Ηλεκτροσόκ για τη ΓΕΝΟΠ

Διαβάζεται σε 5'
Ηλεκτροσόκ για τη ΓΕΝΟΠ

Καταπέλτης είναι το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, μέσα στο οποίο κατακεραυνώνει τη ΓΕΝΟΠ. Κρίθηκαν παράνομες όλες οι ενισχύσεις που κατέβαλε η Δ.Ε.Η. και οι οποίες στο διάστημα 1999 – 2010, έφθασαν τα 31,2 εκατ. ευρώ. Δείτε πού ξοδεύτηκαν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Σκληρή απάντηση από τους συνδικαλιστές

Οι εκατό σελίδες – κόλαφος για τη ΓΕΝΟΠ! Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος του πορίσματος του Λ. Ρακιντζή, ο οποίος κρίνει παράνομες όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, το διάστημα 1999 – 2010, μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ, και έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ.

Δείτε ολόκληρο το πόρισμα το κ. Ρακιντζή

Το πόρισμα του επιθεωρητή παραδόθηκε σήμερα στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καθώς “προκύπτουν νομικά θέματα”.

Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού, η οποία και ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να “παγώσουν” όλες οι καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος.

Στα ευρήματα του ελέγχου που έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής, ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζόμενους ή παιδιά εργαζομένων στη ΔΕΗ, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε, ή ακόμη αφορούν σε αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν ελέγχθηκε για ποιο σκοπό αγοράστηκαν, ποιοι τους πήραν, και πολλά πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο Λ. Ρακιντζής έκρινε ως παράνομο και το δάνειο των 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε και φορολογικό ζήτημα αναφορικά με το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.

Το πόρισμα του επιθεωρητή εξετάζει όλες τις καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ που έγιναν στο διάστημα 1999 – 2010.

Αναλυτικότερα:

-Καταβολές βάσει της Συλλογικής Σύμβασης και αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ύψους 14,1 εκατ. ευρώ, είναι παράνομες κατά τον επιθεωρητή, επειδή σύμφωνα με τον νόμο 1264 / 82 απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Επιπλέον, η ΔΕΗ δεν προβαίνει σε έλεγχο των δαπανών με αποτέλεσμα πολλές φορές να δίνονται χρήματα για κινητοποιήσεις ή νομικές υπηρεσίες που πιθανώς στρέφονται κατά της ΔΕΗ.

-Για χρηματοδότηση μελέτης της ΓΕΝΟΠ, 300.000 ευρώ, διαπιστώθηκε ότι η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο το ποσό δεν αναζητήθηκε.

-Για προβολή και διαφήμιση, 1,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, “Το αιτούμενο ποσόν καταβάλλεται από την Επιχείρηση απευθείας στον πάροχο της υπηρεσίας, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση και διασφάλιση της αυτόνομης και διακριτής παρουσίας της. Τα πιο πάνω φαίνεται να παραπέμπουν κατ’ ουσίαν σε ενίσχυση της ΓΕΝΟΠ και καταστρατηγούν, κατά την άποψή μας, τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 4 του ν. 1264/82.”

-Για τον ΟΚΔΕ (11,2 εκατ. ευρώ):

Ο οργανισμός αυτός “αποτελεί ένα νομικό κατασκεύασμα, η αυτοτέλεια του οποίου επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότησή του από την Επιχείρηση, καταστρατηγώντας την απαγορευτική διάταξη του ν.1264/82”. Ως προς το διαχειριστικό σκέλος, δεν υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση των δαπανών και έλεγχος ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, “τα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που παραπέμπουν σε πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, δώρα κλπ, ή σε χρήση από μη δικαιούχους (π.χ. αγορά καυσίμων και στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους

-Παρακράτηση επί της μισθοδοσίας (4,18 εκατ. ευρώ). Ο επιθεωρητής λέει ότι “η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η. (και των λοιπών Ομοσπονδιών) και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτές είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική.”

Επιπλέον αυτών είναι το δάνειο των 500.000 ευρώ που έδωσε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, το οποίο κατά το πόρισμα εκφεύγει των σκοπών της εταιρίας, δεν συνάδει με τον ρόλο της ΔΕΗ, συνιστά έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ δεν είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή του από τις ενισχύσεις που λαμβάνει η ΓΕΝΟΠ, αφού και αυτές θεωρούνται παράνομες.

Δεν επαληθεύονται οι καταγγελίες πάντως για πρόσθετες παροχές στα μέλη του ΔΣ από το προσωπικό της επιχείρησης και για δωρεά του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η ΓΕΝΟΠ, ενώ παραμένει το ερώτημα αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους της Δ.Ε.Η., το οποίο εκκρεμεί επί δύο και πλέον έτη.

Πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι η σύμφωνα με τη ΔΕΗ καθώς και όλα τα παραπάνω ήταν σε γνώση και της Πολιτείας, “είτε διότι κατά την υπογραφή των Συμβάσεων αυτών παρίσταντο παράγοντες αυτής, είτε κατατίθεντο ενώπιον Δικαστικών Αρχών (Ειρηνοδικείο Αθηνών), είτε κατατίθεντο στην Επιθεώρηση Εργασίας”. Επίσης, η ΔΕΗ ανέφερε τα στοιχεία των Συλλογικών Συμβάσεων αποστέλλονταν και στο ΥΠ.ΕΘ.Ο., αφού αφορούσαν θέματα εισοδηματικής πολιτικής, “χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία παρατήρηση ή σχόλιο ή άλλη άποψη επί των διαλαμβανομένων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας”.

Απάντηση με επίθεση από τη ΓΕΝΟΠ

Σε επίθεση κατά του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης προχώρησε η ΓΕΝΟΠ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Πρώτα, ο συνδικαλιστικός φορέας αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο πως το πόρισμα βγήκε μια ημέρα αφού προανήγγειλε η ΓΕΝΟΠ 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και στη συνέχεια υποστηρίζει:

“Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία και ξαφνικά σήμερα “ξυπνάει” (που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δίνει πολύ σκληρή μάχη για την σωτηρία της ΔΕΗ), αν μη τι άλλο είναι εκτεθειμένος.

Όμως πέρα από αυτό, πόσο αξιόπιστο και αντικειμενικό μπορεί να είναι το πόρισμα ενός “Επιθεωρητού” που όταν βρίσκεται με την πλάτη στο καναβάτσο με απίστευτη ευκολία αποφεύγει την αλήθεια μόνο και μόνο για να “την γλιτώσει”;

Πόσο βάση μπορεί να έχει το πόρισμα ενός Δημόσιου Λειτουργού που ενώ του έχουμε εμπιστευτεί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά -και γι αυτό θα πρέπει να είναι υπόδειγμα όλων μας- αυτός χρησιμοποιεί τη θέση του κατά τέτοιο τρόπο που εκθέτει ανεπανόρθωτα το θεσμό που υπηρετεί;”

Η ΓΕΝΟΠ αναγγέλλει επίσης νέα ανακοίνωση με οπτικοακουστικό υλικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα