“Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ” – Νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Διαβάζεται σε 6'
Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ
Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ EUROKINISSI

Την απόσυρση της τροπολογίας της κυβέρνησης που βάζει “λουκέτο” στη βιομηχανία και την ανανέωση των συμβάσεων ζητούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή των οικογενειών τους, συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και παρουσία κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κινητοποίηση έρχεται ενώ συζητείται στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης, σε νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για τα αυτοκινούμενα οχήματα. Οι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας που βάζει “λουκέτο” στην βιομηχανία και την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ
Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ EUROKINISSI

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών προς την πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».

Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ
Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ EUROKINISSI

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ οι επικεφαλείς του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς έδωσαν το “παρών” στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ
Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ EUROKINISSI

Κουτσούμπας: Στο πλευρό των εργαζομένων, μέχρι τη δικαίωσή τους

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Αυτόν τον αγώνα τον δίνουν μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους, με εργατικά σωματεία όλης της χώρας, με τους φορείς του λαϊκού κινήματος που τους συμπαραστέκονται εδώ και πολλά χρόνια. Αυτόν τον αγώνα τον δίνουν μαζί με το ΚΚΕ», είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε παρέμβασή του σήμερα στην ολομέλεια.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ EUROKINISSI

«Κύριοι της κυβέρνησης, θα σας το πούμε απλά και κατανοητά. Αυτή την κατάπτυστη τροπολογία πρέπει να την πάρετε πίσω, εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν χωρούν προσχήματα. Αυτό που κάνετε είναι ντροπή είναι πραγματικό έγκλημα. Μιλάμε για τις ζωές εκατοντάδων οικογενειών και για το μέλλον ενός ολόκληρου τόπου. Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνετε. Μην νομίζετε ότι θα μας βγάλετε όλους τρελούς λέγοντας ότι η τροπολογία δεν αφορά απολύσεις. Προσπαθείτε για μια ακόμα φορά να ολοκληρώσετε το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, σε βάρος των εργαζομένων στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Καστοριά», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με όλους τους εργαζόμενους μέσα και πρόσθεσε: «Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέχρι τέλους, μέχρι τη δικαίωση. Μέχρι να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα χωρίς να λείπει από τη θέση του κανένας. Όποιος μπει εμπόδιο σε αυτό το δίκαιο αίτημα να ξέρει ότι δεν θα έχει καλή πολιτική κατάληξη. Arrivederci», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Χαρίτσης: Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ είναι προσπάθεια εξόντωσης των εργαζομένων

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, συνιστά προσπάθεια για την εξόντωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, είπε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ
Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ EUROKINISSI

«Είναι μια αχαρακτήριστη ντροπιαστική τροπολογία. Πριν από λίγους μήνες, εδώ σε αυτή την αίθουσα, ψηφίστηκε μια άλλη τροπολογία την οποία, δυστυχώς είχαν υπερψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια τροπολογία την οποία οι νομικοί παραστάτες του γνωστού επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, την επικαλέστηκαν στο δικαστήριο, ενώπιον του Αρείου Πάγου, κατά των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας. Αυτών των εργαζομένων που δίνουν αγώνα. Εκείνη η τροπολογία ήρθε λίγες μέρες πριν γίνει το δικαστήριο. Η τροπολογία εκείνη τότε έγινε όπλο υπέρ του Λαυρεντιάδη και κατά των εργαζομένων», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε:

«Σήμερα έχουμε μια νέα τροπολογία που κατά διαβολική σύμπτωση έχει πάρα πολλά κοινά με αυτή για τον Λαυρεντιάδη. Η κυβέρνηση φέρνει νύχτα την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, λίγες μόλις ώρες πριν συζητηθούν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων που ζητούν να μη διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης και να παραμείνουν στις θέσεις τους. Η κυβέρνηση κατέθεσε νύχτα όμως αυτή την τροπολογία που δίνει την αρμοδιότητα στον ειδικό διαχειριστή να διακόψει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να βάλει, κοινώς λουκέτο».

Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματική η αεροπλανική τροπολογία

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο συλλαλητήριο γι α τη ΛΑΡΚΟ
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο συλλαλητήριο γι α τη ΛΑΡΚΟ

«Ήρθε αεροπλανικά μια αντισυνταγματική τροπολογία, προκειμένου να στερήσει από 781 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, την εργασία τους, τη ζωή τους, το βιός τους, το μόχθο τους, τα σπίτια τους», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι η τροπολογία κατατέθηκε μια ημέρα προτού εκδικαστεί η προσφυγή των εργαζομένων για να προστατεύσουν την εργασία τους. «Ο δικαστής αποφάσισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι εργασίες τους. Εσείς όμως καταθέσατε μια αντισυνταγματική τροπολογία, το βράδυ της Δευτέρας και επιχειρήσατε να παρέμβετε στη δίκη, εσείς που σέβεστε τη δικαιοσύνη. Εσείς καταθέσατε την τροπολογία και ήρθε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο δικαστήριο, νομικός και είπε ότι το δημόσιο θέλει να παρέμβει στη δίκη και ότι υπάρχει τροπολογία και άρα δεν έχει αντικείμενο η δίκη. Ο δικαστής όμως απάντησε ότι μια τροπολογία που δεν έχει ψηφιστεί δεν μπορεί να επηρεάσει τη δίκη», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα