Νομοσχέδιο για την επαγ.εκπαίδευση: Ευκαιρία για μεγάλες μπίζνες με μηχανή παραγωγής εργαζόμενων

Νομοσχέδιο για την επαγ.εκπαίδευση: Ευκαιρία για μεγάλες μπίζνες με μηχανή παραγωγής εργαζόμενων
Στιγμιότυπο από ΕΠΑΛ Eurokinissi

Οι Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιστρέφουν με το νέο νομοσχέδιο περί επαγγελματικής εκπαίδευσης το οποίο όμως κρύβει "ουρές" που "μυρίζουν" δουλειές εκατομμυρίων.

To νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες θα έρθει στη βουλή από το Υπουργείο Παιδείας έχει θεωρητικά αγαθές προθέσεις. Ποιος δεν θέλει να φροντίσει η πολιτεία για την εκπαίδευση (και κατά συνέπεια την επαγγελματική αποκατάσταση) όσων νέων προτιμούν να μην συνεχίσουν στο Λύκειο και στρέφονται στην απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Το νέο νομοσχέδιο, λοιπόν, επαναφέρει τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, που είχαν καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2015-2019. Μέχρι εδώ θαυμάσια, όλα καλά, όλα ανθηρά.

Τι όμως προβλέπεται για τις ΣΕΚ σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου που δεν έχει υποβληθεί ακόμα καν σε διαβούλευση. ΣΕΚ, εκτός από το δημόσιο, θα μπορεί να ιδρύει και ο ιδιωτικός τομέας. Ποιοι ακριβώς; Οι πάντες! Οποιος μπορεί, τέλος πάντων, να έχει στο καταστατικό της λειτουργίας του “περασμένους” και σκοπούς εκπαίδευσης.

Επί του πρακτέου, μπορεί η οποιαδήποτε μεγάλη εταιρία να ιδρύει τέτοιου είδους σχολές επαγγελματικής κατάρτισης στις οποίες θα φιλοξενεί το μελλοντικό της εργατικό δυναμικό. Ακόμη καλύτερα για τις ίδιες, ο εργοδότης θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδεύει προσωπικό και εν συνεχεία, μετά και τον απαραίτητο χρόνο μαθητείας, να επιλέγει τους καλύτερους.

Επίσης, μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συνεργασιών ιδιωτικών εταιριών με τα Κέντρα Δία Μάθησης ή και ΙΕΚ ακόμα τα οποία θα παράγουν σωρηδόν εργαζόμενους. Αφθονο, φτηνό τις περισσότερες φορές, εργατικό δυναμικό από την τρυφερή ηλικία των 16 και μετά. Και με τους υποψηφίους να πληρώνουν και δίδακτρα! Αυτό θα πει επενδύσεις και μπίζνες!

Είναι γεγονός ότι με στοιχεία του ΟΟΣΑ πολλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα παραμένουν κενές αφού δεν βρίσκονται εύκολα υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα. Είναι όμως την ίδια ώρα δύσκολο κανείς να πιστέψει ότι αυτές οι σχολές θα προσφέρουν στην αγορά προσωπικό πολύ υψηλής ειδίκευσης, που θα ταιριάζουν σε προφίλ εταιριών που δραστηριοποιούνται με όρους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι οι ΣΕΚ θα προσφέρουν αποκλειστικά και μόνο δεξιότητες και ούτε ψήγματα γενικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται, κοντολογίς, για ένα μέτρο το οποίο αν εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα θα προσφέρει αφειδώς προσωπικό σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες συγκεκριμένων τομέων οι οποίες πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να τεστάρουν τις δυνατότητες των εργαζόμενων σε πραγματικές συνθήκες επιλέγοντας στο τέλος τους καλύτερους.

Κάτι σαν “καλλιστεία” εργαζόμενων δηλαδή με έπαθλο μία θέση εργασίας που όπως μπορεί να σκεφτεί ο καθένας θα ξεκινάει από το βασικό μισθό. Που στην Ελλάδα δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλός…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα