Καταγγελία επιβάτη: Στο πλοίο χωρίς θερμομέτρηση και με πολλούς να μη φοράνε μάσκα

Καταγγελία επιβάτη: Στο πλοίο χωρίς θερμομέτρηση και με πολλούς να μη φοράνε μάσκα
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά Eurokinissi

Η πληρότητα των πλοίων αυξάνεται, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την εγρήγορση όσον αφορά τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Επιβάτης κατήγγειλε στο NEWS 24/7 ότι μπήκε στο Blue Star Patmos, χωρίς θερμομέτρηση.

Μπορεί τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται καθημερινά, ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι δεν βάζουν μυαλό και δεν εφαρμόζουν καν τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με προσωπική μαρτυρία επιβάτη (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του NEWS 24/7) του Blue Star Patmos, κατά την είσοδο του ιδίου και της οικογένειάς του στο πλοίο, δεν τους έγινε θερμομέτρηση.

Στη συνέχεια στο εσωτερικό του πλοίου, μάλλον υπάρχει σύγχυση σχετικά με την έννοια του “υποχρεωτικού”, καθώς σύμφωνα με την καταγγελία αρκετοί δεν φορούσαν μάσκα και στο εσωτερικό, ενώ για τήρηση αποστάσεων ούτε λόγος.

Το πλοίο εκτελεί το δρομολόγιο Σύρος- Πάρος – Νάξος – Ίος – Σαντορίνη – Ανάφη και απέπλευσε το απόγευμα της Κυριακής από τον Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου καθώς υπάρχει μία διαδικασία που απαιτείται για την επιβίβασή τους όπως η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου και η θερμομέτρηση.

Επίσης θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Αύξηση πληρότητας

Από σήμερα αυξάνεται στο 80% από το 60%, ο αριθμός των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Επίσης διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.

Αναφορικά με τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50% μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επίσης, με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για κάθε παράβαση των διατάξεων καθώς και των μέτρων επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Ρητή εντολή προς όλα τα λιμεναρχεία της χώρας να διεξάγουν πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που θα διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Ήδη έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα