Λασπότοποι τα Hot-Spot στα νησιά – Σε εξέλιξη το σχέδιο αποσυμφόρησης

Λασπότοποι τα Hot-Spot στα νησιά – Σε εξέλιξη το σχέδιο αποσυμφόρησης

Ανησυχία εν’ όψει χειμώνα προκάλεσε η νεροποντή των προηγούμενων ημερών

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Σχεδόν χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα μέσα στην περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενόψει και της έλευσης του χειμώνα. Η εξέλιξη, όμως, δεν άλλαξε την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, καθώς ανάλογος των αναχωρήσεων ήταν ο αριθμός των νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στο ίδιο διάστημα.

Η δυνατή βροχή των προηγούμενων ημερών μετέτρεψε τα hot spots σε λασπότοπους κι έδωσε μια γεύση του προβλήματος που θα αντιμετωπίσουν οι δομές φιλοξενίας τον επερχόμενο χειμώνα, αν δεν καταργηθούν ως τότε οι θερινές σκηνές και δεν μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών σε θερμαινόμενους χώρους.

Η σύγκριση των στοιχείων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, δείχνει πως στο διάστημα από τις 18 ως τις 24 Οκτωβρίου ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μειώθηκε μόλις κατά 56 άτομα (14.426 έναντι 14.482 άτομα), παρά τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού στην ηπειρωτική χώρα στο ίδιο διάστημα.

Στην ουσία, υπήρξε αύξηση των προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Λέρο, ενώ ευνοημένο από την αποσυμφόρηση βγήκε μόνο το νησί της Σάμου, όπου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο μειώθηκε κατά 467 άτομα, καθώς οι νέες αφίξεις ήταν μηδενικές.

«Την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκαν σχεδόν 600 άτομα στην ενδοχώρα και δεν είχαμε νέες αφίξεις. Θα χρειαστεί όμως μεταφορά άλλων τόσων για να δούμε πραγματική βελτίωση της εικόνας», μας είπε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Κατά 81 άτομα μειώθηκε ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Κω, ενώ αυξήθηκε κατά 21 στη Λέρο, κατά 168 στη Λέσβο και κατά 300 στη Χίο.

Στο διάστημα αυτών των έξι ημερών καταγράφηκαν 778 νέες αφίξεις (370 στη Λέσβο και 408 στη Χίο). Συνολικά από την 1η ως την 24η Οκτωβρίου έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 2.771 άτομα (1.598 στη Λέσβο, 980 στη Χίο και 193 στη Σάμο).

Λέμβος με 28 μετανάστες και 17χρονο διακινητή εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Μυτιλήνης. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού περισυνέλεξε τους μετανάστες και συνέλαβε τον ανήλικο διακινητή.

Η νεροποντή των περασμένων ημερών στα νησιά, παρόλο που δεν είχε την ένταση και τη διάρκεια που είχε προβλεφθεί, χτύπησε για πολλοστή φορά «καμπανάκι» για την κατάσταση στα hot spots, που μετατράπηκαν σε λασπότοπους. Εκατοντάδες άτομα, κυρίως στη Μόρια της Λέσβου και στη ΒΙΑΛ της Χίου, που εξακολουθούν να διαμένουν σε θερινές σκηνές, προσπαθούσαν να προστατευτούν με μοναδικά μέσα τις βρεγμένες τους κουβέρτες και κάποια αδιάβροχα που τους μοίρασαν οι ΜΚΟ, ενώ στη Χίο κάποιοι βρήκαν καταφύγιο ακόμη και σε δέντρα.

Στην πόλη της Μυτιλήνης, οι περίπου 150 Αφγανοί, που είχαν κατασκηνώσει επί τετραήμερο στην πλατεία Σαπφούς, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες φιλοξενίας τους, εγκατέλειψαν τον χώρο λόγω βροχής, αλλά επανήλθαν όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν.

«Απαιτούνται άμεσα μέτρα. Η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λέσβου, Νίκος Καρασάββας.

Τη Σάμο αναμενόταν να επισκεφθεί ο ηγέτης του αριστερού κόμματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λυκ Μελανσόν, ενώ την Κυριακή θα βρεθεί στη Χίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version