Γιατί δεν εφαρμόζεται το βραχιολάκι στον Νίκο Ρωμανό

Γιατί δεν εφαρμόζεται το βραχιολάκι στον Νίκο Ρωμανό
MotionTeam

Ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το "βραχιολάκι" υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης

Της Αντωνίας Ξυνού

Ως φάρος ελπίδας στο αδιέξοδο, που έχει προκληθεί, με το Νίκο Ρωμανό να συνεχίζει για 29η ημέρα την απεργία πείνας, εκλήφθηκε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, στη Βουλή, ο οποίος έκανε αναφορά στο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης, γνωστό ως “βραχιολάκι”.

Αν και πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η τοποθέτηση Αθανασίου ουσιαστικά προμήνυε πως  ο Νικ. Ρωμανός “θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το βραχιολάκι”, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Κύκλοι του υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν στο news247 ότι ο 21χρονος απεργός πείνας δεν πληροί τους απαραίτητους όρους, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα, προκειμένου μία σχετική αίτησή του να γίνει αποδεχτή από οποιοδήποτε δικαστικό συμβούλιο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν δε, το γεγονός πως στη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή ο Χαράλαμπος Αθανασίου επεσήμανε τρεις φορές την ύπαρξη προϋποθέσεων για το “βραχιολάκι”.

Όπως καταγράφεται στα πρακτικά της Βουλής, ο Χαρ. Αθανασίου είπε επί λέξει: “Αν αύριο τελειώσουμε και το σύστημα της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τα ‘βραχιολάκια’ και έχει τις προϋποθέσεις -σας είπα ότι καθυστέρησε αυτό λόγω των ενστάσεων που έκαναν οι εταιρείες- θα μπορεί να ειπωθεί. Μέχρι τότε, πάλι επαναλαμβάνω, εφόσον θα έχει τις προϋποθέσεις, θα υπαχθεί στο σύστημα αυτό, γιατί ξέρετε ότι εκεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ανάλογα με τα αδικήματα κτλ. Αλλά για το αδίκημα που έχει καταδικαστεί νομίζω ότι τον καλύπτει, η ληστεία δηλαδή. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις άλλες”.

Τί προβλέπει ο Νόμος για τα “βραχιολάκια”

Σύμφωνα με το Νόμο 4205/2013 για την “Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια”, οι προϋποθέσεις για να λάβει κανείς το “βραχιολάκι”, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα σε περίπου 250 κρατούμενους, είναι πολύ συγκεκριμένες.

Αρχικά, σε περίπτωση που ο αιτών είναι κατάδικος, τότε θα πρέπει να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του, προτού να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Όπως είναι γνωστό, ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και 11 μηνών μόλις την 1η Οκτωβρίου και κατ΄ επέκταση δεν έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο κράτησης.

Ακόμη όμως, κι αν είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής του, ο απεργός πείνας έχει και την ιδιότητα του κατηγορούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς”. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι διατάξεις για το βραχιολάκι μεταξύ άλλων “δεν εφαρμόζονται σε υπόδικους για τα κακουργήματα του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα”, το οποίο αφορά σε τρομοκρατικές πράξεις και αντιμετωπίζει ο Νικ. Ρωμανός.

Έτσι, και πάλι, αν και ήδη έχει κριθεί αθώος για το συγκεκριμένο κακούργημα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, ο Νίκος Ρωμανός “δεσμεύεται” από τις πρόσθετες κατηγορίες. Για να μπορέσει -εάν το επιθυμεί- να ζητήσει την ένταξή του στην ηλεκτρονική επιτήρηση, θα πρέπει πρώτα να να δικαστεί -ξανά- για συμμετοχή στην οργάνωση και να λάβει -ξανά- από το δικαστήριο απαλλακτική απόφαση για την κατηγορία.

Πάντως, όπως έχει δείξει όμως, η μέχρι σήμερα πορεία αντίστοιχων ακροαματικών διαδικασιών, μία τέτοια δίκη αναμένεται πολύμηνη και ιδιαίτερα χρονοβόρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να φτάσει στην έκδοση απόφασης.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version