολιάκου την Τετάρτη.

«Η απολογία του Μιχαλολιάκου στις 6 Νοεμβρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ανοίγει το δρόμο για την εισαγγελική πρόταση και την έκδοση της δικαστικής απόφασης», τονίζουν και προσθέτουν: «Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, τα θύματα και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να νιώσουν μόνοι. Ενώνουμε κι εμείς της φωνή μας, ως δικηγόροι πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούμε θύματα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, και καλούμε σε συλλαλητήριο στο Εφετείο στις 6 Νοεμβρίου. Για να ξεχειλίσουν οι δρόμοι από αλληλεγγύη και για να ακουστεί δυνατά το μήνυμα της κοινωνίας ενάντια στον φασισμό. Καμία επανάπαυση, μέχρι την οριστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορούμενων ηγετικών στελεχών και μελών της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα