Humanity Reloaded Fest: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσιάζουν ένα φεστιβάλ που είχαμε ανάγκη

Διαβάζεται σε 8'
Humanity Reloaded Fest: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσιάζουν ένα φεστιβάλ που είχαμε ανάγκη

23/2 – 25/2/2024: 3 μέρες με συζητήσεις, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, δράσεις για όλους και μουσική. Συνεδριακό Κέντρο Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου – Κυδαθηναίων 22, Πλάκα (πρώην Cine Paris).

Το πρώτο «Humanity Reloaded Fest», διοργανώνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις 23-25 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, πρώην  Cine Paris στην Πλάκα. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ πέρα από σύνορα και προκαταλήψεις που εστιάζει σε ό,τι μας ενώνει. Το 3μερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συζητήσεις για ανθρωπιστικά θέματα, προβολή  ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας και comic, δράσεις για μικρούς και μεγάλους και μουσική.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσα από μια σειρά θεματικών συζητήσεων και δράσεων μοιράζονται τη διεθνή εμπειρία τους και δίνουν τον λόγο σε ακαδημαϊκούς, ειδικούς σε ανθρωπιστικά θέματα, δημοσιογράφους, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, συλλογικότητες και κοινότητες. Παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Titi: Στο πέρασμα του κυκλώνα» που γυρίστηκε στη Μαδαγασκάρη και προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και συζητούν για την κλιματική κρίση και την υγεία.

Καλούν γονείς και παιδιά να εμπνευστούν από την ιστορία και τη δράση της οργάνωσης και να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης. Ξεναγούν τους επισκέπτες στους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας τους μέσα από τον φωτογραφικό φακό του πρακτορείου Μagnum. Διοργανώνουν τον πρώτο μεγάλο χαρτογραφικό μαραθώνιο (mapathon) προκειμένου μαζί να βοηθήσουμε τις ομάδες τους «να βρουν τον δρόμο τους» στην επόμενη κρίση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, καθώς σε πολλές περιοχές που παρεμβαίνουν δεν υπάρχουν χάρτες.

Το «Humanity Reloaded Fest» είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό φεστιβάλ. Είναι ένα τριήμερο αφιερωμένο στην ενδυνάμωση των ανθρώπων ανεξαρτήτως προελεύσεως, προωθώντας την πολυπολιτισμικότητα, την ενσυναίσθηση και την ενεργό δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα εκδηλώσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ολόκληρο το πρόγραμμα παρακάτω:

Παρασκευή 23/2/2024

Θεματικές συζητήσεις

12:00 – 14:00 | Σε κοινή θέα: οι σκληρές πρακτικές και πολιτικές στα σύνορα της Ευρώπης

Πού βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Σε κοινή θέα: Το ανθρώπινο κόστος των μεταναστευτικών πολιτικών και των βίαιων πρακτικών στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα»; Ποιες είναι οι προκλήσεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη και αναζητούν προστασία; Εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, των ίδιων των μεταναστευτικών κοινοτήτων και θεσμικών φορέων, μοιράζονται την εμπειρία τους για μια κρίση που συνεχίζει να υπάρχει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Συντονισμός – σχολιασμός: Κώστας Κουκουμάκας, Δημοσιογράφος.

Ομιλητές:

  • Βάσια Δανάσκου – Υπεύθυνη δράσεων ψυχικής υγείας, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Λέσβος.

Έκθεση «Σε κοινή θέα: Το ανθρώπινο κόστος των μεταναστευτικών πολιτικών και των βίαιων πρακτικών στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.  Πού βρισκόμαστε μερικούς μήνες μετά τη δημοσίευσή της;

  • Ηλίας Τσαμπαρδούκας – Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η έκθεση και ο μηχανισμός καταγραφής περιστατικών άτυπων αναγκαστικών επιστροφών. Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα;

  • Δημήτρης Χούλης – Δικηγόρος.

Η εμπειρία από τη Σάμο – Νομική υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων.

  • Μαριάννα Τζεφεράκου – Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Το ναυάγιο της Πύλου.

  • Άντλα Σασάτη – Γενική Διευθύντρια, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

Η πραγματικότητα βιωμένη από τις κοινότητες.

14:00 – 16:00 | Κλιματική αλλαγή και ανθρωπιστικές κρίσεις: αλληλένδετα παγκόσμια φαινόμενα με σημαντικές επιπτώσεις (και) στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα κλιματικά φαινόμενα που απειλούν περισσότερο την υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως αλλά και πιο ειδικά στη γεωγραφική περιοχή μας; Πώς συνδέεται η υγεία των οικοσυστημάτων με την ανθρώπινη υγεία; Μπορούμε να προστατευτούμε και να ανατρέψουμε την επερχόμενη κρίση;

Συντονισμός – σχολιασμός: Γιώργος Καραπανάγος, Αναλυτής Δεδομένων Δημοσίας Υγείας – Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ομιλητές:

  • Νίκος Χαραλαμπίδης – Γενικός Διευθυντής, Greenpeace.

Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική καταστροφή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

  • Κωνσταντίνος Τσιάμης – Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Μετακινούμενων Πληθυσμών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πώς κατανοούμε σήμερα την υγεία των μετακινούμενων πληθυσμών υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής; Απειλές που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε.

  • Τάσος Υφαντής – Επιχειρησιακός Διευθυντής, Γιατροί του Κόσμου

Η περίπτωση της Θεσσαλίας. Στρατηγική των παρεμβάσεων και τι διδαχθήκαμε.

  • Λευτέρης Παπαγιαννάκης – Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ευάλωτοι προσφυγικοί πληθυσμοί και κλιματική κρίση.  Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν οι εμπειρίες αυτών των πληθυσμών;

18:00 – 20:00 | Παγκόσμιες και τοπικές κρίσεις: Πόσο ανθεκτικοί είμαστε; Το οικοσύστημα της αλληλεγγύης και οι ήρωες της διπλανής πόρτας.

Πόσο ανθεκτική μπορεί να είναι η κοινωνία των πολιτών σε μια εποχή μεγάλων κρίσεων που εγκυμονούν, εμπεριέχουν και αλληλλοεπικαλύπτουν η μία την άλλη; Ποιοι είναι οι ήρωες της διπλανής πόρτας και τι μαθαίνουμε από αυτούς;

Συντονισμός – σχολιασμός: Παναγιώτης Μένεγος, Δημοσιογράφος.

Ομιλητές

  • Δημήτρης Χριστόπουλος – Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ιστορική και κοινωνική προσέγγιση

  • Xριστίνα Ψαρρά – Γενική Διευθύντρια, Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Από τη Γάζα στη Θεσσαλία: Η διεθνής και τοπική εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

  • Βασίλης Σφακιανόπουλος – Ιδρυτής Save Your Hood.

Ποια η συνταγή επιτυχίας ενός εθελοντικού κινήματος; Ο πρώτος λόγος στις γειτονιές.

  • Eυθύμιος Χατζηευσταθίου – Δάσκαλος, ακτιβιστής, Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας.

Δράσεις στα σχολεία και η αξία της συμπερίληψης.

  • Μάρα Αγγελίδου – ΙnCommon, Γενική Συντονίστρια Δράσης.

Υγιής πλανήτης, ευτυχισμένοι άνθρωποι, οι καινοτόμες κοινότητες δείχνουν τον δρόμο. Καινοτομία στην κοινωνική δράση.

20:00 | Dj set από τη Μιρέλλα Κάππα, μουσική παραγωγό του En Lefko 87.7

Σάββατο 24/2/2024

12:00 – 16:00 | Πώς χτίζουμε κοινότητες αλληλεγγύης και πώς δημιουργούμε δίκτυα φροντίδας;

Η ομάδα των Experts by Experience, σας καλεί σε μία δράση γνωριμίας για το πώς δημιουργούμε, μέσα από τις δράσεις μας, κοινότητες αλληλεγγύης και δίκτυα φροντίδας για θέματα που μας αφορούν όλους, όπως η υγεία, η ένταξη και η συμμετοχή.

Το MSF Experts By Experience είναι ένα διεθνές πρόγραμμα ενδυνάμωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τα μέλη του σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Στόχος τους είναι να φέρουν τη θετική αλλαγή με τις δικές τους δυνάμεις και πρωτοβουλίες.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη διαδραστική μεθοδολογία Open Space.

18:00 – 20:00 | Προβολή ντοκιμαντέρ «Titi: Στο πέρασμα του κυκλώνα» και συζήτηση, σκηνοθεσία Νατάσσας Μπλάτσιου.

Στη νοτιοανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης που πλήττεται από έναν ακόμα τροπικό κυκλώνα, η Titi, μια Νιγήρια νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ταξιδεύει σε δυσπρόσιτες περιοχές και δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια σε μια από τις καταστροφικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης: τον παιδικό υποσιτισμό.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χριστίνα Ψαρρά, τη σκηνοθέτρια Νατάσσα Μπλάτσιου και τη γιατρό Μαρία Παπαγιάννη.

Κλείστε τη θέση σας εδώ

20:00 | Dj set από τον Αδαμάντιο Καφετζή (Terranga Beat) με μουσικές από τη Σενεγάλη και τη Δ. Αφρική

Κυριακή 25/2/2024

10:30 – 14:30 | Δράση για όλη την οικογένεια: Διαδραστικό καλλιτεχνικό εργαστήριο «εύκολης» χαρακτικής: Χάραξε τον δρόμο.

Μαθαίνουμε για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κι ανακαλύπτουμε τον συμβολισμό πίσω από το ανθρωπάκι που υπάρχει στο λογότυπο της οργάνωσης. Εμπνεόμαστε από αυτό και από άλλους τρόπους δημιουργίας μιας φιγούρας, δημιουργούμε μια πρωτότυπη εικόνα και μαθαίνουμε για τη χαρακτική τέχνη.

16:00 – 19:30 | Χαρτογραφικός Μαραθώνιος / Mapathon.

Έλα να φτιάξουμε μαζί τους χάρτες για να βοηθήσουμε τις ομάδες μας να βρουν τον δρόμο τους στην επόμενη επείγουσα κρίση. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου που μας χρειάζονται, δεν υπάρχουν χάρτες. Σήμερα, όμως, μπορούμε όλοι μαζί, πολύ γρήγορα να τους φτιάξουμε. Ιχνογραφούμε κτήρια και δρόμους πάνω σε δορυφορικές εικόνες και δημιουργούμε τους χάρτες που μας λείπουν. Αν έχετε βασικές γνώσεις χρήσης ΗΥ, φέρτε απλά το λάπτοπ σας κι ένα ποντίκι κι εμείς θα σας μάθουμε σε 20 λεπτά πώς να γίνετε ψηφιακοί χαρτογράφοι.

Κλείστε θέση στον χαρτογραφικό μαραθώνιο εδώ

Παράλληλες εκδηλώσεις

HR speed dating sessions.

Ενημερωθείτε για τις ευκαιρίες εργασίας στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και τις αποστολές σε όλον τον κόσμο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 3μέρου, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού σάς περιμένει για να σας ενημερώσει για τις ανάγκες του οργανισμού, τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες εργασίας και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Κλείστε συνάντηση εδώ

Εκθέσεις

Έκθεση φωτογραφίας, «Μαρτυρίες – Βλέμματα»

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα εκτίθεται η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μαρτυρίες – Βλέμματα», 1971 – 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής και δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η έκθεση αποτυπώνει μέσα από τον φακό του πρακτορείου Magnum Photos τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της οργάνωσης.

Έκθεση comic «3D Printing your life back»

Το AthensCon σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα παρουσιάζει την έκθεση σχεδίου «3D Printing your life back». Οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από  το 3D Printing Project του Προγράμματος Επανορθωτικής Χειρουργικής, το οποίο περιθάλπει θύματα πολέμου με σκοπό να τους δώσει τη δυνατότητα για μια ποιοτική ζωή. Μέσα από το έργο τους παρακολουθούμε αυτούς τους ανθρώπους να ακολουθούν το όνειρό τους, να κάνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, να μοιράζονται στιγμές με τους αγαπημένους τους. Η έκθεση επιχειρεί να μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας. Σε μια χρονική στιγμή που ο πόλεμος βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, είναι σημαντικό να θυμηθούμε πόσα μπορεί να πετύχει η ανθρωπότητα όταν δρα ενωμένη.

To Humanity Reloaded Fest διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα