Frontex: Λιγότεροι πρόσφυγες έφτασαν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, λόγω καιρικών συνθηκών

default image

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Frontex για τους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας τον περασμένο μήνα

Περίπου 108.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, δηλαδή ένας αριθμός υποδιπλάσιος από αυτόν που είχε καταγραφεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών κατέστησε ακόμη πιο επικίνδυνο τον διάπλου από την Τουρκία στις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX)

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό της ΕΕ, συνολικά στα κράτη μέλη έχουν καταγραφεί 1,55 εκατ. παράτυπες διελεύσεις των συνόρων από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο. Ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών είναι πάντως χαμηλότερος, καθώς πολλοί εξ αυτών καταγράφονται δύο ή περισσότερες φορές.

Ο FRONTEX ανέφερε πως περίπου 715.000 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά νησιά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, αριθμός δεκαεξαπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να είναι Σύροι, ακολουθούμενοι από Αφγανούς και Ιρακινούς υπηκόους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν διά θαλάσσης από τη Λιβύη στην Ιταλία μειώθηκε ξανά τον περασμένο μήνα, στους 3.200, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο για το ενδεκάμηνο ανήλθε μέσω αυτής της οδού σε 144.000. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι υπήκοοι Ερυθραίας και Νιγηρίας. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 10% εν σχέσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, πρόσθεσε ο FRONTEX.

Όσον αφορά τη λεγόμενη οδό των Δυτικών Βαλκανίων —οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα, βγαίνουν από το ευρωπαϊκό έδαφος στα σύνορα με την πΓΔΜ κι επανεισέρχονται σ’ αυτό στην Ουγγαρία και στην Κροατία— ο Οργανισμός έκανε λόγο για 164.000 ανθρώπους, έναν αριθμό μειωμένο κατά 20% εν σχέσει με τον Οκτώβριο.

Ωστόσο ο FRONTEX επισήμανε πως ο αριθμός την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έφθασε σχεδόν τους 667.000 και αυξήθηκε 22 φορές σε σύγκριση με τους πρώτους 11 μήνες του 2014.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version