Κως: Μουσείο απολιθωμάτων και πετρωμάτων χάρη σε 19χρονο φοιτητή

Κως: Μουσείο απολιθωμάτων και πετρωμάτων χάρη σε 19χρονο φοιτητή

Το πάθος του 19χρονου Αντώνη Αβρίθη με τα απολιθώματα φέρνει στο νησί ένα νέο μουσείο και θα περιλαμβάνει σπάνια ευρήματα.

Μουσείο με σπάνια απολιθώματα και πετρώματα της Κω πρόκειται να δημιουργηθεί στο νησί χάρη στις προσπάθειες 19χρονου φοιτητή, ο οποίος ασχολείται με πάθος με το θέμα από τότε που ήταν μαθητής γυμνασίου, έχοντας καταφέρει να έχει μια σπάνια συλλογή.

Πρόκειται για τον Αντώνη Αβρίθη, πρωτοετή φοιτητή του Παντείου πανεπιστημίου, ο οποίος πρόκειται να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Το μουσείο θα στεγαστεί στο 1ο γυμνάσιο Κω και θα περιλαμβάνει σπάνια ευρήματα, έτσι ώστε να τα γνωρίσουν οι μαθητές και οι κάτοικοι του νησιού, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Αβρίθης, ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή.

Σημαντική στην υλοποίηση της προσπάθειας ήταν η συμβολή του καθηγητή Ωκεανολογίας Ξενοφώντα Φανουρίου που στάθηκε στο πλευρό του Αντώνη Αβρίθη από τα πρώτα βήματα του

«Ο κ. Φανουρίου αποτέλεσε την έμπνευση μου, αλλά πρέπει να σας πω ότι μέντορας μου στην παλαιοντολογική αναζήτηση αποτέλεσε ο φίλος μου ο Χρηστος Χριστοφίδης, τον οποίο γνώρισα κάποτε μέσω Facebook και με δίδαξε πολλά πράγματα για την επιστήμη αυτή, αν και ασκεί άλλο επάγγελμα, οι γνώσεις του σε αυτό το πεδίο έχουν ακαδημαϊκό επίπεδο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 19χρονος φοιτητής.

Τα ευρήματα αφορούν κυρίως το πλειστόκαινο (1-2.000.000 χρόνια) και αφορούν τόσο τα θαλάσσια όσο και τα λιμναία περιβάλλοντα.

Αρχικά, τα λιμναία απολιθώματα είναι μερικά είδη γαστερόποδων τα οποία έζησαν μόνο σε κάποιες αρχαίες λίμνες της Κω, όταν ακόμα η Κως ήταν μέρος της χερσονήσου της Ανατολίας, που τα θρυλικά μαμούθ, τα οποία αναφέρουν οι παλαιότεροι συγγραφείς, περπατούσαν στον τόπο μας εξηγεί ο κ. Αβρίθης

«Αυτά τα είδη εξελίχθηκαν κιόλας και δημιούργησαν νέα ενδημικά είδη τα οποία έχω βρει και είναι περίπου 30, ενώ σύντομα θα βγει και η πρώτη μου έρευνα σχετικά με ένα ιδιόμορφο είδος αυτής της κατηγορίας σε συνεργασία με έναν γνωστό αυστριακό καθηγητή» επισημαίνει ο ίδιος.

Μετά από την περίοδο που η Κως ήταν γη με τις λίμνες και τα συστήματα ποταμών ακολούθησε η περίοδος των θαλάσσιων αποθέσεων, όπου μεγάλα τμήματα του νησιού όπως η Αντιμάχεια και το Ψαλίδι αποτελούσαν βυθό της θάλασσας, κυρίως ρηχής θάλασσας σύμφωνα με τα ευρήματα.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα λοιπών από αυτές τις περιόδους θα εκτεθούν και στο σχολικό μουσείο του 1ου Γυμνασίου.

Πέραν της γενικότερης έμπνευσης που θα προσφέρουν στους μαθητές, πιστεύω ότι ιδιαίτερα τα δείγματα των γαστερόποδων μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άριστα τοπικά παραδείγματα για την διδασκαλία της εξέλιξης στο μάθημα της βιολογίας» αναφέρει ο Αντώνης Αβρίθης.

«Με την παλαιοντολογία ασχολούμαι από πολύ μικρός», αναφέρει ο κ. Αβρίθης «και τα ευρήματα μου είναι σημαντικά και γι’ αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να τα γνωρίσουν όσο το δυνατό περισσότεροι».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα