Η κυβέρνηση κόβει τους διερμηνείς στα κέντρα μεταναστών και προσφύγων

Διαβάζεται σε 3'
ΜΕΤΑδραση
ΜΕΤΑδραση ΜΕΤΑδραση

“Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο της μη εκταμίευσης δεσμευμένων κονδυλίων που έχουν καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, αναφέρει η ΜΕΤΑδραση.

Αναγκαστική μείωση της διερμηνείας στα Κέντρα παραμονής μεταναστών και προσφύγων και στις διαδικασίες ασύλου καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΜΕΤΑδραση, καθώς και πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των οφειλόμενων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η οργάνωση από τον Μάρτιο του 2011 έως και σήμερα παρείχε υπηρεσίες διερμηνείας σε πάνω από 1.468.450 περιπτώσεις, είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε εξ αποστάσεως, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες διερμηνείας όλων των αρμόδιων αρχών για την εξέταση αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Όπως ανακοινώνει τώρα, η ΜΕΤΑδραση μειώνει από σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος την παροχή διερμηνείας, λόγω πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλόμενων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι 300 εκπαιδευμένοι διερμηνείς σε 63 γλώσσες και διαλέκτους που καλύπτουν τις ανάγκες επικοινωνίας στις διαδικασίες ασύλου, στις Δομές και στο σύνολο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ανά την Ελλάδα, μειώθηκαν περίπου κατά 80%.

Οι καθυστερήσεις καταβολής των οφειλόμενων στη ΜΕΤΑδραση, συμπεριλαμβανομένου και του μηνός Οκτωβρίου, ανέρχονται σε έξι (6) μήνες από την Υπηρεσία Ασύλου και σε πέντε (5) μήνες από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Όπως τονίζεται, ήδη από τον Αύγουστο ξεκίνησε το πρόβλημα ρευστότητας, αλλά λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών η ΜΕΤΑδραση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια τους τελευταίους μήνες ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της διερμηνείας η οποία είναι απαραίτητη για τη διεκπεραίωση μιας σειράς διαδικασιών, όπως η ενημέρωση, η καταγραφή, η υποβολή και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

“Παρά το γεγονός ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο της μη εκταμίευσης δεσμευμένων κονδυλίων που έχουν καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική Πολιτεία για τον σκοπό αυτό, ως ανθρωπιστική Οργάνωση θα συνεχίσουμε να διατηρούμε, για όσο ακόμα αυτό είναι δυνατό, μία ελάχιστη ομάδα διερμηνέων σε όλα τα σημεία ανά την Ελλάδα για την κάλυψη των ιδιαίτερα επειγουσών αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού και των στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών”, σημειώνει η οργάνωση.

Και καταλήγει ως εξής:

“Καλούμε την Πολιτεία να επιδείξει ευαισθησία και συνέπεια στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των συμβάσεων εκατοντάδων διερμηνέων και στελεχών μας, λόγω αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας. Την καλούμε να προβεί άμεσα  στην καταβολή των οφειλόμενων στη ΜΕΤΑδραση για τη συνέχιση της ομαλής παροχής διερμηνείας που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής και εξέτασης ασύλου και ως εκ τούτου αποσυμφόρησης των Κέντρων Υποδοχής στα νησιά και στην ενδοχώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα