Μονή Πετράκη: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες – “Νομίζαμε ήταν αγιασμός, έλιωναν τα ράσα”

Μονή Πετράκη: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες – “Νομίζαμε ήταν αγιασμός, έλιωναν τα ράσα”
Επίθεση Ιερέα με καυστικό υγρό σε επτά Μητροπολίτες, κατά την διάρκεια του Συνοδικού Δικαστηρίου στην Μονή Πετράκη. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Σοκάρουν οι μαρτυρίες από την επίθεση με καυστικό υγρό 37χρονου ιερέα σε βάρος 7 αρχιερέων. Πώς περιγράφουν τις δραματικές στιγμές οι μητροπολίτες.

Συγκλονιστικές σκηνές διαδραματίστηκαν στην Μονή Πετράκη το απόγευμα της Τετάρτης (24/06), όταν ένας 37χρονος ιερέας επιτέθηκε με καυστικό υγρό σε βάρος 7 αρχιερέων.

Ο δράστης, που κατάγεται από χωριό των Σερρών, είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης το 2018, ενώ είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία για τη βίαιη συμπεριφορά του.

Μητροπολίτης Καλλίνικος: “Ράντιζε όλο το δικαστήριο, έτσουζαν τα μάτια μου”

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, ο οποίος έχει υποστεί κάποιες βλάβες στο δέρμα, ενώ ευτυχώς απέφυγε τις ζημιές στα μάτια του. Ο μητροπολίτης Άρτας περιέγραψε με λεπτομέρειες τις δραματικές στιγμές που βίωσαν ο ίδιος και οι υπόλοιποι μητροπολίτες, λέγοντας:

“Καθόμασταν οι 7 μητροπολίτες που δικάζαμε στη σειρά, σε απόσταση 1,5 – 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων λόγω του κορονοϊού για να έχουμε χώρο. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγάλη έπιανε από τη μια άκρη της αίθουσας μέχρι την άλλη. Από κάτω στα έδρανα, απέναντι μας δηλαδή, ήταν από τη μια πλευρά ο πατήρ Σεβαστιανός ο γραμματέας του συνοδικού δικαστηρίου και από την άλλη πλευρά ο δράστης με τους τρεις λαϊκούς δικηγόρους του. Ο δράστης σηκώθηκε όπως και ο πρόεδρος για να ακούσει την απόφαση από το στόμα του προέδρου. Η απόφαση ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η έφεσή του για τυπικούς λόγους, γιατί ήταν εκπρόθεσμη η αίτηση εφέσεως, άρα ισχύει και εγκρίνεται η πρωτοβάθμια απόφαση καθαιρέσεώς του.

Όταν άκουσε αυτό, όπως στεκόταν όρθιος στο έδρανο, έκανε μια κίνηση προς τα πόδια του, είχε μια τσάντα και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο, το οποίο του δίνω βάρος όπως το είδα γύρω στα δύο λίτρα, έκανε και μια ερώτηση, αν την απόφαση την πήραμε καθ’ υπαγόρευσιν του μητροπολίτη του αγίου Βεροίας και έβγαλε το μπουκάλι. Το κράταγε με τα δύο χέρια και έκανε ημικυκλικές κινήσεις, και ράντιζε όλο το προεδρείο όλο το δικαστήριο. Φοράγαμε μάσκες, φοράγαμε ράσα, φοράγαμε πάνω καλίμαυχα το μόνο μέρος που ήταν κενό ήταν το μέτωπο και τα μάτια. Όταν είδα την κίνηση νόμιζα ότι ήθελε να μας προσβάλει, λέγοντας ότι θέλουμε άγιασμα όταν όμως είδα ότι το υγρό που έβγαζε γινόταν κόκκινο πάνω στο ράσο κατάλαβα ότι ήταν καυστικό υγρό. Είχαν αρχίσει να με τσούζουν τα μάτια μου έβαλα το αριστερό μου μαζί με το ράσο για προφύλαξη, και αρχίζω να τρέχω έξω από τη μεγάλη αίθουσα να πάω στο νιπτήρα δίπλα να ρίξω νερό στο πρόσωπό, μου ο ίδιος συνέχιζε, παρότι εγώ έπαψα πλέον να βλέπω, γιατί δε μπορούσα, θα ήταν σα να πήγαινα να αυτοκτονήσω.

Μόλις έριξα μπόλικο νερό στο πρόσωπό μου και αμέσως πήγα με τον οδηγό του υπηρεσιακού στον Ευαγγελισμό και παρότι δεν εφημερεύανε με κοίταξαν μού είπαν ότι δεν κινδυνεύω, έβαλαν μια αλοιφή και με έστειλαν στο ΚΑΤ για να κάνει έλεγχο πλαστικός χειρουργός. Δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μου ότι θα συμβεί αυτό στο συνοδικό δικαστήριο”.

Μητροπολίτης Θεόκλητος: “Ήταν τρομακτικό αυτό που ζήσαμε, έλιωσαν τα ράσα”

Στις “φρικιαστικές στιγμές”, όπως τις περιέγραψε, που έζησαν αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος:

“Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι’ αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις. Καθόμασταν απ’ έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύχι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει”.

Γιώργος Τζίγκας: “Οι μητροπολίτες έπεσαν κάτω, υπήρχαν αίματα στην αίθουσα”

Παράλληλα, ο τέως δικηγόρος του δράστη, Γιώργος Τζίγκας, προχώρησε σε μια εξίσου ανατριχιαστική μαρτυρία, περιγράφοντας το περιστατικό ως εξής:

“Κάποια στιγμή αμφισβήτησε ένα νομικό ζήτημα που είχε τεθεί από την έδρα, νόμιζε ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη, σηκώθηκε όρθιος, και ευγενέστατα ζήτησε το λόγο, ρώτησε τον προεδρεύοντα αν η έδρα είναι μιλημένη από το μητροπολίτη Βεροίας, και εμείς εκπλαγήκαμε λέμε τώρα πού το πάει. Του απάντησε η έδρα προφανώς και όχι. Επανέλαβε το ερώτημα λίγο πιο έντονα, ‘αν σας έχει μιλήσει ο Βεροίας πάλι η έδρα απήντησε αρνητικά, και στα καλά καθούμενα τον βλέπεις να ανοίγει μια τσάντα και έβγαλε δυο μπουκάλια με καυστικό υγρό, δε μιλάμε για μπουκαλάκια μιλάμε για τουλάχιστον δίλιτρα, καταφέρθηκε εναντίον των μητροπολιτών, και άρχισε να τους ρίχνει το καυστικό υγρό και μετά το υγρό περιφερόταν παντού άρχισε να το ραντίζει σαν αγιασμό.

Οι μητροπολίτες προσπάθησαν να κρυφτούν, πέσανε κάτω, υπήρχαν πάρα πολλά αίματα στην αίθουσα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα νόμιζα ότι έριχνε νερό, θεώρησα ότι απλά ήθελε να τους βρέξει και ήθελα να τον συγκρατήσω κι εγώ, μέχρι να καταλάβω τι γίνεται. Φωνάζαμε όλοι να σταματήσει, ήταν τόσο γρήγορο το συμβάν ο χρόνος που εκτυλίχθηκε.

“Κατάλαβα ότι πρόκειται για καυστικό υγρό όταν ακούμπησε και το δικό μου χέρι. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Μεταβήκαμε μετά στις τουαλέτες να πλυθούμε. Τους σώσανε τα ράσα τους και εμάς τους δικηγόρους τα κοστούμια μας επειδή ήταν μακριά ρούχα (…) φανταστείτε ότι το δικό μου κοστούμι καταστράφηκε ολοσχερώς μόνο και μόνο από την επαφή”.

Δικηγόρος δράστη: “Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας”

Για την επίθεση μίλησε και ο συνήγορος υπεράσπισης του δράστη, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του και υποστήριξε πως ο πελάτης του χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας, ενώ πέρυσι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Όπως ανέφερε:

“Ζητάμε συγγνώμη εκ μέρους του εντολέως μου και στους μητροπολίτες, οι οποίοι επλήγησαν από την πράξη του και στον αστυνομικό που είναι τραυματίας, και στους συνηγόρους υπεράσπισης του. Θα σας τονίσω το εξής όμως, η πράξη του χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης, διότι δεν είναι ένας απλός ποινικός. Υπάρχει παρελθόν.

Καταδικάζω την πράξη απερίφραστα. Δεν θα τον αναλάμβανα, αν δεν γνώριζα ότι χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι ψυχικά υγιής και υπάρχουν στοιχεία. Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο. Είχε το ακαταλόγιστο, δεν είχε σώας τας φρένας. Πριν 1,5 μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ο πελάτης μου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα