Οι απειλές της Άγκυρας καθιστούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα το προσφυγικό – μεταναστευτικό για την Ελλάδα

Οι απειλές της Άγκυρας καθιστούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα το προσφυγικό – μεταναστευτικό για την Ελλάδα
Πρόσφυγες AP

Η πρώτη ήττα της κυβέρνησης μετά την 7 η Ιουλίου, με το ναυάγιο του σχεδίου της για τα νησιά, όπου οι κάτοικοι με την αποφασιστικότητά τους ανάγκασαν το Μαξίμου σε πλήρη υποχώρηση. Η απουσία της πίεσης προς την Ευρώπη, που στην πράξη θέλει τη χώρα μας "αποθήκη ψυχών"!

Νέα δεδομένα δημιουργούν οι απειλές τούρκου αξιωματούχου ότι μετά τους πολλούς νεκρούς στρατιώτες της χώρας του στη Συρία, η Άγκυρα θα ανοίξει τα σύνορα της Ευρώπης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

 Τα προσφυγικό-μεταναστευτικό, εκ των πραγμάτων, αναδεικνύεται όλο και πιο πιεστικά, ως το μείζον πρόβλημα της χώρας, με εμφανή κίνδυνο εάν η Άγκυρα ανοίξει τα σύνορά της να μετατραπεί και σε ελληνοτουρκικό μέτωπο.

 Μετά την ήττα της κυβέρνησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πάντως, όπου κάτω από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και παρά τις πρωτοφανείς αγριότητες των ΜΑΤ (αλήθεια, ούτε μια παραίτηση;) η «αποφασιστικότητα» και «η δημιουργία με κάθε τρόπο των κλειστών κέντρων» πήγε …περίπατο(!), φάνηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει καμία λύση χωρίς η Ευρώπη να αναλάβει ευθύνες και …πρόσφυγες με κατανομή σε όλα τα κράτη-μέλη!

 Ευτυχώς δε που η κυβέρνηση εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και αναδιπλώθηκε, γιατί θα βρισκόμασταν μπροστά στη θλιβερή εικόνα να έχουμε εμφύλιο στα ελληνικά νησιά, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανοίγει τα σύνορα και θα …αμολάει χιλιάδες κατατρεγμένους προς τα ελληνικά σύνορα! Φανταστείτε και μόνο την εικόνα! Και αναλογιστείτε τις ευθύνες των λαϊκιστών εκείνων που για μικροκομματικούς λόγους υποστήριζαν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό οφείλεται στην …Τασία που τους καλεί να λιάζονται στην Ελλάδα(!) και δεν είναι υπαρκτό πρόβλημα, διαπαιδαγωγώντας έναν λαό σε τελείως λάθος δρόμο.

 Η κυβέρνηση, επίσης, μετά τα όσα έγιναν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορεί να συνεχίζει να επιδιώκει την «θυσία» των νησιών, προκειμένου να μην προκαλέσει τη δυσαρέσκεια «γαλάζιων» δημάρχων και περιφερειαρχών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρχει αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς μεταφορές στην ενδοχώρα.

 Κυρίως, όμως, δεν μπορεί να υπάρχει αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν η Ευρώπη. Όχι μόνο με την τήρηση και τη βελτίωση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, όχι μόνο με το σταμάτημα των αιτιών που προκαλούν τις ροές από τη Μέση Ανατολή και τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Είναι δε απορίας άξιον γιατί η Αθήνα δεν λαμβάνει πραγματικές και μείζονες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση!!!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα