ΕΛ.ΑΣ. και Στρατός “σφραγίζουν” τα σύνορα – Με λεωφορεία μεταφέρουν οι Τούρκοι τους μετανάστες

ΕΛ.ΑΣ. και Στρατός “σφραγίζουν” τα σύνορα – Με λεωφορεία μεταφέρουν οι Τούρκοι τους μετανάστες
Έλληνες στρατιώτες σε συνοριακή πύλη στις Καστανιές Έβρου AP

Τουλάχιστον δύο φορές απετράπη σε όχλο με δεκάδες μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο. Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Μητσοτάκης: "Δεν θα επιτραπεί καμία παράνομη είσοδος"

«Σφραγίζει» τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο η ελληνική κυβέρνηση μετά από τις εξαγγελίες αλλά και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας για την παροχή ελεύθερης διόδου σε παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

Μετά από συνεχείς συσκέψεις και σε συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων προς αποτροπή μαζικών εισροών μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία.

Στρατιώτες στα σύνορα στις Καστανιές Έβρου AP

Αστυνομικοί στο τελωνείο στις Καστανιές στον Έβρο AP

Ήδη στην περιοχή βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θα ενισχυθούν με αστυνομικές δυνάμεις και από άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στον Έβρο AP

Δυνάμεις ασφαλείας στη Νέα Βύσσα Έβρου όπου μετέβη ο Μ.Χρυσοχοϊδης και ο Κ.Φλώρος AP

Το μεσημέρι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την μαζική είσοδο δεκάδων μεταναστών στην οριογραμμή των Καστανιών Έβρου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τον όχλο να παραμένει εντός του τουρκικού εδάφους.

Πρόσφυγες στη "νεκρή ζώνη" ανάμεσα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο AP

Μετανάστες σε δρόμο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα AP

Μάλιστα, αυτή την στιγμή τα συγκεντρωμένα άτομα στο σημείο έχουν ξεπεράσει τα 500 και σύμφωνα με πληροφορίες, από αναφορές που φτάνουν στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, παρατηρούνται ομάδες άνω των 100 ατόμων η κάθε μία να κατευθύνονται προς την περιοχή, ενώ οι Τούρκοι επιτρέπουν ακόμα και σε λεωφορεία που είναι γεμάτα μετανάστες να προσεγγίζουν τα σύνορα και να αποβιβάζουν πλήθος μεταναστών.

Νωρίτερα το πρωί απετράπη πάλι μία απόπειρα δεκάδων μεταναστών να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, από την πλευρά του φράχτη.

Πρόσφυγες διασχίζουν χωράφια προσπαθώντας να προσεγγίζουν τα σύνορα με την Ελλάδα AP

Πρόσφυγες στέκονται κοντά στον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα AP

Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από το πρωί στα σύνορα παρακολουθείται συνεχώς από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται σε συναγερμό και λαμβάνονται μέτρα ανάλογα με τις συνθήκες.

Παρόμοια επιφυλακή και εγρήγορση υφίσταται και στα νησιά και βεβαίως στα θαλάσσια σύνορα από το Λιμενικό. Ήδη στην Λέσβο από το πρωί έχουν φτάσει δύο βάρκες με 69 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες και στην Σάμο μία βάρκα με 54 άτομα.

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτραπεί καμία παράνομη είσοδος

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσθέτει, ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων». «Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα