Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών
Phasma

Ηχηρό μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής έστειλαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Εντυπωσιακές σε όγκο οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Πεδίο μάχης για τρεις ώρες η Αθήνα. Φωτιές και μάχες σώμα με σώμα (Vids)

Από σοβαρά επεισόδια σημαδεύτηκε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών στην Αθήνα, καθώς μικρές ομάδες κουκουλοφόρων επιχείρησαν να αμαυρώσουν την αντίδραση του ελληνικού λαού απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας.

Η συμμετοχή των πολιτών στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, ήταν εντυπωσιακή, καθώς κάποια στιγμή το πλήθος ξεκινούσε από το Σύνταγμα και έφτανε μέχρι το Πεδίον του Άρεως.

Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του πρωθυπουργού με τους πολίτες να βροντοφωνάζουν ότι δεν αντέχουν άλλο.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 250.000, ενώ η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για 450.000-500.000.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά οι γνωστοί-άγνωστοι δημιούργησαν εκτεταμένα επεισόδια, αρχίζοντας από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης τον κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ, ενώ υπήρξε ένταση και μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Πολίτες επιχείρησαν και κατάφεραν να σπάσουν σε ορισμένα σημεία του τον μεταλλικό φράκτη που είχε στηθεί στη Βασ. Σοφίας.

Είχε προηγηθεί η επίθεση κουκουλοφόρων με πέτρες εναντίον ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ στην Καισαριανή.

Παρά το γεγονός ότι το πλήθος είχε ειρηνικές διαθέσεις, όσο περνούσε η ώρα η ένταση ανέβαινε με τους κουκουλοφόρους να συγκρούονται διαρκώς με αστυνομικούς.

Από τις 15:00 και μετά τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, με τα ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών και τους αντιεξουσιαστές να απαντούν με βόμβες μολότοφ.

Το φυλάκιο μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πήρε φωτιά, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν στη Φιλελλήνων και σε άλλη σημεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Μια καφετέρια στη Βουκουρεστίου έγινε στάχτη, ενώ πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον ουρανό.

Οι διαδηλωτές επέμεναν να μην αποχωρούν, αν και η Αθήνα θύμιζε πεδίο μάχες, με εστίες φωτιάς και μάρμαρα να συνθέτουν ένα τόσο εφιαλτικό, όσο και γνώριμο τοπίο.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, άγνωστοι εντόπισαν ειδικό φρουρό τον οποίο και ξυλοκόπησαν με αποτέλεσμα να το κλέψουν το όπλο του.

Αργά το απόγευμα και ενώ ο πετροπόλεμος συνεχιζόταν για περίπου 3 ώρες, τα ΜΑΤ με μια συντονισμένη επιχείρηση άδειασαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αν και οι διαδηλωτές είχαν νωρίτερα αρχίσει να αποχωρούν.

Παρά τη δράση των κουκουλοφόρων, χιλιάδες πολίτες έστειλαν μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, κάτι που θα επαναλάβουν και την Πέμπτη, καθώς έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και περικύκλωση της Βουλής από το ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό της αστυνομίας, στα επεισόδια τραυματίστηκαν έξι πολίτες και 38 αστυνομικοί, ενώ οι ζημιές στο κέντρο της Αθήνας είναι ανυπολόγιστες.

Η ΕΛΑΣ υποστηρίζει πως επέδειξε ψυχραιμία

Απορρίπτει η ΕΛΑΣ τις αναφορές δύο τηλεοπτικών καναλιών, περί ολιγωρίας των αστυνομικών δυνάμεων όσον αφορά στην περιφρούρηση της Βουλής, αλλά και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.

Όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Αστυνομία, οι δυνάμεις της επέδειξαν κατά τα σημερινά επεισόδια “τη μέγιστη δυνατή ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στις συνεχείς και με σφοδρότητα προκλήσεις και επιθέσεις των κουκουλοφόρων που δρούσαν μπροστά στις χιλιάδες λαού που εκείνη τη στιγμή διαδήλωναν”.

Προσθέτει δε πως ο αντικειμενικός σκοπός της επιχειρησιακής της ανάπτυξης και τακτικής ήταν “ο περιορισμός – στο ελάχιστο δυνατό – της βλάβης ή της ζημιάς ζωτικών στοιχείων της Δημοκρατίας”.

Τέλος, σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση, “θα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στην κρίση των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

Κρίσεις που υπονοούν δήθεν προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών δεν αφορούν τις Υπηρεσίες του Σώματος”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version