Κολωνός: Την Παρασκευή η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο

Διαβάζεται σε 3'
Δίκη για την υπόθεση της μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό
Δίκη για την υπόθεση της μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό.

Λίγο πριν την εκπνοή της λήξης της 18μηνης κράτησης για αρκετούς εκ των κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων και του βασικού κατηγορούμενου Ηλία Μίχου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ανάγεται να εκδώσει την απόφασή του, επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ολοκληρώθηκαν οι αγορεύεις των συνηγόρων υπεράσπισης κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία εξακολουθεί να διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Όπως έγινε γνωστό από την έδρα, τακτικοί δικαστές και ένορκοι θα είναι σε θέση να εκφωνήσουν την απόφαση τους για τους 26 συνολικά κατηγορούμενους, το πρωί της Παρασκευής (29/3).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις για τα ελαφρυντικά και για τις ποινές, εφόσον το δικαστήριο καταλήξει στην ενοχή των κατηγορούμενων.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του δικαστηρίου έχει ήδη προτείνει την καταδίκη 25 εκ των 26 κατηγορουμένων, ωστόσο η θέση της ότι θα πρέπει να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών για τις πράξεις του βιασμού ο Ηλίας Μίχος, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Η πρόταση για τον Ηλία Μίχο

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική εισήγηση, κατά πληροφορίες, ζητούσε να μην καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος για τις πράξεις:

  • του βιασμού κατ’ εξακολούθηση
  • της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και
  • της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας ανηλίκου κάτω των 15 ετών, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το κακούργημα του βιασμού η εισαγγελική τοποθέτηση έκανε λόγο για αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο υπήρξε απειλή ή σωματική βία ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα, ενώ ως προς την εμπορία ανθρώπων -κατά την εισαγγελέα- φαίνεται πως δεν προέκυψε ο προσπορισμός περιουσιακού οφέλους για τον κατηγορούμενο.

Τέλος, ως προς τη διακεκριμένη μαστροπεία, στην πρότασή της η εισαγγελέας φέρεται να ανέδειξε τους λόγους που θα πρέπει ο Ηλίας Μίχος να κηρυχθεί αθώος, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο ότι δεν εντοπίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που να καταδεικνύουν πως εκείνος εξώθησε στην πορνεία την ανήλικη.

Για το λόγο αυτό ζήτησε την καταδίκη του για το αδίκημα της διευκόλυνσης της ανήλικης να εκδίδεται, πράξη η οποία κατά την εισαγγελέα φαίνεται να αφορά στο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι η 12χρονη εκδιδόταν, χωρίς ο ίδιος να έχει προσωπικό κέρδος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εισαγγελική εισήγηση αναφέρει τέσσερα αδικήματα για τα οποία θα πρέπει να καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος. Πρόκειται για τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα:

  • διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου κάτω των 12 ετών, για την οποία ο ισχύων νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή,
  • διευκόλυνση του ανηλίκου να εκδίδεται, που αναφέρθηκε παραπάνω, και ορίζει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή,
  • διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών, με την επιβαρυντική περίπτωση του προσώπου που το είχαν εμπιστευθεί για να επιβλέπει και να φυλάσσει το ανήλικο, αδίκημα το οποίο επισύρει κάθειρξη από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή
  • και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

Ως προς τα αδικήματα που προτάθηκε απαλλαγή -δίχως αυτό να σημαίνει ότι το δικαστήριο θα υιοθετήσει την παραπάνω εισήγηση- ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει για την εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή και για το βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών έως ισόβια κάθειρξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα