“Ιερό αντάρτικο”: Αντιδρούν για τη συναυλία Πρωτοψάλτη, απειλούν με άνοιγμα ναών

“Ιερό αντάρτικο”: Αντιδρούν για τη συναυλία Πρωτοψάλτη, απειλούν με άνοιγμα ναών
Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτος Eurokinissi

Αντιδράσεις της Εκκλησίας μετά την κινητή συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Διαμαρτυρίες από Μητροπολίτες. Επιστολή Ιερώνυμου σε Κεραμέως για το άνοιγμα των ναών.

Εναντίον της κινητής συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο (25/4) με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, αλλά και κατά της κυβέρνησης και, συγκεκριμένα, του Πρωθυπουργού, που χαιρέτησε αυτή την πρωτοβουλία, μίλησε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, την Κυριακή (26/4).

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του την Κυριακή του Θωμά, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος ανέφερε πως θα ανοίξει τις εκκλησίες, εφόσον μπορούν να γίνονται κινητές συναυλίες. Είπε χαρακτηριστικά:

“Η ελληνική κυβέρνηση για να παρηγορήσει τους πολίτες διάλεξε να ανεβεί μία καλλιτέχνις επάνω σε μία καρότσα και σαν τσιγγάνοι να γυρίζουν με ηχεία σε όλη την πόλη και να τραγουδούν και να χορεύουν. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατέβηκε με μεγάλη ομάδα ανθρώπων, συνωστισμένων μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, και παρακολουθούσαν αυτή τη συναυλία. Όταν, λοιπόν, οι επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι λιτανείες των ιερών εικόνων ακόμα και με μεμονωμένους με ιερείς δεν βγαίνουν και γίνονται αυτά μέσα στην Αθήνα τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα λοιπόν και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονο του“.

Να ανοίξουν οι εκκλησίες ζητά ο Ιερώνυμος

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα να ανοίξουν οι εκκλησίες όσο πιο σύντομα, στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, την Πέμπτη.

Πληροφορίες του πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων «Ορθοδοξία», αναφέρουν πως ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει στην επιστολή του ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω υποχωρήσεις σε θέματα λειτουργίας και λατρείας, ενώ το θέμα του ανοίγματος των εκκλησιών ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Δευτέρα (27/4), καθώς δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται δημόσια για την κατάσταση με τους ναούς.

Αίτημα επαναλειτουργίας των Ιερών Ναών από τους ιεράρχες της Κρήτης

Συνοδικό γράμμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη της Συνόδου, ζητώντας την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το συνοδικό γράμμα απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή και η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ήταν ομόφωνη και κοινοποιήθηκε επιπλέον στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι ιεράρχες της Κρήτης “κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα