Δικηγόρος 12χρονης: Η κατάθεση του παιδιού στοιχειοθετεί το έγκλημα του βιασμού

Διαβάζεται σε 5'
Συνθήματα αλληλεγγύης υπέρ της 12χρονης στον Κολωνό
Συνθήματα αλληλεγγύης υπέρ της 12χρονης στον Κολωνό INTIME ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Την αθωωτική -για τέσσερα αδικήματα- πρόταση της Εισαγγελέως για τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης της 12χρονης από τον Κολωνό, Ηλία Μίχο, σχολίασε μια εκ των δικηγόρων του παιδιού.

Ξεχειλίζει η οργή τόσο της κοινής γνώμης όσο και του πολιτικού κόσμου για την πρόταση της Εισαγγελέως για αθώωση του Ηλία Μίχου για τις πράξεις της σεξουαλικής κακοποίησης και μαστροπείας σε βάρος της 12χρονης από τον Κολωνό.

Με τη γνωστοποίηση της πρότασης για αθώωση του Ηλία Μίχου -για τέσσερα αδικήματα- λόγω αμφιβολιών, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις τόσο στα social media, όσο και στους δρόμους, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Σεπόλια για να διαμαρτυρηθούν.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε η Ασπασία Ταραχοπούλου, εκ των τριών δικηγόρων της 12χρονης, μία ημέρα πριν από την αγόρευσή της. Μιλώντας στην ΕΡΤ, επικεντρώθηκε στην “απαράδεκτη” όπως την χαρακτήρισε εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο, υποστηρίζοντας τα εξής: “Η εισαγγελέας δεν πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα της μαστροπείας. Πρότεινε να καταδικαστεί για διευκολύνσεις και εκτός των οίκων ανοχής. Η ποινική του μεταχείριση είναι ίδια.

Η μετατροπή από το εξέδιδε αυτός το παιδί, στο διευκόλυνε, είναι μια ακατανόητη πρόταση, μια απαράδεκτη πρόταση, χωρίς ειρμό και λογική. Έχουμε επιχειρήματα. Θα τα πούμε αύριο στην αγόρευσή μας. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή δεν θα περάσει στο σώμα των δικαστών και των ενόρκων και ότι θα υπάρξει μια δίκαιη απόφαση γι αυτό το παιδί που βιάστηκε και κακοποιήθηκε πολλαπλώς”.

Και πρόσθεσε: “Κατά την άποψή μου δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχείων. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα αναλύσουμε αύριο, τα οποία οδηγούν σε εντελώς διαφορετική απόφαση από την πρόταση της κυρίας Εισαγγελέως”.

Κολωνός: “Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο είναι η κατάθεση της 12χρονης”

“Για την κατάθεση λοιπόν της ανήλικης, για την οποία η εισαγγελέας είπε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής προκύπτει άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι ο βασικός κατηγορούμενος έκανε την πράξη του βιασμού. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση ανηλίκου σε τέτοιες πράξεις. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό, γιατί όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι που στη συνείδηση του κόσμου και της κοινής γνώμης είναι βιαστές, δεν παραπέμπονται για βιασμό, αλλά παραπέμπονται για γενετήσια πράξη με ανήλικο κάτω των 12 και των 11 επ’ αμοιβή.

Για βιασμό παραπέμπεται μόνο ο βασικός κατηγορούμενος. Στον βασικό κατηγορούμενο για τον βιασμό, λοιπόν, η κυρία εισαγγελέας έκρινε ότι δεν υπήρξε βία και απειλή. Και επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η κατάθεση του παιδιού που είπε επακριβώς τα στοιχεία του νόμου που στοιχειοθετούν το έγκλημα του βιασμού”, τόνισε η Ασπασία Ταραχοπούλου.

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του Ηλία Μίχου, η κ. Ταραχοπούλου δήλωσε: “Ο βιασμός έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν υπάρξει βιασμός, η μετέπειτα συναίνεση του ανηλίκου δεν παίζει καμία σημασία. Δηλαδή αν αφού το παιδί καθοδηγήθηκε, χειραγωγήθηκε σε ‘συναίνεση’, για μένα δεν ήταν συναίνεση και δεν αναιρεί το άδικο της πρώτης πράξης που είναι ο βιασμός”.

Η εισαγγελική πρόταση για τη μητέρα

Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα, δήλωσε η Ασπασία Ταραχοπούλου επικαλούμενη και τους τρεις έγκριτους ψυχίατρους και ψυχολόγους.

“Υπήρξαν βεβαιώσεις από την ψυχίατρο που παρακολουθεί το παιδί και όλοι οι ειδικοί για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, συνηγορούν ότι το παιδί, ό,τι λέει είναι αλήθεια. Δεν μπορούμε λοιπόν να διαχωρίζουμε και να λέμε γι’ αυτό λέει αλήθεια και για το άλλο λέει ψέματα. Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα”, τόνισε η δικηγόρος της ανήλικης.

Η κ. Ταραχοπούλου αναφέρθηκε και στην ψυχολογική κατάσταση της 12χρονης στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης για τη μητέρα της.

Έχει κλειστεί σε ένα δωμάτιο, δεν βγαίνει καθόλου και κλαίει. Αρνείται να πάει στο σχολείο. Είναι χάλια δηλαδή. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αυτό το παιδί είναι το θύμα. Δεν είναι ούτε εκδιδόμενη γυναίκα, ούτε πορνοστάρ όπως την είπανε μέσα στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης”.

Η πρόταση για τον Ηλία Μίχο

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελική εισήγηση, κατά πληροφορίες, ζητά να μην καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος για τις πράξεις:

  • του βιασμού κατ’ εξακολούθηση
  • της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και
  • της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας ανηλίκου κάτω των 15 ετών, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το κακούργημα του βιασμού η εισαγγελική τοποθέτηση έκανε λόγο για αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο υπήρξε απειλή ή σωματική βία ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα, ενώ ως προς την εμπορία ανθρώπων -κατά την εισαγγελέα- φαίνεται πως δεν προέκυψε ο προσπορισμός περιουσιακού οφέλους για τον κατηγορούμενο.

Ως προς τη διακεκριμένη μαστροπεία, στην πρότασή της η εισαγγελέας φέρεται να ανέδειξε τους λόγους που θα πρέπει ο Ηλίας Μίχος να κηρυχθεί αθώος, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο ότι δεν εντοπίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που να καταδεικνύουν πως εκείνος εξώθησε στην πορνεία την ανήλικη. Για το λόγο αυτό ζήτησε την καταδίκη του για το αδίκημα της διευκόλυνσης της ανήλικης να εκδίδεται, πράξη η οποία κατά την εισαγγελέα φαίνεται να αφορά στο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι η 12χρονη εκδιδόταν, χωρίς ο ίδιος να έχει προσωπικό κέρδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα