Κορονοϊός: Ελπίδες για μείωση των θανάτων από ένα παλιό φάρμακο

Κορονοϊός: Ελπίδες για μείωση των θανάτων από ένα παλιό φάρμακο
Εργαστήριο έρευνας για τον κορονοϊό AP

Η ουσία δεξαμεθαζόνη φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει κατά 1/3 τους θανάτους ασθενών από κορονοϊό που είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η χορήγηση χαμηλών δόσεων ενός παλιού φαρμάκου, της δεξαμεθαζόνης, σε νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19 μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία δοκιμών. Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.

Σημειώνεται ότι επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δοκίμασε τη χορήγηση του φαρμάκου σε περίπου 2100 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύγκρινε τη πορεία της υγείας τους με την πορεία 4321 ασθενών οι οποίοι ακολούθησαν τη συνήθη θεραπεία χωρίς δεξαμεθαζόνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν λοιπόν ότι οι πρώτη ασθενείς είχαν καλύτερη εξέλιξη όσον αφορά στα περιστατικά των θανάτων τα οποία ήταν λιγότερα κατά το 1/3

«Είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει ότι εάν σε ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται στον αναπνευστήρα ή έχουν υποβοήθηση της αναπνοής με οξυγόνο χορηγηθεί δεξαμεθαζόνη, σώζονται ζωές, και αυτό με πολύ χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκ των επικεφαλής της ευρείας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα.

Επίσης ο Πίτερ Χόρνμπι, εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη – γενόσημο στεροειδές που χρησιμοποιείται σε άλλες ασθένειες ως αντιφλεγμονώδες – είναι το μόνο φάρμακο που έχει μέχρι στιγμής δείξει μείωση της θνητότητας – και την μειώνει σε σημαντικό βαθμό». «Είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα