Μόρια: Βοήθεια έκτακτης ανάγκης από την Ύπατη Αρμοστεία

Μόρια: Βοήθεια έκτακτης ανάγκης από την Ύπατη Αρμοστεία
Μόρια AP

Εν μέσω αυτής της δύσκολης και ρευστής κατάστασης, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μη προβαίνουν σε ενέργειες ή σε ρητορική που θα μπορούσε να οξύνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει συγκλονισμένη τη θλίψη της για τα γεγονότα που συνέβησαν στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα με μια σειρά από φωτιές να έχουν καταστρέψει σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, αφήνοντας χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά χωρίς καταφύγιο.

Ενώ η αρχική φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου προκάλεσε εκτενείς καταστροφές στα καταλύματα χιλιάδων αιτούντων άσυλο και σε κοινούς χώρους, κι άλλες φωτιές καταγράφηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου αλλά και στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίες φωτιές έπληξαν και τα γειτονικά χωράφια στον Ελαιώνα δίπλα στο ΚΥΤ της Μόριας καταστρέφοντας όποια καταλύματα είχαν απομείνει.

Ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής μέχρι σήμερα, οι φωτιές έχουν αφήσει πλέον 11.500 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων 2.200 γυναίκες και 4.000 παιδιά, χωρίς επαρκή καταλύματα, να κοιμούνται έξω τα τελευταία βράδια, στους δρόμους, στα χωράφια και τις παραλίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι, πολύ μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνδράμει τις ελληνικές αρχές στην παροχή προστασίας και βοήθειας στους αιτούντες άσυλο που έχουν πληγεί από τις φωτιές, κινητοποιώντας πόρους και άλλη στήριξη. Η Υ.Α. παρέχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν θα κοιμούνται στο δρόμο.

Η πανδημία του κορονοϊού επιβαρύνει επιπλέον μια ήδη απελπιστική κατάσταση. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό πρέπει να λάβουν το συντομότερο δυνατόν ειδική φροντίδα, να μπουν σε καραντίνα και να υπαχθούν σε διαδικασίες θεραπείας και ιατρικής στήριξης. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει συμβουλέψει όσους διέμεναν πριν στο ΚΥΤ να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μέχρι να βρεθούν κάποιες προσωρινές λύσεις.

Εν μέσω αυτής της πολύ δύσκολης και ρευστής κατάστασης, απευθύνουμε έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μη προβαίνουν σε ενέργειες ή σε ρητορική που θα μπορούσε να οξύνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Ενόσω οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να βρουν άμεσες λύσεις για καταλύματα, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί για την εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Μόρια και σε άλλες δομές των ελληνικών νησιών. Η Υ.Α. υπογραμμίζει εδώ και καιρό την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου. Τα γεγονότα στη Μόρια καταδεικνύουν τη μακροχρόνια ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την ανακούφιση του υπερσυνωστισμού, τη βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας, των υποδομών και της πρόσβασης σε υπηρεσίες και στα πέντε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά.

Προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες προστασίας των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για περισσότερη στήριξη, μεταξύ άλλων και από τις Ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς, όπως μέσω της ταχύτερης μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ανθρώπων. Η Υ.Α. καλωσορίζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις από Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να φιλοξενήσουν ασυνόδευτους ανήλικους και οικογένειες με παιδιά από την Ελλάδα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα