Εμβόλια κορονοϊού: Εκείνοι που έχασαν τη σειρά τους λόγω ΑΜΚΑ

Εμβόλια κορονοϊού: Εκείνοι που έχασαν τη σειρά τους λόγω ΑΜΚΑ
Eurokinissi

Σε ρεπορτάζ του Guardian φωτίζονται οι περιπτώσεις μεταναστών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα ή και Ελλήνων που επέστρεψαν από το εξωτερικό και μέχρι σήμερα έχουν μείνει εκτός του σχεδίου εμβολιασμών. Τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο Ρότζερ Γκριν, Βρετανός συγγραφέας που ζει στην Ύδρα τα τελευταία 26 χρόνια, αναδεικνύει το πρόβλημα των εμβολιασμών σε εκείνους που δεν κατέχουν ΑΜΚΑ, με μια δήλωση: “Η διαδικασία του εμβολιασμού μας προσπέρασε. Ξέρω ανθρώπους σαν εμένα που είναι 80 ετών και φοβούνται ακόμα και να βγουν από τα σπίτια τους. Δεν παραπονούμαστε, αλλά έχουμε διαπιστώσει πως για τους ξένους στην Ελλάδα, το σύστημα των εμβολιασμών δεν δουλεύει”

Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην Ύδρα, αλλά σε κάθε σημείο της χώρας όπου ζουν μετανάστες ή και γηγενείς οι οποίοι δεν έχουν δικό τους αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης. Η διαδικασία του προγραμματισμού ραντεβού για τα εμβόλια απαιτεί την καταχώρηση ΑΜΚΑ. Χωρίς αυτό, κανένας εμβολιασμός δεν μπορεί να προχωρήσει.

Όμως, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη θέσπιση νόμου που επιτρέπει σε ξένους να προχωρήσουν σε προσωρινή καταχώρηση αριθμού ασφάλισης, σε μια παρέμβαση που καλύπτει μόνιμους κάτοικους ή άτομα που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο. Στην πράξη, άραγε, τι σημαίνει αυτό;

“Σχεδόν κανένας αριθμός ΑΜΚΑ που έχει καταχωρηθεί εντός του 2021 δεν αναγνωρίζεται από το σάιτ των εμβολιασμών”, δηλώνει η Ρεμπέκα Λίεμπ, που βρέθηκε στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Σε μια αντίστοιχη γραφειοκρατική παγίδα φαίνεται πως έχουν εγκλωβιστεί και Έλληνες που έζησαν στο εξωτερικό και γύρισαν πρόσφατα, με το ξέσπασμα της πανδημίας, ώστε να είναι κοντά στην οικογένειά τους.

“Για τουλάχιστον 20 χρόνια δούλεψα στην Βρετανία, κάτι που σημαίνει πως δεν είμαι ασφαλισμένη εδώ”, λέει η Τάλι Χατζάκη, μια σύμβουλος επιχειρήσεων που εργάζεται από την Ελλάδα μέσω τηλεργασίας για βρετανική εταιρεία. Συμπληρώνει: “O NHS (βρετανικός κρατικός φορέας υγείας) με έχει προσκαλέσει να εμβολιαστώ, αλλά αυτό όχι μόνο απαιτεί έξοδα πτήσης, αλλά και διπλή καραντίνα. Έχω παγιδευτεί”.

Σύμφωνα με τις Χατζάκη και Λίεμπ, υπάρχουν τουλάχιστον 70.000 άτομα Ευρωπαϊκών υπηκοτήτων που έχουν έρθει στην Ελλάδα για να εργαστούν ως digital νομάδες, αλλά και συνταξιούχοι με ακίνητες περιουσίες στην χώρα μας, Οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν μπλεχτεί στον ανεμόμυλο της ελληνικής γραφειοκρατίας ώστε να αποκτήσουν άδειες παραμονής και η καταχώρηση ΑΜΚΑ μοιάζει ένας ακόμα άθλος.

Ο δήμαρχος της Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, υπογραμίζει πως είναι προτεραιότητα της πολιτείας να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για όλους όσους ζουν και εργάζονται στην χώρα, χωρίς διακρίσεις. Μιλώντας στον Guardian περιγράφει τις περιπτώσεις των διαμένοντων μέσω Golden Visa και όχι μόνο ως “συμπολίτες μας” και υπόσχεται επιτάχυνση της διαδικασίας, πριν να είναι πολύ αργά. Όλα αυτά, ενώ ο τουρισμός αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα