Νάξος: Ψάρεψαν τόνο-γίγαντα 288 κιλών και 2,74 μέτρων

Νάξος: Ψάρεψαν τόνο-γίγαντα 288 κιλών και 2,74 μέτρων
Ψάρεψαν τόνο 288 κιλών naxospress.gr

Οι Καλύμνιοι ψαράδες που "έπιασαν" τον τεράστιο τόνο στη Νάξο, εντυπωσίασαν τους πάντες. Ενδέχεται να είναι ο πιο μεγάλος τόνος που έχει αλιευτεί στα νερά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια.

Καλύμνιοι ψαράδες “έπιασαν” έναν τεράστιο τόνο βάρους 288 κιλών και μήκους 2,74 μέτρα εντυπωσιάζοντας όσους ψαράδες ήταν εκεί, αλλά και όσους αντίκρισαν τις φωτογραφίες της πάρα πολύ μεγάλης ψαριάς τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Naxospress.gr, τα αδέλφια Μακαρούνα, με το αλιευτικό «Κάλυμνος», προκάλεσαν χειροκροτήματα όταν έκανε την εμφάνισή τους ο τόνος-γίγαντας, ο οποίος ενδέχεται να είναι ο πιο μεγάλος που έχει αλιευτεί στα νερά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια.

Χαρούμενοι οι ψαράδες που ήταν στο αλιευτικό, έκπληκτοι οι λιμενικοί που κλήθηκαν να προχωρήσουν στα διαδικαστικά της αρχειοθέτησης, αλλά και οι ντόπιοι που επιστρατεύτηκαν, ώστε να μεταφερθεί το ψάρι με φορτηγό στο ψυγείο και από εκεί στον τόπο προορισμού του.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για τον ερυθρό τόνο blue fin tuna (γαλαζόπτερο) και διαθέτει κόκκινο χρώμα το κρέας του, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας. Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το βάρος τους μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 450 κιλά.

Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι. Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα. Οι τόνοι που αιχμαλωτίζονται σε αυτά τα δίκτυα στη συνέχεια οδηγούνται σε φάρμες πάχυνσης, ώστε να μεγαλώσουν και το κρέας του να αποκτήσει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος.

Ψάρεψαν τόνο 288 κιλών naxospress.gr

Ψάρεψαν τόνο 288 κιλών naxospress.gr

Ψάρεψαν τόνο 288 κιλών naxospress.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα