Λαμία: Λουκέτο στο εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα

Διαβάζεται σε 3'
Πυρκαγιά στο εργοστάσιο "Γιαννίτσης" στη Λαμία
Πυρκαγιά στο εργοστάσιο "Γιαννίτσης" στη Λαμία INTIME

Στην απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα στη Λαμία προχώρησε ο ΕΦΕΤ. Τι προβλέπει.

“Λουκέτο” στο εργοστάσιο της “Γιαννίτσης Group” αποφάσισε ο ΕΦΕΤ μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία της Λαμίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αναστέλλεται η έγκριση της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης και ως εκ τούτου, δεν θα διατίθενται πλέον τα γεύματα αυτά στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω εργοστάσιο ξέσπασε φωτιά το βράδυ της Κυριακής, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Η σχετική ανακοίνωση

«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία “ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.”

Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

Σήμερα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία “ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.”.

Κατόπιν της απόφασης αυτής αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Πώς προκλήθηκε η φωτιά

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις Αρχές είναι πολλά, με βασικό το πώς και από πού ξεκίνησε η φωτιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά άρχισε πιθανότατα από κάποιο όχημα που βρισκόταν έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια πήρε έκταση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτό να έχει αποδειχθεί.

Τα στελέχη της πυροσβεστικής θα κληθούν να απαντήσουν στο πώς επεκτάθηκε τόσο γρήγορα, όπως αν κάποιος είχε ρίξει κάποιο εύφλεκτο υγρό.

Νέες καταγγελίες για τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία

Στο μεταξύ, σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ποιότητα του φαγητού που προετοίμαζε το εργοστάσιο στη Λαμία.

Σημειώνεται πως, μετά από σχετικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος.

Επισημαίνεται πως η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση των δειγμάτων συνεχίζεται, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, σημείωσε πως ο ΕΟΔΥ έχει «την άμεση εποπτεία για τα γεύματα και κάποιες αναλύσεις που έχουν δρομολογηθεί», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Η εκπομπή Live News του MEGA δημοσίευσε σχετικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν από μερικούς μήνες και δείχνουν ακατάλληλα τρόφιμα.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, διακρίνεται κάμπια σε γεύμα με μπρόκολο, άψητο μπιφτέκι με κομμάτι πάγο, ένα σάπιο μήλο αλλά και ένα κομμάτι από φτερό κότας σε μερίδα κοτόπουλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα