Μονή Εσφιγμένου: Μείωση ποινών για τους μοναχούς με τις “ιερές μολότοφ”

Μονή Εσφιγμένου: Μείωση ποινών για τους μοναχούς με τις “ιερές μολότοφ”
Εκδίκαση της υπόθεσης της Μονής Εσφιγμένου (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Μειώθηκαν οι ποινές των οκτών μοναχών που συμμετείχαν στο επεισόδιο με τις μολότοφ στο Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013.

Η χορήγηση ελαφρυντικού οδήγησε σε μείωση ποινών για τους οκτώ μοναχούς που συμμετείχαν στο επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στο Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές.

Ύστερα από προσφυγή στον Άρειο Πάγο, που έγινε δεκτή, για την αναίρεση της δευτεροβάθμιας ποινής, η υπόθεση επέστρεψε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, μόνο όμως ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικού. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι, ύστερα από δημόσια συνεδρίαση, αποφάσισαν τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης του σύννομου βίου και υπό αυτές τις συνθήκες οι ποινές κάθειρξης μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ηγούμενος της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου κι ένας μοναχός της ίδιας αδελφότητας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5,5 ετών (ο καθένας), μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως (από κάθειρξη 17 ετών). Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της συγκεκριμένης αδελφότητας τιμωρήθηκαν έκαστος με φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, ποινή η οποία ανεστάλη για τρία έτη. Οι συγκεκριμένοι είχαν καταδικαστεί στην εφετειακή δίκη με κάθειρξη 9,5 ετών.

Οι μοναχοί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο και εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Με την παραπάνω απόφαση κλείνει ποινικά η υπόθεση των αποκαλούμενων «ιερών μολότοφ».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το επεισόδιο προκλήθηκε, όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής, κατ’ εφαρμογήν δικαστικής απόφασης. Αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν αντιδράσεις κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας αδελφότητας Εσφιγμένου. Η δεύτερη συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η πρώτη, που κηρύχθηκε έκπτωτη, αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, γεγονός που οδήγησε στο παρελθόν σε εντάσεις και έκτροπα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα