Φωτιά στην Γορτυνία: Ενιαίο και επικίνδυνο το μέτωπο -Εκκενώνονται 20 οικισμοί

Φωτιά στην Γορτυνία: Ενιαίο και επικίνδυνο το μέτωπο -Εκκενώνονται 20 οικισμοί
Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην Β. Εύβοια οι προσπάθειες περιορισμού της φωτιάς συνεχίζεται εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων-Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή το αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στην Γορτυνία Αρκαδίας από την φωτιά που πέρασε τις προηγούμενες ημέρες από την Αρχαίο Ολυμπία και στον Λάλα Ηλείας-Εκκενώνονται 20 οικισμοί και στέλνονται άμεσα ενισχύσεις

Ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο μέσα στο πυκνό παρθένο δάσος της Γορτυνίας που αποτελείται από κωνοφόρα έχουν προκαλέσει συνεχείς αναζωπυρώσεις από το μεσημέρι και μετά. Πρόκειται για το μέτωπο της φωτιάς που μεταδόθηκε στην Αρκαδία από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ και στην Ηλεία έχει ξεσπάσει μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του Λάλα. Στις περιοχές έχει δοθεί εντολή για εκκενώσεις σε 20 οικισμούς έως τώρα και στέλνονται συνεχώς ενισχύσεις, καθώς αναμένεται τη νύχτα να δοθεί μάχη στον Λάλα και στα χωριά της Γορτυνίας.

Οι εκκενώσεις: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, ΆγιοςΙωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, εκκένωση προς Τρόπαια και Τρίπολη. Επίσης ζητήθηκε νωρίτερα να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας προς την Εθνική Οδό 111.

Στις δασικές αυτές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν με τις ενισχύσεις που μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 370 άντρες της Πυροσβεστικής, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 119 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ενός αεροσκάφους της Κροατίας και ενός της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία Αρκαδίας ilialive.gr

Σημειώνεται ότι για την Ηλεία υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι φωτιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς και εδώ και ημέρες βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου και Αμαλιάδας, που διερευνούν τις συνθήκες και αξιολογούν πληροφορίες.

Στο άλλο μέτωπο της Αρκαδίας που πέρασε από την Μεσσηνία, στο Ίσαρη, εκεί υπάρχει καλύτερη εικόνα και η φωτιά έχει μαζευτεί.

Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας που η φωτιά έχει οριοθετηθεί, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Επίσης επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Β. Εύβοια που αντιμετωπίζονται μετά και την ενίσχυση των εναέριων μέσων

Συνεχείς αναζωπυρώσεις ξεσπούν και συνεχείς προσπάθειες γίνονται από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές κατοίκους να τις αντιμετωπίσουν στην Βόρεια Εύβοια. Η πιο σημαντική έχει σημειωθεί προς Ασμήνιο όπου προληπτικά δόθηκε και εντολή εκκένωσης. Αντίστοιχα σημαντικές αναζωπυρώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλο το μήκος της φωτιάς έξω από την Ιστιαία και από τα Καμάρια και τους Καματριάδες έως τα Βασιλικά, που αντιμετωπίζονται.

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από το απόγευμα και μετά χθες, υπενθυμίζεται πως δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά. Ακόμα καλύτερη εικόνα έχει το νότιο μέτωπο σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι.

Το σημαντικό είναι επίσης ότι έχουν πέσει αρκετά οι καπνοί και τα ελικόπτερα έχουν ορατότητα πλέον και μπορούν να επιχειρήσουν. Από αέρος όμως η πυρόσβεση γίνεται μόνο με ελικόπτερα καθώς για τα αεροπλάνα είναι εντελώς αδύνατο να επιχειρήσουν με αυτές τις συνθήκες.

Επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων τριών ελικοπτέρων από Σερβία, δύο ελικοπτέρων από Ελβετία, ενός της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο ελικοπτέρων της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Πάνω από 900.000 στρέμματα η καταστροφή σε όλη την χώρα

Η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης (933.680 στρέμματα έως 08.08.2021) και δεύτερη (μετά την Κύπρο) σε ό,τι αφορά την αύξηση (+336%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Σε ύφεση και στην Πάρνηθα – Μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται

Ανάλογη εικόνα ύφεσης αλλά και ετοιμότητας για μικρές αναζωπυρώσεις που ξεσπούν και αντιμετωπίζονται άμεσα, επικρατεί και στην Πάρνηθα. Στην περιοχή, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 42 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 65 πυροσβέστες και 5 οχήματα και από το Κουβέιτ 40 πυροσβέστες και 6 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η Αστυνομία περιφρουρεί την πληγείσα περιοχή με συνεχείς περιπολίες και μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει περισσότερες από 60 προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι περιφέρονταν ασκόπως και ύποπτα στην περιοχή, είτε με την υποψία εμπρησμού είτε με την υποψία πλιάτσικού, ωστόσο για κανέναν δεν προέκυψε κάτι. Η περιφρούρηση των περιοχών αυτών θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα