Λαύριο: “Η κυβέρνηση έλεγε ότι θα βρεθεί λύση για τους Κούρδους μετά τις εκλογές – Τελικά, η αστυνομία έσπασε τις πόρτες”

Λαύριο: “Η κυβέρνηση έλεγε ότι θα βρεθεί λύση για τους Κούρδους μετά τις εκλογές – Τελικά, η αστυνομία έσπασε τις πόρτες”

Ερωτηματικά για την επιχείρηση απομάκρυνσης προσφύγων από καταυλισμό στο Λαύριο. "Υγειονομική βόμβα" χαρακτήρισε στο NEWS 24/7 ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής το κτίριο που τους φιλοξενούσε, το οποίο τελικά θα γίνει πάρκινγκ.

Επιχείρηση εκκένωσης σε καταυλισμό προσφύγων στο Λαύριο πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Τετάρτης η αστυνομία.

Οι αρχές απομάκρυναν από τον χώρο 53 διαμένοντες (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε υφιστάμενη δομή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στα Οινόφυτα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κτίριο στο οποίο διέμεναν οι πρόσφυγες είχε κριθεί ακατάλληλο εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η δομή είχε σταματήσει να είναι νόμιμη από το 2017. Λύση, ωστόσο, για ένα καλύτερο μέρος που θα μπορούσε να τους προσφέρει επαρκείς συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής δεν είχε βρεθεί.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, εδώ και τρεις μήνες “γίνονταν σταδιακά αποχωρήσεις προσφύγων”, διάστημα στο οποίο, όπως λέει, έχουν φύγει “πάνω από 150 άτομα”. Ο ίδιος, μιλώντας στο NEWS 24/7 χαρακτήρισε το κτίριο “υγειονομική βόμβα”, αφού “έχει κριθεί επικίνδυνο από το 2006”. Όπως χαρακτηριστικά είπε “με έναν μικρό σεισμό μπορεί να πέσει. Ήταν εστία επικινδυνότητας, δεν υπήρχαν γιατροί και οι συνθήκες ήταν πολύ κακές”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδιοκτησία του κτιρίου είχε μεταβιβαστεί στον Δήμο Λαυρεωτικής από τον περασμένο Απρίλιο και όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος της πόλης, μετά και την απομάκρυνση των προσφύγων αναμένεται να γίνει “πολυώροφο υπόγειο πάρκινγκ και πλατεία”.

“Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση – Έσπασαν τις πόρτες, παιδάκια έκλαιγαν”

Σύμφωνα με τον κ. Λουκά η επιχείρηση της αστυνομίας “έγινε ειρηνικά”, σημειώνοντας μάλιστα πως “δεν ισχύουν αυτά που λένε πως η επιχείρηση έγινε βίαια”.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με την Μπερτσέμ Μορντενίζ, υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Κουρδιστάν στην Ελλάδα, η οποία κατέθεσε τη δική της εκδοχή για όσα εκτυλίχθηκαν στις 5:30 το πρωί της Τετάρτης, εξηγώντας παράλληλα το ευρύτερο πρόβλημα φιλοξενίας που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από το Λαύριο.

“Εδώ και μήνες η κυβέρνηση μάς έλεγε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να φύγουν από τον χώρο. Ο ίδιος ο κ. Μηταράκης μάς το ζήτησε πριν πέντε μήνες επειδή το κτίριο είναι παλιό. Είναι, όμως, κάτι που και οι ίδιοι οι Κούρδοι το λένε. Άλλωστε η δομή αυτή είχε ουσιαστικά κλείσει, οπότε εμείς όσο μπορούσαμε τους βοηθούσαμε, όπως και κάποιοι κάτοικοι του Λαυρίου.

Οι Κούρδοι το μόνο που θέλουν είναι μία δομή που να τους φιλοξενήσει. Θέλουμε, όμως, ένα καμπ που να είναι αποκλειστικά για Κούρδους γιατί σε άλλα καμπ έχουν κινδυνεύσει. Στη Λέσβο είχαν μαχαιρώσει τέσσερις Κούρδους, ενώ στα Καμένα Βούρλα και στις Σέρρες είχαν επίσης θέματα ασφαλείας. Γι’ αυτό θέλουν ένα καμπ για τους ίδιους, για λόγους ασφαλείας.

Μας είχαν πει, λοιπόν, από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι θα βρεθεί λύση μετά τις εκλογές. Περιμέναμε, λοιπόν, οι εκλογές πέρασαν και σήμερα έγινε αυτό που έγινε. Σπάσανε τις πόρτες, μπήκανε μέσα με τη βία, τα παιδάκια κλαίγανε, οι άνθρωποι ξύπνησαν και νόμιζαν ότι ήταν η τουρκική αστυνομία. Ευτυχώς δεν χτύπησαν κάποιον. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Κανείς δεν γνώριζε ότι θα γίνει αυτή η επιχείρηση σήμερα το πρωί. Και έγινε με αυτόν τον τρόπο. Τους πήγαν στα Οινόφυτα με τη βία. Κάποιοι τους λέγανε έχουμε διαβατήριο, μπορούμε να φύγουμε και τους απαντούσαν δεν θα κάνετε τίποτα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα