Δολοφονία Τοπαλούδη: Δεν υπήρξε βιασμός λέει ο Ευαγγελισμός για τον 19χρονο

Δολοφονία Τοπαλούδη: Δεν υπήρξε βιασμός λέει ο Ευαγγελισμός για τον 19χρονο

Το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το επεισόδιο σε βάρος του κατηγορούμενου για τη δολοφονία Τοπαλούδη, υπογραμμίζει πως δεν στοιχειοθετείται βιασμός από συγκρατούμενούς του.

Ανακοίνωση σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε σε βάρος του 19χρονου κατηγορουμένου για τη δολοφονία Τοπαλούδη εξέδωσε το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού στο οποίο είχε διακομισθεί μετά τον ξυλοδαρμό του στις φυλακές Αυλώνα, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν ευρήματα βιασμού.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο Ευαγγελισμός:

“Σε συνέχεια των όσων λέγονται και γράφονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο αναφορικά με τον «βιασμό» του 19χρονου κρατούμενου Α.Λ. που προσήλθε το απόγευμα της 10ης Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια Γενικής Εφημερίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ευαγγελισμού, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα καταγραφέντα τόσο στο Βιβλίο Συμβάντων, όσο και στην από 12.12.2018 έγγραφη ιατρική γνωμάτευση του εφημερεύοντος Διευθυντή του Γ΄Χειρουργικού Τμήματος, για τον ως άνω αναφερόμενο δεν στοιχειοθετείται “βιασμός”.

Το ίδιο είχε τονίσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου σε ανακοίνωσή του. Αναλυτικά σημείωνε:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους. Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση: Διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά. Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται ήδη αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε ήδη η μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης”.

Η εκδοχή των κρατούμενων στις φυλακές Αυλώνα

Τη δική τους εκδοχή για τα όσα διαδραματίστηκαν στις φυλακές Αυλώνα έδωσαν άλλωστε οι κρατούμενοι σε δική τους ανακοίνωση.

Όπως αναφέρουν, ο 19χρονος «δεν έπαθε τίποτα», ενώ τονίζουν ότι οι φήμες για βιασμό είναι παντελώς ψευδείς.

“Εμείς είμαστε φυλακισμένοι, όχι κτήνη” τονίζει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: “Ο τύπος εκτός από μερικές σφαλιάρες και κλωτσιές δεν έπαθε τίποτα. Τουλάχιστον πολύ λιγότερα από ό,τι αξίζει σε έναν βιαστή”.

Στην εν λόγω ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η σωφρονιστική υπηρεσία δεν είχε καμία σχέση ούτε κάλυψε το περιστατικό. “Απεναντίας, ο βιαστής τοποθετήθηκε εξ’ αρχής σε απομονωμένο χώρο” όπως λένε οι κρατούμενοι, και συνεχίζουν: “Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, παρέλασαν από τις φυλακές Αυλώνα δεκάδες αξιωματούχοι του υπουργείου και ο βιαστής διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Σε αντίθεση βέβαια με συγκρατούμενο μας που βρισκόταν επί μία ημέρα πολύ βαρύτερα χτυπημένος, από μία συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, σε χώρο της φυλακής και πήγε τελικά μετά από παραινέσεις μας”.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι φυλακισμένοι κάνουν λόγο για “υποκρισία του υπουργείου Δικαιοσύνης”, καθώς “ανήλικοι κρατούμενοι περνούν τον χειμώνα χωρίς θέρμανση και με νερά να στάζουν στους διαδρόμους”.

“Η πολυδιαφημισμένη ευαισθησία για τις ανήλικες ψυχές εξαντλήθηκε στην προστασία ενός βιαστή” γράφουν οι ίδιοι, και ολοκληρώνουν λέγοντας: “Δε θεωρούμε τους εαυτούς μας ως υποκατάστατο της δικαιοσύνης. Ακόμα και αυτή τη δικαιοσύνη που μας έχει στοιβάξει εδώ, μας έχει συντρίψει κάθε όνειρο για το μέλλον, δε θα την υποκαταστήσουμε. Δε θα μας ξεριζώσει όμως κανείς το δικαίωμα να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία από την οποία προερχόμαστε και να αποδίδουμε ένα μικρό κομμάτι κοινωνικής δικαιοσύνης στο χώρο που ζούμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα